4/5/2018, Στη Βιβλιοθήκη κάθε μήνα έχουμε…θέμα! Μάιος - «Ευρώπη: Οι κοινές μας αξίες»

Στη Βιβλιοθήκη κάθε μήνα έχουμε…θέμα! Μάιος - «Ευρώπη: Οι κοινές μας αξίες»

Συνεχίζοντας, το πρόγραμμα που η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σχεδιάζει για το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών ο Μάιος είναι αφιερωμένος στην Ευρώπη.

 

 

To 2018 είναι έτος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο διπλός στόχος αυτών των συναντήσεων είναι να ορίσουμε έννοιες όπως πολιτισμός και κληρονομιά και να ερευνήσουμε όψεις της κοινής μας πατρίδας, της κοινής μας ηπείρου, του κοινού πολιτισμού μας, που ονομάζουμε ευρωπαϊκό.

 

 

Η 9 Μαΐου είναι η Ημέρα της Ευρώπης και το 2018 είναι έτος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Προσεγγίζουμε την ήπειρο που κατοικούμε μέσα από τους μύθους της, την ιστορία της και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της.

 

Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου.

 

«Ο μύθος της Ευρώπης. Ένα ταξίδι από την Ανατολή προς τη Δύση»

1η συνάντηση: Μυθολογίες.

 

Η Ευρώπη είναι ένας τόπος παλιός που γεννήθηκε από έναν αρχαίο μύθο.

 

Είναι ένας τόπος γεμάτος μύθους και θρύλους που βρίσκονται στην καρδιά της ευρωπαϊκής ιστορίας και κοινωνίας.

Την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018, υποδεχτήκαμε 20 παιδιά από την Ε΄ Τάξη Δημοτικού των εκπαιδευτηρίων Θεοδωρόπουλου.

 

 

Τα παιδιά μας μίλησαν για την ετυμολογία των λέξεων ''πολιτισμός'' και ''κληρονομιά'' και πολύ εύκολα έφτιαξαν έναν κατάλογο με όλα αυτά που αποτελούν όψεις του πολιτισμού.

Την γλώσσα, τις τέχνες, το φαγητό, την αρχιτεκτονική.... Και οι μύθοι; Είναι κομμάτι του πολιτισμού; Μας είπαν... ναι!

Έτσι αρχίσαμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι...τον μίτο... ''Γύρνα φτερωτή του μύλου, να περάσει το νερό, μέριασε θολό ποτάμι, έναν μύθο να σας πω.''.... Ο μύθος της Αρπαγής της Ευρώπης έρχεται να μας ταξιδέψει, να μας θυμίσει..

Ζωντανεύει μέσα από ήχους, εικόνες από ζωγραφιές, εικόνες από γλυπτά κι όταν τελειώνει....ένα κομμάτι πηλού περιμένει την κάθε ομάδα για να φτιάξει το δικό της ειδώλιο.

 

 

Εμψυχώτριες: Τατσοπούλου Ρούλα, Μαστορακάκη Ευαγγελία

 

ωωωευρωπη1

 

 

ωωωευρωπη2

 

ωωωευρωπη3

 

ωωωευρωπη4

 

1η συνάντηση: Μυθολογίες – β΄ μέρος

 

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

 

Ξετυλίγοντας το κουβάρι των μύθων, με αφετηρία την αρπαγή της Ευρώπης, μαζί με τα παιδιά της Γ΄ και Δ΄ τάξης του 4ου Δημοτικού σχολείου Χανίων, κάναμε ένα ταξίδι από χώρα σε χώρα μέσα από τους μύθους τους.

Τόποι και μύθοι, σ' άλλους γνωστοί και σ' άλλους άγνωστοι μιας κι ανάμεσα στα παιδιά υπήρχαν και κάποια με ρίζες από άλλες χώρες και κάποια άλλα πολυταξιδεμένα!!!

Ο μάγος Μέρλιν από την Γαλλία, ο κόκορας του Μπαρσέλο από την Πορτογαλία, η Μπεφάνα από την Ιταλία, το κάστρο της Ροζάφα από την Αλβανία, η γυναίκα φάντασμα από την πόλη Λιβόκα της Σλοβακίας, ο δράκος της Κρακοβίας από την Πολωνία και ο σιδερένιος λύκος από την Λιθουανία, ζωντάνεψαν μέσα απ' την ανάγνωση των παιδιών και τις ζωγραφιές τους…

Κι έτσι ο χάρτης της Ευρώπης παίρνει χρώμα μυθικό....και περιμένει τα επόμενα παιδιά που θα τον ολοκληρώσουν ταξιδεύοντας!

 

Εμψυχώτριες: Τατσοπούλου Ρούλα, Μαστορακάκη Ευαγγελία

 

ωωωμυθολογια5

 

ωωωμυθολογια3

 

ωωωμυθολογια2

 

ωωωμυθολογια1

 

 

ωωωμυθολογια4

 

 

 

 3η συνάντησηΟι χάρτες αφηγούνται την Ευρώπη

 

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

 

Μία συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων με " Το δίκτυο Teachers 4 Europe" που υποστηρίζει και συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες της βιβλιοθήκης για το μήνα Μάιο 2018, με θέμα την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ευρώπη και Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεργάζομαι, παρατηρώ και μαθαίνω με οδηγό τους χάρτες της Ευρώπης.

Ξεκινήσαμε με μια μικρή κινητική δραστηριότητα με την λέξη ''Ευρώπη''.


Διερευνήσαμε με τους μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων τις προϋπάρχουσες γνώσεις των παιδιών τόσο για την Ευρώπη ως Ήπειρο όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένωση κρατών, λαών και πολιτισμών.

Στη συνέχεια και με βάση τις γνώσεις των παιδιών, εκείνα εργάστηκαν σε μικρές εταιρικές ομάδες (ζευγάρια) προκειμένου να μελετήσουν και να καταγράψουν πολυτροπικά βασικά πολιτισμικά, γεωγραφικά και οικονομικά στοιχεία σχετικά με την Ευρώπη. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασαν στην ολομέλεια.

 

Η δράση ολοκληρώθηκε με διασκεδαστικό τρόπο όπου τα παιδιά συνέδεσαν ατομικά τους χαρακτηριστικά με πολιτισμικά στοιχεία των χωρών της Ευρώπης.

 

Εμψυχώτρια: Πόπη Κασσωτάκη- Ψαρουδάκη
Σχολική σύμβουλος Π.Α. Χανίων
Abassador Techers 4 Europe

 

Ευχαριστούμε θερμά την κα Πόπη Κασσωτάκη- Ψαρουδάκη για τη συνεργασία και την εξαιρετική παρουσίαση που ενθουσίασε παιδιά και βιβλιοθηκονόμους!

 

ωωωχαρτες1

 

ωωωχαρτες2


ωωωχαρτες3

 

ωωωχαρτες4

(c) 2013 Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων | Website by IMMKO