Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2023, «Graphic novel: ιστορίες και κώδικες», στην Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου

Την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023 πραγματοποιήθηκε φιλαναγνωστική δράση με τους μικρούς φίλους της Παιδικής – Εφηβικής Βιβλιοθήκης Δημοτικού Κήπου, στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2023, για τα 100 χρόνια πορείας της Άλκης Ζέη και της Ζωρζ Σαρή, “ 100 ακριβώς! Θησαυροί της Άλκης και της Ζωρζ…”.

Θέμα της δράσης : Graphic novel: ιστορίες και κώδικες, με εμψυχώτρια την Αθηνά Ντούλια, Σύμβουλο εκπαίδευσης.

Οι μικροί μας φίλοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα δημοφιλές είδος της λογοτεχνίας και σημαντικό εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό εργαλείο, το Graphic novel, να συζητήσουν πάνω στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τους κώδικές του, να εντρυφήσουν στη δύναμη της εικόνας, ξεφυλλίζοντας σημαντικά έργα της Άλκη Ζέη και της Ζώρζ Σαρή, που έχουν μεταγραφεί σε graphic novel, όπως τον Μεγάλο περίπατο του Πέτρου, το Καπλάνι της Βιτρίνας, τους Θησαυρούς της Βαγίας.

Αρχικά, γνωριστήκαμε με ένα παιγνιώδη τρόπο, μοιραστήκαμε καλοκαιρινές αναμνήσεις και συζητήσαμε για τα δικά τους παιδικά αναγνώσματα.

Στη συνέχεια διαβάσαμε αποσπάσματα των έργων των δύο μεγάλων αυτών Λογοτεχνών, συζητήσαμε και εμπνευστήκαμε για να δημιουργήσουμε τα δικά μας graphic novel, όπου ανακαλύψαμε τη δύναμη της εικόνας και πώς χωράει μια ολόκληρη ιστορία μέσα σε κώδικες σεβόμενοι απόλυτα την πλοκή της ιστορίας.

Τα παιδιά εμπνεύστηκαν από τις ιστορίες της Άλκης και της Ζωρζ, “Ο θείος Πλάτων”, “Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της”, “Νινέτ” και “Σοφία”, χωρίστηκαν σε ομάδες και πειραματίστηκαν με τη δημοφιλή αυτή τέχνη, που κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στο χώρο της λογοτεχνίας.

Η εμπειρία ήταν μοναδική και οι μικροί μας φίλοι ενθουσιάστηκαν και απόλαυσαν αυτό το φιλαναγνωστικό ταξίδι!

Ευχαριστούμε θερμά την κα Αθηνά Ντούλια για την εξαιρετική παρουσίαση, την προσέγγιση και ανάπτυξη του θέματος, την αγάπη και την ευαισθησία της στα παιδιά!

Από τη μεριά της, η κα Ντούλια ανέφερε: “Ευχαριστούμε θερμά το φιλόξενο και μοναδικό χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Κήπου και ιδιαίτερα τη Βιβή Χουδαλάκη, τη Λίτσα Μαστορακάκη και τη Ρούλα Τατσοπούλου για την άψογη πάντα συνεργασία και διάδραση!!!”

ΚΕ2023 #forEBEr

EBE #ΕθνικήΒιβλιοθήκηΕλλάδος #NLG #NationalLibraryofGreece

ΚαλοκαιρινήΕκστρατεία2023 Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων Athina Ntoulia