Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2023, «Και οι τοίχοι έχουν φωνή!», στην Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου


Ξεκινήσαμε με παιχνίδια γνωριμίας (μαγικός καθρέπτης), γράψαμε (εικονικά ) ονόματα στον τοίχο με σπρέι, προσπαθώντας να μαντέψουμε το όνομα από την κίνηση, μπήκαμε στα παπούτσια των άλλων(ενσυναίσθηση ), ψάξαμε σε ένα παλιό μπαουλάκι και ανασύραμε παλιά αντικείμενα συνδεδεμένα με την ζωή των δύο πρωταγωνιστριών μας.

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε αποσπάσματα της ΕΡΤ με τη Ζωρζ και την ΄Αλκη να μιλούν για τη ζωή τους και το έργο τους. Αρπάξαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τα παιδιά για διαχρονικές αξίες που ακούστηκαν στα αποσπάσματα (ελευθερία ,δημοκρατία, φιλία, αγώνα για ζωή και επιβίωση κ.λ.π,) αλλά και μηνύματα (αγάπη για το βιβλίο, προστασία περιβάλλοντος, ο κάθε τοίχος κρύβει τη δική του ιστορία ).

Το πιο σημαντικό είναι ότι τα παιδιά είναι τόσο απρόβλεπτα , με τόσο ευρύ πνευματικό ορίζοντα, γνώσεις και ιδέες, που οδηγούσαν τη συζήτηση σε μονοπάτια, που δεν τα είχαμε σκεφτεί!!!

Παρακολουθήσαμε όλοι μαζί ένα βίντεο με διάφορα γκράφιτι και συνθήματα και στη συνέχεια δώσαμε τις κατάλληλες προεκτάσεις και επισημάνσεις του θέματος, εστιάζοντας, στα θετικά αλλά και στα αρνητικά σημεία!!!

Παίξαμε το παιχνίδι των κρυμμένων βιβλίων της ΄Αλκης και Ζωρζ, μέσα από τα πλούσια ράφια της Παιδικής Βιβλιοθήκης, τσεκάραμε τους τίτλους σε ειδικό κατάλογο καταγραφών βιβλίων και προχωρήσαμε να ετοιμάσουμε το δικό μας ταμπλό όπου κυριάρχησε η φράση : ‘’Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΡΖ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ ΧΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ΄΄ περιτριγυρισμένο από φωτογραφικό υλικό, κόκκινες καρδιές και τους θησαυρούς μας…. δηλαδή τα βιβλία της ΄Αλκης και Ζώρζ.

Στο τέλος τραγουδήσαμε όλοι μαζί το τραγούδι ‘’Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο ΄΄ και αποχαιρετιστήκαμε με χειροτεχνήματα, ευχές και όμορφα δωράκια, ως επισφράγισμα της όμορφης συνεργασίας μας.

Ευχαριστούμε θερμά κα Μαρία Κλιματσάκη για τη συνεργασία και την εξαιρετική παρουσίαση!!! Όπως άλλωστε αναμενόταν…. Να είστε πάντα δραστήρια και δημιουργική και με επίκεντρο της δυο σας αγάπες, παιδιά και καλά βιβλία, να συναντιόμαστε!!!

Τελειώνοντας η δράση η κα Κλιματσάκη ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Βίωσα σήμερα ένα όμορφο πρωινό δράσεων στην φιλόξενη Παιδική -Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου Χανίων, στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννηση της Ζωρζ Σαρή και ΄Αλκης Ζέη με τίτλο «100 ακριβώς! Θησαυροί της Άλκης και της Ζωρζ». Η δική μου ενότητα αφορούσε την τέχνη του street art, ‘’ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΙΧΟΙ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ’ ’ με σκοπό να εμπνευστούν τα παιδιά και να δημιουργήσουν συνθήματα που θα προωθούν τη βιβλιοθήκη και την αγάπη για το βιβλίο.
Σε όλο αυτό το υπέροχο ταξίδι φιλαναγνωσίας, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω από καρδιάς τις δυο καταπληκτικές κυρίες, τη βιβλιοθηκονόμο κ. Λίτσα Μαστορακάκη και τη θεατρολόγο κ. Ρούλα Τατσοπούλου, που ήταν άξιοι συνοδοιπόροι, συνεργάτριες, πολύτιμοι βοηθοί και συντονίστριες των δράσεων. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο που η Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου Χανίων έχει τόσες πολλές εγγραφές μελών και που με το αξιόλογο έργο της έχει καταξιωθεί τόσο πολύ στην χανιώτικη κοινωνία!!!
Ευχαριστώ θερμά και την Προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων κ. Βιβή Χουδαλάκη, για την ιδιαίτερη τιμή που μου έκανε, εντάσσοντάς με και φέτος στις καλοκαιρινές δράσεις και τέλος ευχαριστώ και συγχαίρω την εξαιρετική ομάδα των μικρών παιδιών , που άφησαν το ανεξίτηλο στίγμα και το θετικό τους αποτύπωμα σε αυτή την βιωματική, ομαδοσυνεργατική δράση , με επίκεντρο δυο μου αγάπες..’’Τα νέα ΠΑΙΔΙΑ και τα καλά ΒΙΒΛΙΑ»

ΚΕ2023 #forEBEr

EBE #ΕθνικήΒιβλιοθήκηΕλλάδος #NLG #NationalLibraryofGreece

ΚαλοκαιρινήΕκστρατεία2023