“Με τον καλύτερό μου φίλο στη βιβλιοθήκη” μια δράση στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου.

Η Άλκη και η Ζωρζ. Δυο φίλες αχώριστες μα και τόσο διαφορετικές, που έζησαν μαζί στιγμές δυνατές και γεμάτες!

  Με αφορμή το κείμενο της Άλκης Ζέη ¨Άλλοι καιροί  Άλλα παιδιά¨, από το ομώνυμο βιβλίο με γραπτά και των δυο σε έκδοση της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. , ξεκινήσαμε μια συζήτηση για το τι σημαίνει αληθινή φιλία και τι προϋποθέτει.

  Τα παιδιά μίλησαν για τους καλύτερούς τους φίλους και για όλα αυτά που κάνουν μαζί. Θυμήθηκαν παιχνίδια, στιγμές, μυστικά, μας μίλησαν για φίλους μακρινούς που επικοινωνούν μέσω ταχυδρομικών επιστολών και για φίλους της διπλανής πόρτας.

  Μια τέτοια φίλη μακρινή, η δική μου αγαπημένη, μας επισκέφθηκε σήμερα στην Παιδική Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου Χανίων. Την παρουσίασα  στα παιδιά μέσα από θύμησες της πρώτης μας γνωριμίας πριν χρόνια και μετά τους αποκάλυψα πως η καλύτερή μου φίλη ήταν εκεί μαζί μας, να συμπληρώσει το παζλ της πολύχρονης φιλίας μας με τις δικές της αναμνήσεις.

    Απάντησε σ’ όλες τις ερωτήσεις των παιδιών κι ύστερα άνοιξε το μαγικό βαλιτσάκι της και έδειξε στα παιδιά τις υπέροχες κούκλες της, φτιαγμένες με τα μαγικά της χέρια.

   Η Αναστασία Καραφύλλα είναι κουκλοπαίχτρια από το 1997 και μαθήτευσε δίπλα στον Φραντσίσκο Μπρίτο από το κουκλοθέατρο Μπαρούτι, την Εμμανουέλα Καποκάκη από το κουκλοθέατρο Πράσσειν Άλογα κ.α. Σήμερα ζει στα Τρίκαλα, φτιάχνει κούκλες ,εκπαιδεύει νέους κουκλοπαίχτες και οργανώνει κουκλοθεατρικές παραστάσεις πολιτιστικών ομάδων.

   Στην ερώτηση προς τα παιδιά αν θέλουν να μας παίξει λίγο με τις κούκλες της, σείστηκε η βιβλιοθήκη από τα ναι. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η παράσταση…

   Στη συνέχεια τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να πάρουν στα χέρια τους τις κούκλες και να τις  εμψυχώσουν. Γέλια, σχόλια, συνομιλίες με τις κούκλες σαν να ήταν ζωντανές… Και η μαγεία δεν τέλειωσε εκεί. Στο τέλος έφτιαξε ο καθένας μια μικρή χαρτόκουκλα δίνοντάς της τα χαρακτηριστικά του καλύτερού του φίλου.

   Έτσι κανένα παιδί δεν έφυγε μόνο του από τον χώρο της δράσης, παρά χέρι χέρι με τον καλύτερό του φίλο/φίλη!

   Ευχαριστούμε από καρδιάς Αναστασία  και μακάρι να μας ξανάρθεις!

 Η δράση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Ρούλα Τατσοπούλου (παιδαγωγό θεάτρου) και την Αναστασία Καραφύλλα (κουκλοπαίχτρια)