Ο Κινέζος ζωγράφος Qi Baishi, πρόγραμμα στην Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου Χανίων

Ο κύριος Εγκ, ο διάσημος Κινέζος ζωγράφος Qi Baishi κι εμείς!

Παρέα με τον κύριο Εγκ, τον ήρωα του βιβλίου της Τασούλας Τσιλιμένη “Το μήνυμα της αγάπης”, γνωρίσαμε τον διάσημο Κινέζο ζωγράφο Qi Baishi, μιλήσαμε για τη γιορτή της Άνοιξης στο Νησί των Αβάντων και το έθιμο των ζωγραφιστών αυγών και ζωγραφίσαμε τι άλλο; Χάρτινα αυγά με δυο τεχνικές ζωγραφικής που ενθουσίασαν μικρούς και μεγάλους.

Τα έργα των παιδιών μπορείτε να τα δείτε στο χώρο της βιβλιοθήκης, στο δικό μας μικρό δέντρο της αγάπης!

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη Ρούλα Τατσοπούλου, παιδαγωγό θεάτρου.

Τρίτη 23 Μαΐου 2023, στην Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου Χανίων, Δ τάξη 12ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων.

Ο Qi Baishi (Τσι Μπαϊσί) (1863-1957) γεννήθηκε στην Xiangtan, σε μια φτωχή αγροτική οικογένεια. Υπήρξε αυτοδίδακτος ζωγράφος και με τη βοήθεια ενός εγχειριδίου της εποχής της Δυναστείας των Qin μυήθηκε στα μυστικά της μεγάλης τέχνης. Στα 40 του ταξίδεψε σε πάρα πολλά μέρη της Κίνας, εμπνεύστηκε από τα τοπία της και χαρακτηρίστηκε ως μεγάλος εκφραστής της ζωγραφικής Dono Gongbi. Πρόκειται για μια ζωγραφική έκφραση που χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική λεπτή της πινελιά και την απόδοση λεπτομερειών με ακρίβεια.
Φιλοτέχνησε έναν μεγάλο αριθμό έργων, όπου αναδεικνύεται η αγάπη και το πάθος του για την απλή ζωή, συνεχίζοντας την παράδοση των «Ατομικιστών» (Individualists) του 17ου και 18ου αιώνα, όπως ο Shitao και ο Zhu Da. Διάσημος κατά τη διάρκεια της ζωής του, τιμήθηκε στα 92 του χρόνια με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης. Αγαπημένες θεματικές του επιλογές αποτελούν τα ονειρικά τοπία, ψάρια, καβούρια και λουλούδια, που με ιδιαίτερη ζωγραφική τελειοθηρία προσέγγισε σε όλη του τη ζωή.
Έργα του Qi Baishi βρίσκονται στο Μητροπολητικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, στο Εθνικό Μουσείο Τεχνών της Κίνας και σε δεκάδες άλλα μουσεία στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία.

Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών:
Στόχος 4 |Ποιοτική εκπαίδευση
Στόχος 10 |Λιγότερες ανισότητες
Στόχος 17 | Συνεργασία για τους στόχους