Προγράμματα φιλαναγνωσίας για μικρούς μαθητές στις βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων.

Γεμίζουν ζωή οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων: Νέα προγράμματα φιλαναγνωσίας για μικρούς μαθητές τον Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.


Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, να συμμετέχουν σε προγράμματα φιλαναγνωσίας και δημιουργικής απασχόλησης, για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2022, στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, της Παιδικής – Εφηβικής Βιβλιοθήκης Σούδας και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σταλού.

Τα προγράμματα που απευθύνονται σε μικρότερα παιδιά οργανώθηκαν και θα πραγματοποιηθούν από το προσωπικό των Βιβλιοθηκών ενώ για τα ηλικιακά μεγαλύτερα παιδιά, τα προγράμματα θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας. Στόχος των προγραμμάτων είναι να καλλιεργηθεί η φιλαναγνωσία, η εφευρετικότητα, η δημιουργική φαντασία, το χιούμορ, η χαρά της μάθησης στους φιλόξενους χώρους των Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή επιλέγοντας το πρόγραμμα που επιθυμούν και τη Βιβλιοθήκη, εγκαίρως. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες:

 Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 8 π.μ – 2.μ.μ. &

Δευτέρα και Πέμπτη: 6 μ.μ – 9.00 μ.μ. Σάββατο: 10 π.μ. – 1μ.μ.

Πληροφορίες: τηλ. 2821 3 41661

Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 8.30 π.μ. έως 3.30 μ.μ.

Πληροφορίες: τηλ. 2821 3 41221

Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 10 π.μ. έως 12 μ.μ.

Πληροφορίες: τηλ. 2821 0 99787 & κα Νίκη Γαλάνη 6974647556

Αναλυτικά το πρόγραμμα:


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ

Θα έδινα τα πάντα

Θα έδινα τα πάντα μέσα από το βιβλίο της Έλενας Αρτζανίδου, ελάτε να τα μοιραστούμε, να σκεφτούμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή και να απαντήσουμε … εμείς γιατί θα δίναμε τα πάντα…

Για παιδιά Νηπιαγωγείου & Α΄ Δημοτικού

Αν ερχόσουν στη Γη

Μένουμε σε διαφορετικά μέρη, κατοικούμε σε διαφορετικά σπίτια, ζούμε σε διαφορετικές οικογένειες. Ο καθένας από μας είναι διαφορετικός και όλοι μαζί μοιραζόμαστε αυτό τον γαλαζοπράσινο πλανήτη.

Με το υπέροχο βιβλίο της Sophie Blackall με τίτλο «Αν ερχόσουν στη Γη» θα ανακαλύψουμε τις διαφορετικές κουλτούρες, τη φύση, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα και θα νιώσουμε πόσο όμορφος είναι ο κόσμος γύρω μας!

Για παιδιά Νηπιαγωγείου & Α΄ Δημοτικού

Συννεφοκαμώματα…μια φορά και δυο καιρούς…

Μια μικρή ιστορία που έπεσε και ξαναέπεσε από ένα σύννεφο για να γυρίσει και να ξαναγυρίσει, να πει και να ξαναπεί για τις μεγάλες περιπέτειες του κύκλου του νερού.

Μια μικρή ιστορία της Σοφίας Μαντουβάλου για «Το σύννεφο που έβαλε τα κλάματα» των εκδόσεων Πατάκη.

Για παιδιά Νηπιαγωγείου & Α΄ Δημοτικού

Το Σημειωματάριο της Ζωγραφικής (Συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας)

Θα κατανοήσουν τα παιδιά την τεχνική της Σόνιας Ντελονέ με αφορμή το βιβλίο της, «Μια ζωή γεμάτη χρώμα» από τις εκδόσεις Μέλισσα και θα εκφραστούν εικαστικά αξιοποιώντας την τεχνική της.

Για παιδιά Β΄ & Γ΄ Δημοτικού.

Το Σημειωματάριο της Γλυπτικής (Συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας)

Ελάτε να γνωρίσουμε την τέχνη της γλυπτικής, τον γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά και να εκφραστούμε δημιουργικά αξιοποιώντας την τεχνική του, στο υλικό του πηλού.

Για παιδιά Γ΄ & Δ΄ Δημοτικού.

Το Σημειωματάριο της Αρχιτεκτονικής (Συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας)

Με αφορμή το βιβλίο «Λε Κορμπιζιέ: ένας σπουδαίος αρχιτέκτονας» από τις εκδόσεις Μέλισσα, θα κατανοήσουμε την επιστήμη της αρχιτεκτονικής, θα γνωρίσουμε υλικά και τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κτιρίων και θα δημιουργήσουμε μια μακέτα με απλά υλικά.

Για παιδιά Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού.


ΠΑΙΔΙΚΗ – ΕΦΗΒΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΟΥΔΑΣ

 Σπίτι είναι όπου είναι η καρδιά…!

Μαθαίνουμε για την ανεκτικότητα, την ενσυναίσθηση, την επανόρθωση, τα ίσα δικαιώματα στον κόσμο, την φιλία, την αποδοχή… Διαβάζουμε το βιβλίο «Ένα σπίτι για όλους» του Κρίστοφερ Κορ, εκδόσεις Παπαδόπουλος. Ένα ξεχωριστό βιβλίο που μέσα από τις υπέροχες εικόνες του, κατανοούμε πόσο όμορφο είναι να μοιράζεσαι και να ζεις αρμονικά με τους άλλους γύρω σου. Με χρώματα, την φαντασία μας και πολύ αγάπη θα δημιουργήσουμε το πιο όμορφο πολύχρωμο σπιτάκι …ένα σπιτάκι που θα τους χωράει όλους και θα ανήκει σε όλους!!

Για παιδιά Νηπιαγωγείου και Α΄ Δημοτικού

«Ο κήπος του Ματίς»

Με αφορμή το βιβλίο «Ο κήπος του Ματίς» της Σαμάνθα Φρίντμαν, θα γνωρίσουμε έναν από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα τον Ανρί Ματίς. Θα μιλήσουμε για τη ζωή του, το έργο του, για το πως ανακάλυψε την τέχνη του κολάζ ή όπως ο ίδιος έλεγε «ζωγραφική με ψαλίδια». Θα γίνουμε και εμείς καλλιτέχνες με ψαλίδια, και πολύχρωμα χαρτόνια θα δημιουργήσαμε το δικό μας κήπο – έργο τέχνης!!!

Για παιδιά Β΄- Γ΄- Δ΄ Δημοτικού

«Γιαγιόι Κουσάμα : Από εδώ μέχρι το άπειρο»

Στο ταξίδι μας αυτό θα εμπνευστούμε από το έργο μιας πολύ σημαντικής δημιουργού του 20ου αιώνα, της Γιαγιόι Κουσάμα. Αφού μάθουμε την ιστορία της από το βιβλίο «Γιαγιόι Κουσάμα: Από εδώ μέχρι το άπειρο» της Σάρα Σουζούκι, θα επιχειρήσουμε και εμείς να καλύψουμε τον κόσμο με πολύχρωμες βούλες… από εδώ μέχρι το άπειρο!

Για παιδιά Β΄- Γ΄- Δ΄ Δημοτικού

Το μαγικό μολύβι της Μαλάλα!

Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο και ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο! Η μαγεία είναι παντού στον κόσμο. Στη γνώση, στην ομορφιά, στην αγάπη, στην ειρήνη. Η μαγεία είναι σε εσένα, στα λόγια σου, στη φωνή σου.

Διαβάζουμε το υπέροχο βιβλίο «Το μαγικό μολύβι της Μαλάλα» της Γιουσαφζάι Μαλάλα, εκδόσεις Πατάκη, μια αληθινή ιστορία της λαχτάρας ενός κοριτσιού για έναν καλύτερο κόσμο! Έπειτα θα δημιουργήσουμε το δικό μας μαγικό μας μολύβι και μ΄ αυτό θα γράψουμε λόγια και ευχές για ένα κόσμο τόσο όμορφο όσο τα όνειρά μας!

Για παιδιά Ε΄ – Στ΄ Δημοτικού

Ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς …(Συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας)

Και τι άλλο μπορεί να πει κανείς ότι είναι τέχνη, πέρα από μια προσπάθεια να κάνεις την ομορφιά αιώνια!! Με αφορμή το βιβλίο «Παραμύθι από μάρμαρο» της Κουμαριανού Μαριάννας, εκδόσεις Καλέντης , που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Γαννούλη Χαλεπά, γνωρίζουμε τον σημαντικότερο γλύπτη της νεότερης Ελλάδας! Έπειτα εκφραζόμαστε δημιουργικά αξιοποιώντας την τεχνική του στο υλικό του πηλού.

Για παιδιά Ε΄ – ΣT΄ Δημοτικού


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΑΛΟΥ

3 … 2… 1 … Φτου και βγαίνω

Με διάθεση παιχνιδιάρικη θα την ξετρυπώσουμε την Χαρά όσο καλά κι αν μας κρύβεται. Με οδηγό το «Κρυφτό της Χαράς» της Μαριλένας Καββαδά, σας περιμένουμε!

Για παιδιά Νηπιαγωγείου.

Το Κλουβί με τα όνειρα

Ένα κλουβί όχι και τόσο συνηθισμένο τι να γυρεύει στο κεφάλι ενός παιδιού χωρίς κλειδί και κλειδαριές; Μια ιστορία με την απλότητα του λόγου της, η Εύη Γεροκώστα απλώνει στη Βιβλιοθήκη μας και μας προσκαλεί να απλώσουμε τα δικά μας όνειρα, που σαν σμάρι από πεταλούδες, μπαινοβγαίνουν στο κεφάλι μας ….

Για παιδιά Α’ και Β’ Δημοτικού.

Διαδρομές συνεργασίας

Ελάτε να ανεβούμε στα Ψηλά Βουνά της Ρούμελης. Τη φύση θα μυρίσουμε. Την πλάση την αλλιώτικη θα γνωρίσουμε. Το δικό μας δέντρο συνεργασίας θα φυτέψουμε και θα ορίσουμε τι είναι κοινότητα. Με οδηγό τα «Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου.

Για παιδιά Γ’ και Δ’ Δημοτικού.

Φωτεινές διαδρομές ……….. «Φρυκτωρίες»

Πως οι κάτοικοι των Μυκηνών ενημερώθηκαν για την πτώση της Τροίας; Τα παιδιά μαθαίνουν για τους τρόπους επικοινωνίας κατά την αρχαιότητα. Γνωρίζουν το σύστημα των φρυκτωριών και φτιάχνοντας το δικό τους εναλλακτικό οπτικό τηλέγραφο, ανταλλάσσουν μυστικά μηνύματα …. Σας περιμένουμε να αναρριχηθούμε στα «Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου.

Για παιδιά Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού.