Πρόγραμμα φιλαναγνωσίας: «Ο Δρόμος της Μάσκας» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού


Ακολουθώντας τον «Δρόμο της Μάσκας» του διάσημου ανθρωπολόγου Κλώντ Λεβί ταξιδέψαμε ανακαλύψαμε … εξερευνήσαμε μάσκες σε διάφορους πολιτισμούς όπου η λειτουργία τους συνδέεται με τη μαγεία, τη δύναμη, την εξουσία, το χορό και την ψυχαγωγία.

Οι μάσκες … οι Πρωτόγονες … οι Βενετσιάνικες … οι Θεατρικές στην Αρχαία Ελλάδα … και των Καλλιτεχνών του Μοντερνισμού … μας μίλησαν και μας είπαν μοναδικές ιστορίες.

Στη Βενετία μας εντυπωσίασαν η Μπουάτα , η Κολομπίνα , η Μορέτα , ο Αρλεκίνος, ο Ζαννί και ο Γιατρός της Πανούκλας.
Οι μικροί μας φίλοι εμπνέονται και δημιουργούν τις δικές τους μάσκες, πρωτότυπες … τρομακτικές … αστείες … σοβαρές … μοναδικές … Μάσκες που θα προσθέσουν περισσότερη «τρέλλα» στην πιο «τρελλή» γιορτή του χρόνου που δεν τη χάνουν ποτέ.
Κλείνοντας, οι πολύχρωμες κορδέλες μας προσκαλούν να «μπλεχτούμε» και να «ξεμπλεχτούμε» στο χορευτικό μας έθιμο Γαϊτανάκι.

Έθιμο αγάπης και αδελφοσύνης απ’ την Μ. Ασία που ρίζωσε στις καρδιές των Ελλήνων. Γίναμε κι εμείς κομμάτι του πολύχρωμου κύκλου ζωής με πολύ ρυθμό και μουσική.

Το Γαϊτανάκι … Το ονειρεμένο … με Απηλιώτη άνεμο φερμένο … καλωσόρισε τους μικρούς μας φίλους με οδηγό το βιβλίο της Ζωρζ Σαρρή «Το Γαϊτανάκι»

  • Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024, Α΄ και Β΄ τάξη 12ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων
  • Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024, Α’ και Β’ τάξη 18ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων

Εμψυχωτής: Νίκη Γαλάνη, εθελόντρια.