Ψηφιοποιούνται οι Πολιτιστικές Συλλογές του Δήμου Χανίων – Σημανδηράκης: «Πολύ σημαντική στιγμή για την αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου»

Ένα μεγάλο βήμα για το πολιτιστικό απόθεμα του Δήμου Χανίων, έγινε σήμερα με την υπογραφή της σύμβασης για το έργο ψηφιοποίηση και προβολή των συλλογών πολιτισμού του Δήμου Χανίων, σε τρεις βασικές δημοτικές δομές: στην Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. Κ.Α.Μ., στη Δημοτική Πινακοθήκη και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων. Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, με τον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη να δίνει το παρών.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, προβλέπεται η ψηφιοποίηση και η προβολή των συλλογών της Βιβλιοθήκης και της Πινακοθήκης, η ψηφιακή τρισδιάστατη απεικόνιση δύο εμβληματικών κτιρίων (της Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου), καθώς και μία σειρά ψηφιακών εφαρμογών προβολής, σε συνεργασία με το Εργαστήρι Ψηφιακών Μέσων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης σε δηλώσεις του, επεσήμανε πως: «Πρόκειται για μία πολύ σημαντική στιγμή για την αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου Χανίων. Οι τρεις βασικές μας δομές, η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. Κ.Α.Μ., η Δημοτική Πινακοθήκη και η Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων, από σήμερα ψηφιοποιούνται. Περίπου 1000 πίνακες και περισσότερες από 150.000 σελίδες, αλλά και τα ακίνητα της Πινακοθήκης και της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ. ψηφιοποιούνται, ώστε συνολικά και ενιαία να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη ψηφιακή εμπειρία σε οποιονδήποτε αναζητά την τέχνη, την ανάγνωση και τεκμήρια». Ο κ. Σημανδηράκης έκανε λόγο για μία συνολική δουλειά που για πρώτη φορά συμβαίνει σε τέτοια κλίμακα, συνολικά στην Ελλάδα. «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που όλος αυτός ο πλούτος που διαθέτουμε θα μπορεί να προσφερθεί πλέον σε κάθε αναγνώστη, όχι μόνο στα Χανιά αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο», υπογράμμισε.

Την «αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας που απώτερο σκοπό έχει να γίνουν κτήμα όλων, οι χώροι Πολιτισμού αλλά και τα τεκμήρια που υπάρχουν στη Δημοτική Πινακοθήκη και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη», περιέγραψε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος της Πινακοθήκης, Ιωάννης Γιαννακάκης επισημαίνοντας πως «το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων του Πολυτεχνείου Κρήτης και όλοι όσοι ασχοληθούν, θα αναδείξουν τα τεκμήρια μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και υλικό από τη βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο Δήμος Χανίων, μέσω αυτού του προγράμματος, θα προσφέρει στους δημότες και στις επόμενες γενιές αυτά τα εργαλεία. Αυτά τα υλικά, αυτά τα κτίρια και τεκμήρια βρίσκονται πια στα χέρια σας».