03/02/2021 – Χιλιάδες δανεισμοί βιβλίων και εκατοντάδες νέες εγγραφές στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων κατά το 2020

Τη δύσκολη χρονιά που μας πέρασε, λόγω των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων, έστειλαν ένα αισιόδοξο μήνυμα σε μικρούς και μεγάλους, ώστε να μη στερηθεί το διάβασμα και τη χαρά της ανάγνωσης κανένας πολίτης, προσφέροντας νέες υπηρεσίες για το κοινό, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες.

Οι νέες Υπηρεσίες που δημιουργήθηκαν από τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Χανίων και προσφέρθηκαν για το κοινό, είναι:

Δανεισμός με παραγγελία

Δανεισμός κατ’ οίκον

Πρόγραμμα αφηγήσεων – αναγνώσεων παιδικών βιβλίων & δραστηριοτήτων για παιδιά.

Εξ’ αποστάσεως προγράμματα φιλαναγνωσίας-μέσω webex – με μαθητές Α/θμιας Εκπαίδευσης.

Κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς 2020, παραθέτουμε τα παρακάτω στατιστικά στοιχεία, υπενθυμίζοντας ότι, η εξυπηρέτηση με φυσική παρουσία στο χώρο των Βιβλιοθηκών του Δήμου πραγματοποιήθηκε μέχρι τις 12 Μαρτίου 2020 –έκτοτε έκλεισαν για το κοινό- και μέχρι τέλους του έτους, το κοινό χρησιμοποίησε αποκλειστικά τις παραπάνω νέες υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, το έτος 2020, στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων:

– γράφτηκαν 816 νέα μέλη,

– το σύνολο των χρηστών-αναγνωστών που τις χρησιμοποίησαν, έφθασε τους 19.304

– συνολικά δανείστηκαν 32.768 βιβλία και 261 περιοδικά & οπτικοακουστικό υλικό (cd-dvd).

– τo σύνολο των νέων τόμων μονογραφιών που αποκτήθηκαν ανέρχεται σε 1.826

– ο συνολικός αριθμός τόμων συλλογής βιβλίων ξεπέρασε τους εκατό χιλιάδες, 118.171

– 51 τμήματα Σχολείων επισκέφτηκαν τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες του Δήμου μας και 1.849 μαθητές, (μέχρι 12 Μαρτίου 2020 που έκλεισαν) και πραγματοποιήθηκαν 43 προγράμματα φιλαναγνωσίας.

Τα μέλη της Α΄ Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων συναντήθηκαν με όλες τις προφυλάξεις, εννέα (9) φορές το έτος 2020 και διαβάστηκαν και σχολιάστηκαν 9 βιβλία, ενώ της Β΄ Λέσχης Ανάγνωσης συναντήθηκαν τρεις (3) φορές διαβάζοντας αντίστοιχα 3 βιβλία.

Η Κινητή Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων δεν λειτούργησε το έτος 2020, λόγω των περιορισμών.

Αναλυτικά:

Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων επισκέφτηκαν 11.798 χρήστες και εγγράφηκαν 481 νέα μέλη. Συνολικά, δανείστηκαν 18.573 τεκμήρια (έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό), εκ των οποίων 18.312 βιβλία, 261 περιοδικά & τεμάχια οπτικοακουστικού υλικού.
Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη επισκέφθηκαν 6 τμήματα σχολείων και 286 μαθητές.
Τις υπηρεσίες Διαδικτύου χρησιμοποίησαν 1.256 αναγνώστες.
Στη συλλογή προστέθηκαν 1.471 τόμοι νέων βιβλίων, σύνολο μέχρι σήμερα 86.320 τόμοι και 120 τόμοι περιοδικών & εφημερίδων.

Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου

Κατά το προηγούμενο έτος (2020) την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου χρησιμοποίησαν 6.703 αναγνώστες, γράφτηκαν 292 παιδιά ως νέα μέλη και δανείστηκαν 12.012 τεκμήρια. Επισκέφτηκαν την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη 1.155 μαθητές από 32 τμήματα σχολείων και πραγματοποιήθηκαν 23 προγράμματα φιλαναγνωσίας.

Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικής Ενότητας Σούδας

Το έτος 2020 την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκης Σούδας χρησιμοποίησαν 640 αναγνώστες, προστέθηκαν 204 τόμοι βιβλίων στη συλλογή της, γράφτηκαν 43 παιδιά ως νέα μέλη και δανείστηκαν 2.071 τεκμήρια. Επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη 8 τμήματα σχολείων και 245 μαθητές.
Πραγματοποιήθηκαν 13 συναντήσεις για μαθήματα σκακιού.

Δημοτική βιβλιοθήκη Σταλού

Την περσινή χρονιά 2020, στη συλλογή της Δημοτικής βιβλιοθήκης Σταλού, αποκτήθηκαν 36 τόμοι βιβλίων, φθάνοντας ο συνολικός αριθμός τόμων συλλογής βιβλίων σε 3.068, δανείστηκαν 373 βιβλία και επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη 5 τμήματα σχολείων και 163 μαθητές.

Νέες Υπηρεσίες:

Πρόγραμμα αναγνώσεων – αφηγήσεων για παιδιά Α/θμιας Εκπαίδευσης μέσω webex.

Έκπληξη για τους μικρούς φίλους των εννέα (9) Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της πόλης μας, το νέο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων μέσω webex, μπαίνοντας στις τάξεις των μαθητών.
Μιλήσαμε για τις νέες υπηρεσίες και τον νέο τρόπο λειτουργίας των Βιβλιοθηκών μας, διαβάσαμε υπέροχα βιβλία λογοτεχνίας, παίξαμε κουκλοθέατρο και λάβαμε τις εργασίες των παιδιών.

Αναφέρουμε ενδεικτικά τα σχολεία που συνδεθήκαμε: 11ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, 1ο Δημοτικό Σχολείο Κουνουπιδιανών, 4ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων , 2ο Οικολογικό Νηπιαγωγείο Χανίων, Δημοτικό Σχολείο Βάμου, 3ο Νηπιαγωγείο Βαμβακόπουλου , 5ο Νηπιαγωγείο Νέας Κυδωνίας, Νηπιαγωγείο Στερνών, 5ο Νηπιαγωγείο, Κουνουπιδιανών.
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη Βιβή Χουδαλάκη,
Προϊσταμένη Βιβλιοθηκών Δήμου Χανίων & τη Ρούλα Τατσοπούλου, θεατρολόγο, υπάλληλο της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης Δημοτικού Κήπου.

Σειρά αφηγήσεων – αναγνώσεων παιδικών βιβλίων & δραστηριοτήτων για τα παιδιά, στο κανάλι youtube της Βιβλιοθήκης.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων θέλοντας να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα στα παιδιά που μένουν σπίτι, πραγματοποίησε σειρά αναγνώσεων – αφηγήσεων και δραστηριοτήτων, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, ηχογραφήθηκαν 12 video. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις αναγνώσεις:

«Ασημάκης, το πολύχρωμο ψαράκι», «Οι πολιτείες του Ήλιου και του Φεγγαριού»,

“Μια μητέρα για τον Κόκο”, “Ο λύκος ξαναγύρισε”, “Στης καμηλοπάρδαλης τη μύτη” , “Είσαι το καλύτερο ποντικάκι του κόσμου” κ.α.

Τα νέα video αλλά και παλαιότερα αναζητήστε στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/channel/UCAYWKxattewt4wSslqjIwtA
καθώς και στην ιστοσελίδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων https://www.librarychania.gr
και στο Facebook: https://www.facebook.com/librarychania

Για την ανάγνωση – αφήγηση και δραστηριότητες υπεύθυνες οι κυρίες:

Βιβή Χουδαλάκη, Προϊσταμένη Βιβλιοθηκών Δήμου Χανίων &
Ρούλα Τατσοπούλου, θεατρολόγος, υπάλληλος της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης Δημοτικού Κήπου.

Εφαρμόζεται η μέθοδος «Δανεισμού με παραγγελία»

Οι αναγνώστες μας τηλεφωνούν ή στέλνουν e-mail στη διεύθυνση: [email protected] ή με τα στοιχεία των βιβλίων που βρήκαν στον κατάλογο OPEN ABEKT – και είναι διαθέσιμα για δανεισμό – ο οποίος είναι προσβάσιμος σε 24ώρη βάση στην ιστοσελίδα www.librarychania.gr της Βιβλιοθήκης (κωδικούς, τίτλους κ.λ.π.).
Το προσωπικό των Βιβλιοθηκών αφού κάνει την προετοιμασία ορίζει την παραλαβή με ραντεβού στο χώρο τους. Είναι ευνόητο πως για να δανειστεί κάποιος χρειάζεται κάρτα μέλους της ΔΒΧ. Εάν δεν διαθέτετε, τότε θα χρειαστεί πρώτα να ζητήσετε την έκδοσή της.
Για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 δανείστηκαν με παραγγελία 1.280 βιβλία.

«Η Βιβλιοθήκη στο σπίτι σας»

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων μέσω του προγράμματος «Η Βιβλιοθήκη στο σπίτι σας», δίδει τη δυνατότητα στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, να απολαύσουν την ανάγνωση των βιβλίων που διαθέτει η Βιβλιοθήκη μας, κατανοώντας τη σπουδαιότητα της μοναδικής συντροφιάς του βιβλίου στις σημερινές δύσκολες συγκυρίες.
Οι αναγνώστες μας επιλέγουν τα βιβλία που επιθυμούν και παραδίδονται στην εξώπορτα του σπιτιού ή της πολυκατοικίας όπου διαμένουν με όλες τις προφυλάξεις για τη νόσο covid-19 (μάσκα, γάντια, τοποθέτηση των βιβλίων σε σακούλα) και για τη διασφάλιση της υγείας του προσωπικού και του ηλικιωμένου ή του οικείου του που τα παραλαμβάνει.
Την περίοδο αυτή εξυπηρετήθηκαν 2 οικογένειες.

Παρακολούθηση «Διαδικτυακού σεμιναρίου για την ανάγνωση στις παιδικές ηλικίες»

Οι υπάλληλοι των Παιδικών-Εφηβικών Βιβλιοθηκών, Ευαγγελία Μαστορακάκη και Σωτηρία Τατσοπούλου και η Προϊσταμένη των Βιβλιοθηκών Βιβή Χουδαλάκη παρακολούθησαν Διαδικτυακό σεμινάριο (5 συναντήσεων), για την «ανάγνωση στις παιδικές ηλικίες» με εισηγήτρια την Ειρήνη Βοκοτοπούλου, κοινωνιολόγο, υπεύθυνη σχεδιασμού των Καλοκαιρινών Εκστρατειών Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας για παιδιά & υπεύθυνη της ιστοσελίδας Bookbook.gr
Ερευνήθηκε η εικόνα της βιβλιοθήκης για παιδιά –Δημοτικής/δημόσιας– ή σχολικής στον 21ο αιώνα και κατά πόσο η βιβλιοθήκη, έτσι όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, χωράει την ανάγνωση από άποψη εξοπλισμού, εξειδικευμένου προσωπικού, τρόπου λειτουργίας.
Θεωρούμε σημαντικό και απαραίτητο να συνεχίζουμε την επιμόρφωση μας, με όποιο τρόπο και ευχαριστούμε τη Δημοτική Αρχή και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Γιάννη Γιαννακάκη, που μας στηρίζουν και υποστηρίζουν τις προτάσεις μας.

Προβολή Βιβλιοθηκών Δήμου Χανίων στα ΜΜΕ

Η προϊσταμένη των Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων, Βιβή Χουδαλάκη, ήταν καλεσμένη στο:
– κανάλι ΚΡΗΤΗ TV μίλησε με τον δημοσιογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο &
– στο ZARPA RADIO 89.6 συζήτησε με τη φιλόλογο Ανδρονίκη Κοκοτσάκη

Μίλησε για τις νέες Υπηρεσίες των Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων στον καιρό της πανδημίας & για τη συμμετοχή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο νέο διαδικτυακό χριστουγεννιάτικο εργαστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος για παιδιά, «ΑλλάΖΩ Σελίδα… στον χρόνο!» Αναλυτικά μπορείτε να παρακολουθήσετε στους παρακάτω συνδέσμους τη συνέντευξη:

https://fb.watch/3qmYf6wQap/
https://youtu.be/NMGjddM4UcY

Εκφράζονται θερμές ευχαριστίες στο δημοσιογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο και στη Δ/νση του τηλεοπτικού σταθμού ΚΡΗΤΗ TV και στην φιλόλογο Ανδρονίκη Κοκοτσάκη και στο ZARPA RADIO 89.6 για τη συμβολή τους στην προβολή του έργου των Βιβλιοθηκών του Δήμου μας.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων συμμετέχει στην έκδοση του περιοδικού «Εν Χανίοις».

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων συμμετέχει στην ετήσια έκδοση του περιοδικού «Εν Χανίοις» του Δήμου μας, από την έναρξη κυκλοφορίας του. Η προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού. Στη φετινή έκδοση, συμμετέχει με εργασία της, που αναφέρετε στην «ιστορία ενός πιάνου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων».
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν με τις εργασίες τους για την έκδοση του 14ου τόμου «Εν Χανίοις», ενός τόμου με πλούσια θεματολογία , πρωτοτυπία και εγκυρότητα.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων ενισχύει την Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων

Ο Δήμος Χανίων και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων ενισχύουν την Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη, που παραχωρήθηκε πρόσφατα στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων “Αγ. Γεώργιος”, από τον Δήμο Χανίων και την Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (ΟΤΑ) και έχει μετατραπεί πλέον σε ένα στέκι φιλαναγνωσίας για ασθενείς, συνοδούς καθώς και για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στον εμπλουτισμό της Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων “Αγ. Γεώργιος” επιλέχθηκαν δεκάδες βιβλία από τους βιβλιοθηκονόμους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων και θα την εμπλουτίζει σε τακτά χρονικά διαστηματα.

Υπεύθυνη επίσης είναι και για την Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη που λειτουργεί στο αίθριο του Δημαρχείου Χανίων, διαθέσιμη για όλους τους δημότες.

Κλείνοντας, θέλουμε να επισημάνουμε ότι, στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων έλαβε εγκαίρως και παρείχε νέες υπηρεσίες για το κοινό της, για μικρούς και μεγάλους, για να έρθει το βιβλίο κοντά στον πολίτη, να μη στερηθεί κανείς τη χαρά του διαβάσματος γιατί, η ανάγνωση προσφέρει απίστευτη παρηγοριά, μειώνει το άγχος, μας δίδει θάρρος και μας κάνει να νιώθουμε πιο ολοκληρωμένοι και ευτυχισμένοι.

Κι όπως αναφέρει και ο κ. Γιαννακάκης, με μόνη προϋπόθεση την αγάπη για το διάβασμα και με τη σκέψη μας στραμμένη σε όσους έχουν την ανάγκη μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, ενεργοποιούμε κάθε μέσο που μπορεί να μειώσει τον πόνο, την απόσταση, τη μοναξιά.

https://www.chania.gr/katoikoi/municipality-press-releases/03022021apologismosBibliothiki.html