11/12/2018, Διδακτική επίσκεψη του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Διδακτική επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη πραγματοποίησαν, στο πλαίσιο του γλωσσικού γραμματισμού, οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευόμενες του Α΄ κύκλου του ΣΔΕ Χανίων, στις 26 Νοεμβρίου το τμήμα Α1 και αντίστοιχα στις 3 Δεκεμβρίου 2018 τα τμήματα Α2 και Α3. Συνοδός εκπαιδεύτρια ήταν η φιλόλογος Σμαράγδη Γαλημιτάκη.

 

Οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν την ξενάγηση στους χώρους της Βιβλιοθήκης με μεγάλο ενδιαφέρον, διατύπωσαν ερωτήσεις και ξεφύλλισαν βιβλία.

 

Τις εντυπώσεις της από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων η εκπαιδευόμενη Έλενα Σπετσιωτάκη τις κατέγραψε, με πολύ συναίσθημα, σε ένα κείμενο που αξίζει να διαβαστεί.

 

“Τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018, επισκεφτήκαμε με το ΣΔΕ τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.

 

Ήταν ένα από τα ομορφότερα συναισθήματα που έχω νιώσει! Ντρέπομαι που το ομολογώ αλλά δεν είχα ξαναπάει! Πάντα πίστευα ότι για να γευτείς ένα βιβλίο εξ ολοκλήρου πρέπει να είναι δικό σου. Λάθος διότι είναι οι γνώσεις που αποκομίζεις από αυτό δικές σου και που μένουν χαραγμένες για πάντα μέσα σου.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων στεγάζεται σε 800τ.μ. και αποτελείται από αρκετά μέρη που μπορεί στα αυτιά μας να ακούγεται ένας τεράστιος χώρος αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρός για τον όγκο των βιβλίων, εγγράφων, κλπ που φιλοξενεί.

 

Μαζί με την υπεύθυνη υπάλληλο, τη βιβλιοθηκονόμο κ. Αρετή Καρβέλη, γνωρίσαμε πρώτα την αίθουσα που στεγάζεται η Βιβλιοθήκη Ελευθέριου Βενιζέλου, ένα χώρο ιστορικό αληθινό κόσμημα για τον νομό Χανίων. Μάθαμε πώς διασώθηκαν μερικά από τα χιλιάδες βιβλία του, όπως επίσης αρκετά χρονολογούνται γύρω στο 1500.

 

Έπειτα επισκεφτήκαμε τον κυρίως χώρο με τα χιλιάδες βιβλία και τα εκατοντάδες θέματα που σίγουρα ένας άνθρωπος χρειάζεται τουλάχιστον ένα μήνα για να διαβάσει μόνο τους τίτλους. Ένας χώρος που δίνει στον αναγνώστη την πολυτέλεια να χαλαρώσει και να διαβάσει, αν θέλει, ακόμη και εκεί το βιβλίο του. Ένας χώρος που με μάγεψε τόσο η εικόνα του όσο και η μυρωδιά του, η μυρωδιά του χαρτιού τόσο οικεία για μένα, τόσο γνώριμη, τόσο μαγική!

 

Τα συναισθήματά μου για αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία είναι μαγικά. Μόνο με αυτή τη λέξη θα μπορούσα να τα περιγράψω, όση κούραση κι αν ένιωθα εκείνη την ώρα ως δια μαγείας εξαφανίστηκε και το μόνο που σκεφτόμουν ήταν ΄΄Αφήστε με εδώ μέσα για μια βδομάδα για να ξεκουραστώ’’. Όταν μου ζητήθηκε να περιγράψω τι είδα, τι ένιωσα, απάντησα: σαν ένα πεντάχρονο παιδάκι που πάει βόλτα σε παιδότοπο!

 

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, η τόσο γνώριμη για πολλούς και τόσο άγνωστη για άλλους, θα έπρεπε να στεγάζεται σε ένα χώρο άξιο της ακτινοβολίας της και να έχει συντηρητές βιβλίων ώστε να μη ‘’χάνεται’’ με την πάροδο του χρόνου η πολιτισμική μας κληρονομιά. Πρόκειται για έναν ιστορικό χώρο που θα έπρεπε να επισκεφτεί όλος ο χανιώτικος λαός και όχι μόνο. Το σίγουρό είναι ότι εγώ θα ξαναπάω!»

Έλενα Σπετσιωτάκη Α3

 

Σχολειο Δευτερης Ευκαιριας1

 

Σχολειο Δευτερης Ευκαιριας2

 

Σχολειο Δευτερης Ευκαιριας3