13/8/2018, «Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2018», “Φυσικά δεδομένα: Η χρονογραμμή της μέλισσας”, Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018, στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού.

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018, στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού.

 

“Φυσικά δεδομένα: Η χρονογραμμή της μέλισσας”

 

Τόσο στην Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη του Κήπου, όσο και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού κάναμε με τους μικρούς μας φίλους, ένα μεγάλο ταξίδι στο χρόνο μέσα από το υπέροχο, ξεχωριστό βιβλίο “Μέλισσες” των Piotr Socha & Wojciech Grajkowski.

 

Μάθαμε πως οι μέλισσες εμφανίστηκαν στη Γη πριν τους δεινόσαυρους, δηλαδή 100.000.000 χρονιά πριν…Τις αναζητήσαμε στον Αιγυπτιακό πολιτισμό, στην αρχαία Ελλάδα και στο Βυζάντιο. Το ταξίδι μας συνεχίστηκε στον Μεσαίωνα κι έπειτα περάσαμε στην Αναγέννηση και τη σύγχρονη εποχή.

 

Σε όλο αυτό το ιστορικό φάσμα πρωτοστατεί η μέλισσα και το μέλι! Ο άνθρωπος το χρησιμοποιούσε σαν γλύκισμα, σαν καλλυντικό αλλά και σαν σύμβολο δύναμης.

 

Κάνοντας το ταξίδι αυτό δημιουργήσαμε μια χρονογραμμή πάνω στην οποία τα παιδιά τοποθέτησαν εικόνες με γεγονότα και σκηνές από την καθημερινότητα τον ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν το μέλι ανά εποχή. Έγιναν εξερευνητές και κάνοντας βουτιά στον χρόνο καρπώθηκαν πολλές χρήσιμες και “γλυκές” πληροφορίες!

 

Η δράση σχεδιάστηκε για το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, για την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2018, από την κα #IriniVokotopoulou και υλοποιήθηκε εξαιρετικά από την κα Δήμητρα Μαραγκουδάκη, φιλόλογο-ειδική παιδαγωγό.

 

Ευχαριστούμε πολύ Δήμητρα!

 

 

mel1

 

mel2

 

mel3

 

mel4

 

mel6

 

mel7

 

mel8