16/7/2018, «Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2018», Δεδομένα για μένα: “ Το παλάτι της μνήμης”, Τρίτη 10 Ιουλίου 2018, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού.

Τρίτη 10 Ιουλίου 2018, 7:00 το απόγευμα.

 

Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού

 

“Δεδομένα για μένα. Το παλάτι της μνήμης.”

 

Οι μικροί μας φίλοι μας περίμεναν στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σταλού για να… “χτίσουμε” το παλάτι της μνήμης. Αφού συζητήσαμε για τη μνήμη και τις διεργασίες του εγκεφάλου που οδηγούν στη μάθηση, παίξαμε παιχνίδια μνήμης.

 

Δείξαμε στα παιδιά εικόνες, αριθμούς και λέξεις με σκοπό να προσπαθήσουν να τα ανασύρουν απ’ τη μνήμη τους, αφού τα δουν για 10 λεπτά. Ήταν εμφανές πως οι εικόνες ήταν πιο εύκολο για τα παιδιά να τις θυμηθούν.

 

Στη συνέχεια, ζητήθηκε απ’ τα παιδιά να σχεδιάσουν την κάτοψη του δωματίου τους και να αριθμήσουν τις “κρυψώνες” που λειτούργησαν συνειρμικά για να ανασύρουν τις δικές τους αναμνήσεις.

 

Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία ξεναγηθήκαμε στα μονοπάτια του μυαλού με στόχο να εντοπίσουν τα παιδιά τεχνικές απομνημόνευσης που θα τους φανούν χρήσιμες στα μαθήματα αλλά και στην καθημερινή ζωή.

 

Η δράση σχεδιάστηκε για το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας  και υλοποιήθηκε εξαιρετικά από τη Μαραγκουδάκη Δήμητρα, φιλόλογο.

 

 

mnimi1

 

mnimi2

 

mnimi3

 

mnimi4