17/3/2016, «Η Ιστορία του τόπου μας» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού.

Ένα σημαντικό ραντεβού με την «Ιστορία του τόπου μας» είχαν οι μικροί μας φίλοι της Δ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Γαλατά, την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016, στο πλαίσιο των δράσεων φιλαναγνωσίας “Δημιουργικές δραστηριότητες για εκπαιδευτικούς & μαθητές Α/θμιας εκπαίδευσης” στις Παιδικές-Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων, που διοργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.

 

Εμψυχωτής του προγράμματος ο κ. Σταύρος Πλανάκης, εκπαιδευτικός.

 

Ο κ. Πλανάκης με επαγγελματισμό και ασφάλεια οδήγησε και περπάτησε τους μικρούς μας φίλους σε τόπους που έγραψαν ιστορία…
Τα παιδιά με «αντοχή» ανέβηκαν το ιστορικό χωματοβούνι, το «ΜΟΝΟΚΟΥΜΑΡΟ», στον Πάνω Σταλό, εκεί που για πρώτη φορά στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη έγινε η έπαρση της Ελληνικής Σημαίας από τον Ταγματάρχη του Ελληνικού Στρατού, Τιμολέοντα Βάρσο. Και το ιστορικό ταξίδι συνεχίζεται με «μακροβούτια» στη θάλασσα για να βρεθούν στο μικρό νησάκι «Θοδωρού».

Εκεί που Ενετοί το 1574 χτίζουν 2 φρούρια για να εμποδίσουν πειρατές και Τούρκους και που το 1650 γράφεται ένα «Μικρό Αρκάδι». Αυτοθυσίας.

Σήμερα το νησί φιλοξενεί τον Κρητικό Αίγαγρο-το γνωστό Κρι-Κρι- σ’ ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, που έχει κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή.

Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού δρόμοι-πλατείες-πλαγιές της περιοχής Γαλατά. Εκεί που τον Μάη του 1941 ο ουρανός γέμισε με σιδερένια πουλιά, εκεί που οι σειρήνες ούρλιαζαν, εκεί που έγραψαν ιστορία άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε μια Γιγαντομαχία, εκεί που άνοιξαν δρόμους ελευθερίας.

 

Και όταν το ταξίδι τέλειωσε, τα χαρούμενα πρόσωπα των 40 παιδιών ευχαρίστησαν τον κ. Πλανάκη, για το «μάθημα» ιστορίας που τους έδωσε, γιατί η ιστορία δεν είναι κρυμμένη, είναι πολλές ιστορίες μαζί, είναι δίπλα μας, κοντά μας, είναι στους δρόμους, που περπατάμε και οφείλουμε να την γνωρίζουμε.
Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Σταύρο Πλανάκη.

 

«Με τη βοήθεια του κ. Πλανάκη γυρίσαμε σήμερα τη ματιά μας πίσω στον χρόνο. Στην ιστορία και τις μνήμες του τόπου μας. Ο χώρος είναι υπέροχος και η φιλιξενία των υπευθύνων εξαιρετική. Σας ευχαριστούμε κι’ ευχόμαστε να είστε πάντα δημιουργικοί κοντά στα παιδιά».

Οι εκπαιδευτικοί κα Ψαρουδάκη και κα Τσόγκα Δ’ τάξης 2ου Δ.Σ. Ν. Κυδωνίας.

 

πλανακης1

 

πλανακης2