2/9/2016, “Γίνε εξερευνητής του κόσμου”: “Αποστολή: Ενας χάρτης” στις Παιδικές – Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων.

Συνεχίζουμε τις δραστηριότητες στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας για παιδιά, που πραγματοποιείται για 5η συνεχόμενη χρονιά, φέτος μάλιστα σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου μας.

Το θέμα μας: «Ένας Χάρτης»
Φανεροί στόχοι της δραστηριότητας ήταν να διεγείρουμε το ενδιαφέρον των παιδιών για ταξίδια στον κόσμο, να είναι παρατηρητικοί και να μάθουν να αποτυπώνουν γνωστούς κι άγνωστους χώρους. Μιλήσαμε για τους χάρτες, τη χρησιμότητά τους, πότε και σε ποια μορφή εμφανίστηκαν, πως γίνονται σήμερα και για τους χάρτες google maps που βλέπουμε όλο τον κόσμο στην πραγματική του μορφή!

Στα παιχνίδια μας συμμετείχαν παιδιά Δημοτικού σχολείου όλων των ηλικιών… Ταξιδέψαμε με την αφήγηση αυθεντικών ιστοριών από την Πίζα, τη Νέα Υόρκη, το Κάιρο και το Νησί των Χριστουγέννων!

Ζητήσαμε από τα παιδιά να κρατήσουν στη μνήμη τους τις σύντομες συναρπαστικές ιστορίες.
Τους ζητήσαμε να σχεδιάσουν το δωμάτιο τους με λεπτομέρεια, μια δραστηριότητα που όπως μου είπαν τα παιδιά δεν τους είχε ζητήσει κανείς. Η ιδέα ήταν να παρατηρήσουν το δωμάτιο τους με τα μάτια της μνήμης τους.

Δεν μείναμε όμως μόνο εκεί…Βγήκαμε στη γειτονιά για να μετρήσουμε αποστάσεις, να παρατηρήσουμε κτήρια και να οργανώσουμε την αποτύπωση της. Και πράγματι μόλις επιστρέψαμε στη βιβλιοθήκη αποτύπωσαν σε ειδικό διαγραμμισμένο φύλλο τη γειτονιά!
Λίγο αργότερα προσποιηθήκαμε ότι είμαστε τουρίστες και είπαμε ένα καλό σχόλιο για το Σταλό, τα Χανιά και την Κρήτη…

Τέλος, ήλθε η ώρα για το σοκολατό-παιχνίδι μνήμης. Όλα τα παιδιά συνεισέφεραν στην αφήγηση των ιστοριών που είχαν ακούσει. Για κάθε πρόταση-πληροφορία που θυμόταν το παιδί έπαιρνε το δωράκι του, μια μικρή σοκολάτα! Με την τελευταία δραστηριότητα ολοκληρώσαμε και τον αφανή στόχο μας που ήταν να παρακινήσουμε τα παιδιά να ανακαλέσουν πληροφορίες.
Πλοηγός-οδηγός στα ταξίδια της φαντασίας και της μνήμης των παιδιών ήταν ο Κυριάκος Βασιλομανωλάκης, συγγραφέας-εκπαιδευτικός. Ευχαριστούμε για την εξαιρετική παρουσίαση κ. Βασιλομανωλάκη!

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016
Αποστολή:«Ένας Χάρτης»
Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού

Γίνε εξερευνητής του κόσμου και μοιράσου το δικό σου εύρημα από την σημερινή αποστολή στα κοινωνικά δίκτυα. Ανάρτησε ένα σχόλιο, μια φωτογραφία, ένα βίντεο, ένα απόσπασμα σε συνδυασμό με το hashtag #KE2016gr και αντιγράφοντας αυτό το κείμενο πάρε μέρος στο πανελλήνιο παιχνίδι εξερεύνησης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος!

 

enas xartis1

 

enas xartis2

 

enas xartis3

 

enas xartis4