20/7/2017, Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017. Περιπέτειες από σημείο σε σημείο: “Οι φάροι σημεία στη θάλασσα”

Συνεχίζοντας την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017, με Φάρο τα όνειρά μας, παιδιά, γονείς και βιβλιοθηκονόμοι ξεκινήσαμε ένα υπέροχο ταξίδι, για να ανακαλύψουμε μικρά και μεγάλα μυστικά της πόλης μας.

Ξεκινώντας από τα όμορφα σπίτια στα οποία ξεκουράζονται τα πλοία, τα Νεώρια, περπατήσαμε ως το Φάρο μας, σημείο αναφοράς για τον τόπο μας και για εμάς τους ίδιους.

Στολίδι και σήμα κατατεθέν της πόλης μας, ο Φάρος Χανίων. Επιβλητικός και πολυσυζητημένος στέκεται εκεί πάνω από 5 αιώνες στην είσοδο του Ενετικού Λιμανιού.

Είναι ξεχωριστός, δεν μοιάζει με τους άλλους φάρους. Κτίσθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα από τους ενετούς και ανακατασκευάσθηκε από τους Αιγύπτιους. Είναι από τους παλαιότερους της Ευρώπης.
Όλοι είχαμε δει πώς μοιάζει ο Φάρος από μακριά, αλλά για πρώτη φορά είχαμε την ευκαιρία να δούμε πώς μοιάζει η πόλη μας, αν την κοιτάξουμε από το Φάρο.

Σε συνεργασία με το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και εμψυχωτή-ξεναγό τον Πρόεδρο κ. Μανώλη Πετράκη, Πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, Αρχιπλοίαρχο Πολεμικού Ναυτικού ε.α. με ασφάλεια και επαγγελματισμό μας οδήγησε στον βενετσιάνικο λιμενοβραχίονα στη μέση του οποίου συναντήσαμε τον προμαχώνα του Αγίου Νικολάου, το Γεφυράκι, την αρχιτεκτονική και τη σκοπιμότητά του.

Ο Φάρος, φιλόξενος, μας περίμενε και άνοιξε τις πόρτες του ……. για να πει στους μικρούς μας φίλους …ιστορίες και μύθους, δίπλα στο βουητό της θάλασσας.

Μπήκαμε στο εσωτερικό και με «αντοχή» ανεβήκαμε τα 68 σκαλοπάτια του. Ο κ. Πετράκης και η ομάδα του, μας οδήγησαν ως την κορυφή του και μας επέτρεψαν να δούμε όλα όσα βλέπουν μόνο οι άνθρωποι που δουλεύουν σ’ αυτόν.

Η πανοραμική θέα του βενετσιάνικου λιμανιού και της παλιάς πόλης μοναδική, μαγική!!! Με τα λιθόκτιστα Νεώρια να ξεχωρίζουν απέναντί μας και πεισματικά να αντιστέκονται στο πέρασμα των χρόνων…

Δεν υπάρχουν λόγια γι αυτή τη μοναδική εμπειρία ζωής που μας χάρισαν!!! Παιδιά, γονείς και συνοδοί βιβλιοθηκονόμοι, κατενθουσιασμένοι ευχαριστήσαμε τον κ. Πετράκη για το μάθημα ναυτικής ιστορίας, που μας έδωσε πάνω σ’ ένα Φάρο για κτίρια σύμβολα, τα οποία λειτουργούν ως μόνιμη υπενθύμιση της μεγάλης σημασίας τους για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και των ναυτικών στη διάρκεια πολλών αιώνων.

Η Προϊσταμένη των Βιβλιοθηκών Δήμου Χανίων, Βιβή Χουδαλάκη, οι βιβλιοθηκονόμοι: Κατερίνα Βαρανάκη, Μαρία Μαραβελάκη, Λίτσα Μαστορακάκη και η ακούραστη εθελόντρια, Νίκη Γαλάνη.

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017
Περιπέτειες από σημείο σε σημείο: Φάροι σημεία στη θάλασσα
Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας & Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού

 

φαρος2

 

φαρος3

 

φαρος4

 

φαρος5

 

Φαρος6