21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης!!!

21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης!!!

Κάθε χρόνο τιμάτε  η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης την 21η Μαρτίου όπως και η ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων τιμά κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, καλώντας στο χώρο της καταξιωμένους ποιητές μας.


Πόση χαρά, τιμή και συγκίνηση νοιώθαμε όλοι με τους καλεσμένους μας ποιητές… Αργύρη Χιόνη, Τίτο Πατρίκιο, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Μιχάλη Γκανά, Αντώνη Φωστιέρη, Χλόη Κουτσουμπέλη, Ελένη Μαρινάκη, Τόνια Μποτονάκη, Λεωνίδα Κακάρογλου, Γιώργο Καρτάκη, Μαρινέλλα Βλαχάκη, Νεκταρία Μενδρινού, Αργυρώ Λουλαδάκη…

Και για την περσυνή χρονιά 2021, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων βρήκε τον τρόπο, ακόμη και υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες, να φέρει κοντά μας την ποίηση!!! Καταξιωμένοι Χανιώτες ποιητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα  μας, διάβασαν και ηχογράφησαν στο Music Studio της Βιβλιοθήκης  ποιήματα τους, τιμώντας τη μέρα αυτή.

Βλαχάκη Μαρινέλλα, Γεωργουδάκης Γρηγόρης, Κακάρογλου Λεωνίδας,
Κακατσάκης Βαγγέλης, Καρτάκης Γιώργος, Λεφάκης Μανόλης, Μαρινάκη Ελένη, Μενδρινού Νεκταρία, Αντωνία
Μποτονάκη…

Και φέτος – δυστυχώς συνεχίζονται οι δύσκολες συνθήκες- τιμούμε τη μέρα αυτή. Η ποίηση μας βρίσκει!


Καλεσμένοι μας δύο νέοι, πολλά υποσχόμενοι ποιητές, διαβάζουν ποιήματα τους που επέλεξαν οι ίδιοι, η Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη και ο Γιάννης Δούκα!

Τους ευχαριστούμε θερμά που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας και ευχόμαστε του χρόνου, να είμαστε όλοι υγιείς, να γιορτάσουμε την Ημέρα αυτή από κοντά, όπως τόσα χρόνια ξέρουμε να την τιμούμε.!!!

Η Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία και πολιτική θεωρία στο London School of Economics και στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην δημιουργική γραφή στο πανεπιστήμιο East Anglia.


Κατοικεί στην Αθήνα. Μιλάει ελληνικά, αγγλικά και νορβηγικά.


Έχει δημοσιεύσει ποιήματα σε διάφορα περιοδικά ενώ έχει τιμηθεί με το κρατικό βραβείο ποίησης του 2018 για την ποιητική συλλογή της Η επιστροφή των νεκρών (εκδόσεις Πόλις).


Παράλληλα έχει πλούσιο μεταφραστικό έργο από την αγγλική και νορβηγική γλώσσα στην ελληνική, από το οποίο ξεχωρίζουν οι μεταφράσεις τις στα έργα του Τζο Νέσμπο.


Από κοινού με τους Κατερίνα Σχινά, Βαγγέλη Χατζηβασιλείου και Σπύρο Γιανναρά, συμμετείχε, τον Νοέμβριο του 2014, στους συντελεστές του β’ κύκλου της εκπομπής “Βιβλία στο Κουτί” από τη ΝΕΡΙΤ.

Γιάννης Δούκας γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει φιλολογία και Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Τα ως τώρα βιβλία του: Ο κόσμος όπως ήρθα και τον βρήκα (Κέδρος, 2001), Στα μέσα σύνορα (Πόλις, 2011, βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή του περιοδικού Διαβάζω), Το σύνδρομο Σταντάλ (Πόλις, 2013, βραβείο Γ. Αθάνα της Ακαδημίας Αθηνών), η θήβα μέμφις (Πόλις, 2020).


Ποιήματά του έχουν ανθολογηθεί και μεταφραστεί σε εφτά γλώσσες. Δύο τραγούδια σε στίχους του έχουν συμπεριληφθεί στον δίσκο του Θάνου Μικρούτσικου Στην ομίχλη των καιρών (2017).


Μεταφράζει από τα αγγλικά και δημοσιεύει κείμενά του σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα.