21/5/2019, Επιστημονική ημερίδα με θέμα “Οι βιβλιοθήκες στον 21ο αιώνα” στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης.

Επιστημονική ημερίδα με θέμα “Οι βιβλιοθήκες στον 21ο αιώνα” στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης.

 

Την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019, στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), συναντήθηκαν εκπρόσωποι των Βιβλιοθηκών της Δυτικής Κρήτης, στην επιστημονική ημερίδα, που διοργάνωσε η ΟΑΚ, με θέμα: «Προσεγγίσεις στον ρόλο των Βιβλιοθηκών σήμερα» με σκοπό να σχεδιάσουν και να συνεργασθούν σε κοινές εκδηλώσεις για το μέλλον.

 

Στην Ημερίδα αναγνώσθηκε καλωσόρισμα του Γενικού Διευθυντή της ΟΑΚ Δρ. Κωνσταντίνου Ζορμπά για το ρόλο και την αξία των βιβλιοθηκών σήμερα.

 

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των Βιβλιοθηκών, αναφέρθηκαν στις δράσεις και στο έργο των Βιβλιοθηκών τους, συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιβλιοθήκες την εποχή της οικονομικής και της πολιτιστικής κρίσης, αλλά και πως μπορούν να συνεργαστούν, ώστε να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα.

 

Ο επιστημονικός συνεργάτης και Βιβλιοθηκονόμος της ΟΑΚ, Ιωάννης Μουντογιαννάκης, παρουσίασε το έργο και τις δράσεις της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να γνωριστούν και να συνεργαστούν όλες οι Βιβλιοθήκες της Κρήτης.

 

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από την Ελένη Κωβαίου, υπεύθυνη των κλειστών συλλογών της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία μίλησε, με θέμα «Βιβλιοθήκες στον 21ο αιώνα». Η ομιλήτρια αναφέρθηκε, στις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα στη σημασία της ψηφιοποίησης των βιβλίων και των αρχείων των Βιβλιοθηκών, καθώς και στο πώς οι Βιβλιοθήκες της Ευρώπης και της Ελλάδος χρησιμοποιούν τα εργαλεία της ψηφιοποίησης.

 

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων εκπροσώπησαν η Προϊσταμένη, Βιβή Χουδαλάκη και οι βιβλιοθηκονόμοι, Αρετή Καρβέλη, Χρυσούλα Αντωνακάκη και Ανδρέας Σατλάνης.

 

Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από τη Βιβλιοθήκη Πολυτεχνείου Κρήτης, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, τη Βιβλιοθήκη Αγροτικών Φυλακών Αγιάς, τη Βιβλιοθήκη του Φιλολογικού Συλλόγου Κισσάμου και τη Βιβλιοθήκη Μ.Α.Ι.Χ.

 

Κλείνοντας την Ημερίδα, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή όλων της Βιβλιοθηκών της Κρήτης, καθώς τα θέματα που απασχολούν τις Βιβλιοθήκες στην ψηφιακή εποχή, είναι πολλά και σημαντικά.

 

ortho1

 

ortho2

 

ortho3

 

ortho4