22/3/2014, Η Ζοέλ Λοπινό στη Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, την Τρίτη 18 Μαρτίου.

Στη συνάντηση των Λεσχών Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, την Τρίτη 18 Μαρτίου 2014, είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τη συγγραφέα Ζοέλ Λοπινό για το πρώτο της μυθιστόρημα “Η Αγριλιά”, που είχε αρχικά γραφτεί στη μητρική της γλώσσα, τα γαλλικά, και είχε εκδοθεί στη χώρα της.

 

Η Αγριλιά αφηγείται με πολύ αγάπη, λυρισμό και πάθος τα βιώματα της γιαγιάς της συγγραφέως, την Καλλιόπη. Η ηρωίδα μας είναι Σφακιανή και μόλις 16 ετών όταν φεύγει, με ένα μωρό στην αγκαλιά της, για να βρει τον άντρα της, τον Νικολή, στη Γαλλία όπου εκείνος έχει μεταναστεύσει για να ξεφύγει από τη μιζέρια και τη φτώχεια της πατρίδας του.

 

Είναι μια μαρτυρία για τη μετανάστευση των Ελλήνων στην Ευρώπη, την ξενοφοβία, το ρατσισμό, τον εξευτελισμό, την ασέβεια, τις συνθήκες ζωής και εργασίας που βίωναν οι ξένοι σε μια “πολιτισμένη” χώρα. Και είναι επίκαιρο όσο ποτέ.

Είναι μια ωδή στην ομορφιά της Κρήτης, στη φύση, στους ανθρώπους, στη φιλοξενία, στα ήθη και έθιμα των Σφακιανών. Και είναι χρέος μας να σκύψουμε και να αναδείξουμε τον πολιτισμό μας.

Μιλήσαμε και για τα άλλα βιβλία της Ζοελ Λοπινό και είχαμε ερωτηματικά για την πορεία των παιδιών της Καλλιόπης, για την Ελένη, την μητέρα της …..και η απάντηση βρίσκεται στο βιβλίο που θα εκδοθεί προσεχώς από τις εκδόσεις Καστανιώτη!

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ζοέλ Λοπινό που ανταποκρίθηκε με απλότητα και ζέση στο κάλεσμα μας.

 

Λοπινό 2

 

Λοπινό 3

 

Λοπινό 4

 

Λοπινό 1