24/4/2018, «Ήρωες, ελάτε να γνωριστούμε!», στις Παιδικές – Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων.

150 ήρωες βιβλίων από όλο τον κόσμο προσγειώνονται στις βιβλιοθήκες της χώρας..!!

 

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου στις 23 Απριλίου 2018, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος υλοποιεί το πρόγραμμα «Ήρωες, ελάτε να γνωριστούμε!» και προτείνει στα μέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών μια δράση γνωριμίας με ήρωες της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας και της χώρας προέλευσης τους.

 

Η δράση αυτή συμπίπτει χρονικά με την ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 προσκαλώντας δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα να συστήσουν αγαπημένους ήρωες που κατοικούν στα βιβλία της διεθνούς παιδικής λογοτεχνίας σε μικρούς και μεγάλους.

 

Κάθε βιβλιοθήκη που παίρνει μέρος στη δράση, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει έναν ήρωα ή μία ηρωίδα από μία λίστα με 150 χαρακτήρες που προέρχονται από 50 διαφορετικές χώρες του κόσμου.

 

Τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα καλούνται να συγκεντρώσουν στοιχεία για τον ήρωα ή την ηρωίδα, που έχει υιοθετήσει η βιβλιοθήκη της περιοχής τους και να τον συστήσουν στο ευρύ κοινό: Πού κατοικεί; Ποια είναι τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά του; Ποια είναι τα κατορθώματα και οι περιπέτειες του; Τι ξέρουμε για την οικογένειά του, τις συνήθειές του, τα όνειρά του;

 

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ως επικεφαλής του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, θα αναδείξει τους ήρωες της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας, έτσι όπως παρουσιάζονται από τα παιδιά στις βιβλιοθήκες, σε όλη τη χώρα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018, οι ήρωες θα φιλοξενηθούν στις βιβλιοθήκες της Ελλάδας και θα συμμετέχουν σε δράσεις και εργαστήρια που οργανώνονται είτε στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας είτε στα μηνιαία προγράμματα των Βιβλιοθηκών. Τέλος, θα ταξιδέψουν από Βιβλιοθήκη σε Βιβλιοθήκη για να πρωταγωνιστήσουν σε έναν πρωτότυπο διάλογο μεταξύ ηρώων και ηρωίδων.

 

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων συμμετέχει στο παραπάνω πρόγραμμα και οι ήρωες που …υιοθετήθηκαν είναι:

 

• «Κορίτσι», απ’ το παραμύθι «Ανατολικά του Ήλιου και δυτικά της Σελήνης» της Νορβηγίας, για την Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου.
• «Γκιούλιβερ», αγγλικό παραμύθι, για την Παιδική Βιβλιοθήκη Σούδας.
• «Θησέας», ήρωας της μυθολογίας μας, για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού.

 

 

ωωωηρωες4

 

 

ωωωηρωες1

 

ωωωηρωες2

 

ωωωηρωες3

 

 

 

Έφτασε από τη μακρινή Νορβηγία …” Το κορίτσι” , η ηρωίδα μας!!!

 

Ο ήρωας που διαλέξαμε στην Παιδική- Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου Δήμου Χανίων, …” Το κορίτσι”… ξεπήδησε από το Νορβηγικό λαϊκό παραμύθι με τίτλο: ”Ανατολικά του Ήλιου και Δυτικά της Σελήνης” που κατέγραψε ο Πήτερ Κρίστεν Ασμπγιόρνσεν.

 

”Κόκκινη κλωστή δεμένη” και το παραμύθι ξεκινάει.! Την αφήγηση ακολουθούν ήχοι, μουσικές και τραγούδια! Συνοδοιπόροι μας στο παραμυθένιο ταξίδι του ήρωα μας, 35 παιδιά της Α΄ Δημοτικού από το 14ο Δ.Σ. Χανίων.

Κι όταν … ” ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα” , τότε όλοι μαζί ανακαλύπτουμε μέσα από ερωτήσεις τον ήρωα. Ποιος είναι; Που ζει; Έχει οικογένεια, φίλους, εχθρούς..; Πως είναι τα μαλλιά του, τα μάτια του…;

Άλλα τα φανταζόμαστε, άλλα τα ανακαλύπτουμε μέσα από την αφήγηση που προηγήθηκε κι άλλα απ’ την εικονογράφηση του Π. Τζ. Λιντς.

 

Και είμαστε πια έτοιμοι να φτιάξουμε σε σκληρό χαρτόνι ”το κορίτσι” για να μας συντροφεύει στις δράσεις όλης της χρονιάς.

 

Ζωγραφίζουμε…κόβουμε…κολλάμε ….συνεργαζόμαστε… και να έτοιμη η ηρωίδα μας !!!

 

Σας παρουσιάζουμε «Το κορίτσι»!!! που ήλθε και θα μείνει… Περιμένει τους επόμενους μικρούς αναγνώστες, που θα την ολοκληρώσουν…και για ένα ολόκληρο χρόνο θα μας συντροφεύει!

 

Eμψυχώτριες: Τατσοπούλου Ρούλα, Μαστορακάκη Ευαγγελία

 

ωωωηρωες5

 

ωωωηρωες6