26/8/2014, Παρουσίαση του παραμυθιού “Ο Βασιλιάς Αταξίδευτος”: Στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου

«Η ζωή γλυστράει σαν ελεύθερο νερό και ζητάει να ταξιδεύει πότε εκεί και πότε εδώ και ο κόσμος ο μεγάλος και μικρός μοναχά αξίζει αν δεν είσαι μοναχός» καταλήγει το παραμύθι «Ο βασιλιάς Αταξίδευτος» των Ν. Τρικκαλίτη – Ε . Ζουρνατζή (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο), που παρουσιάστηκε στην ΔΠαιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου την Τρίτη 19 Αυγούστου 2014.

 

Στο βιβλίο με την έξοχη εικονογράφηση, που παραπέμπει σε καλειδοσκόπιο, τα παιδιά παρακολούθησαν τον “Βασιλιά Αταξίδευτο” να εγκαταλείπει τα πλούτη και την ασφάλεια του παλατιού του για να αναζητήσει σε γη και ουρανό την αγαπημένη του “Βασίλισσα Ψάξε δε θα με βρεις”, που είχε εξαφανιστεί. Η άκρως ενδιαφέρουσα και διδακτική περιπλάνησή του τον οδηγεί πίσω στο παλάτι, όπου ξαναβρίσκει τη Βασίλισσά του που ποτέ δεν είχε φύγει αληθινά από κοντά του, όντας σκοπός και συντροφιά σε κάθε του περιπέτειά.

 

Αφού συμφώνησαν ότι ο Βασιλιάς πήρε το μάθημά του, τα παιδιά πρόθυμα χαρακτήρισαν τον “Αταξίδευτο” από τα λόγια και τη στάση του κι έγιναν δημοσιογράφοι για να τον ρωτήσουν τι του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στην περιπλάνησή του αλλά και τι έμαθε για τον κόσμο και τον εαυτό του.

 

Θυμήθηκαν επίσης τον Οδυσσέα, τον ακούραστο ταξιδευτή της ελληνικής μυθολογίας και συμφώνησαν με τον ποιητή Καβάφη ότι όσο πιο μακρύ είναι το ταξίδι τόσο περισσότερες περιπέτειες και γνώσεις κρύβει.

 

Τέλος έγινε αναφορά στα μέσα μεταφοράς, που μας ταξιδεύουν κυριολεκτικά και στα άλλα μέσα που μας ταξιδεύουν νοερά, όπως τα βιβλία, οι φωτογραφίες ή η μουσική, τα οποία και αποτυπώθηκαν στο κολάζ που κατασκεύασαν με ταξιδιάρικη πάντα διάθεση και σύνθημά “ΣΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΛΕΜΕ ΝΑΙ!”

 

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων ευχαριστεί θερμά την εκπαιδευτικό Σμαράγδη Γαλημιτάκη και όλους τους εθελοντές, που συμβάλλουν στην πραγματοποίηση της καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης και δημιουργικότητας, στο χώρο των Παιδικών-Εφηβικών Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων.

 

γαλημιτακη

 

 

γαλημιτακη 1