26/8/2016, Γίνε εξερευνητής του κόσμου – Αποστολή: “Ένα νόμισμα”, στις Παιδικές – Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων.

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού.

 

Με θέμα το ελληνικό νόμισμα και τη διαδρομή του στον χώρο και τον χρόνο, τα παιδιά συνειδητοποίησαν μέσα από το σενάριο του εργαστηρίου το ανάγλυφο των νομισμάτων, τις ποικίλες θεματικές τους , τις πρώτες ύλες του, τον ρόλο του νομίσματος ως αξία, τη λειτουργία του καθώς και τις δυνατότητες του ως πηγή ιστορικής πληροφόρησης, ως έργο τέχνης , ως σύμβολο.

 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο σταθμό-πέρασμα του ελληνικού νομίσματος από τη δραχμή στο ευρώ, ώστε τα παιδιά να συνδέσουν την πληροφορία με την σύγχρονη καθημερινότητα.

 

Με την ανάγνωση επιλεγμένων αποσπασμάτων από το βιβλίο «Η Τσεπούλα και ο Κουμπαράκος», έκδοση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αναδείχθηκε η αξία της στοχευμένης αποταμίευσης με επιδίωξη την υποστήριξη ομάδων ανθρώπων που έχουν ανάγκη, δηλαδή όπως είπαν χαρακτηριστικά τα παιδιά, « ανθρώπων με καροτσάκι», «ανθρώπων με μπαστούνι», «ανθρώπων που έρχονται από άλλες χώρες με τη βάρκα», «ανθρώπων που πεινούν»….

 

Το εργαστήριο σχεδιάστηκε και εμψυχώθηκε από την Σχολική Σύμβουλο Δημοτικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Ηρακλείου Μαρία Δρακάκη, στο πλαίσιο της εθελοντικής Kαλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας με σκοπό να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες εν δυνάμει αναγνώστες να λάβουν μέρος σε πρωτότυπες παιγνιώδεις δραστηριότητες με σημείο αναφοράς το νόμισμα και πρωταρχικό στόχο την απόλαυση και την ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος, ώστε στη συνέχεια να αναζητήσουν σε σχετικά βιβλία το θέμα και να επιδιώξουν την προσωπική τους ανάγνωση.

 

Ευχαριστούμε θερμά την κα Μαρία Δρακάκη για την εξαιρετική παρουσίαση.!

 

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016 για παιδιά, είναι μια συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.     

 

νομισμα1

 

νομισμα2

 

νομισμα3

 

νομισμα4

 

νομισμα5

 

νομισμα6

 

νομισμα7

 

νομισμα8