27/7/2016, Γίνε εξερευνητής του κόσμου – Αποστολή: “Κάτι μικροσκοπικό” στις Παιδικές – Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων.

Τρίτη 26 Ιουλη 2016, στην Παιδική Βιβλιοθήκη Σούδας.

 

“Σήμερα ταξιδέψαμε στ’αστέρια.!!

Γνωρίσαμε από κοντά τον ήλιο, το φεγγάρι και τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Εξερευνήσαμε το γαλαξία μας με τους 100 τουλάχιστον δισεκατομμύρια ήλιους του. Εκπλαγήκαμε όταν ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν 10.000 γαλαξίες στη μικροσκοπική – σαν τρύπα από καλαμάκι – περιοχή που φωτογράφησε το τηλεσκόπιο Hubble. Μας έπιασε ζαλάδα όταν συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχουν, συνεπώς, τουλάχιστον άλλοι 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες. Και άρα άλλοι 200-300 δισεκατομμύρια πλανήτες σαν τη γη μας, στους οποίους μπορεί να υπάρχει ζωή.

Ύστερα μάθαμε για τις αποστάσεις των πλανητών μεταξύ τους. Ξαφνιαστήκαμε ακούγοντας ότι η απόσταση από τη γη στη σελήνη είναι ίση με 7 φορές το γύρο της γης και ότι θα χρειαζόμασταν ένα δευτερόλεπτο για να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά με κάποιον στο φεγγάρι, μισή ώρα με κάποιον στον Άρη και δύο ώρες με κάποιον στον Κρόνο. Γελάσαμε ακούγοντας ότι θα χρειάζονταν 4 χρόνια για να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά με κάποιον σ΄ ένα διπλανό ήλιο και γουρλώσαμε τα μάτια μας όταν ακούσαμε για τα 60.000 χρόνια που χρειάζονται για να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά με κάποιον στο κέντρο του γαλαξία μας!!!!!!!!………

Τέλος μάθαμε πώς γεννιέται ένας ήλιος, τι είναι μια μαύρη τρύπα, ένας λευκός νάνος, ένας αστέρας νετρονίων, ένας μετεωρίτης.

Τρομάξαμε λίγο όταν ακούσαμε ότι η ηλικία του ήλιου μας είναι 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια και ότι σε 5,5 δισεκατομμύρια χρόνια θα γίνει κόκκινος γίγαντας!!! Αλλά σκεφτήκαμε ότι μέχρι τότε έχουμε ακόμα πολύ χρόνο.!!

Κλείνοντας συμφωνήσαμε να κοιτάξουμε όλοι το βράδυ τον ουρανό, για να αντικρίσουμε προς τη δύση το Δία και προς το νότο τον Άρη.”

 

Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη Παντζέκο, τη Μαρία Αρβανιτάκη και τον “Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης” που για μια ακόμα φορά στήριξαν τις δράσεις μας.

 

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016 για παιδιά, είναι μια συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

μικροσκοπικο1

 

μικροσκοπικο2

 

μικροσκοπικο3

 

μικροσκοπικο4

 

μικροσκοπικο5

 

μικροσκοπικο6

 

μικροσκοπικο7

 

μικροσκοπικο8

 

μικροσκοπικο9

 

μικροσκοπικο10

 

μικροσκοπικο11

 

μικροσκοπικο12