31/1/2014, Προβολή του ντοκυματέρ του Κώστα Νταντινάκη “Μαρί Ναξάκη Η τέχνη της Σφακιανής δεσιάς” από τις Λέσχες Ανάγνωσης: Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014 στις 6 μ.μ. στην Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων σας προσκαλούν την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014 στις 6 μ.μ. στο χώρο του Media Lab της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Υψηλαντών 30), για την προβολή του ντοκιμαντέρ του Κώστα Νταντινάκη “Μαρί Ναξάκη Η τέχνη της Σφακαινής δεσιάς”.

 

Η Μαρί Ναξάκη θα μας τιμήσει με την παρουσία της.

 

Το αυστηρό τοπίο των Λευκών Ορέων εμπνέει τις γυναίκες της επαρχίας Σφακίων, οι οποίες, αντί για δαντέλες, φινίρουν τα εργόχειρά τους με δεσιές.

Η 97χρονη σήμερα Μαρί Ναξάκη, όταν αποφάσισε να ασχοληθεί πριν από 15 χρόνια με τη σφακιανή δεσιά, δεν είχε φανταστεί ότι θα συναντούσε τέτοιο πλούτο και ομορφιά, γεννημένα από το μεράκι των γυναικών από τα Σφακιά που ήθελαν, με περίτεχνους κόμπους που έκαναν με τα δάχτυλά τους, να στερεώσουν τις υφαντές πετσέτες τους.


Μαθαίνοντας η ίδια την τέχνη και ερευνώντας με πάθος, κατάφερε μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια να δημιουργήσει μια μοναδική συλλογή με την παραδοσιακή αυτή τέχνη, η οποία ανάγεται στη μινωική εποχή.

 

            Σφακιανη δεσια                   Σφακιανη δεσια 2