31/8/2018, Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2018», Τα ”πειραγμένα” και τα ”κλεμμένα” δεδομένα.”, Τρίτη 28 Αυγούστου 2018, στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας

Τα ”πειραγμένα” και τα ”κλεμμένα” δεδομένα

 

Τρίτη 28 Αυγούστου 2018 


Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας.

 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσεγγίσει κανείς την αλήθεια. Ζώντας στην εποχή της τεχνολογίας και του Διαδικτύου, είναι πολύ εύκολο να παραπλανηθούμε από τον όγκο των εικόνων και των πληροφοριών που κυκλοφορούν .Ο μόνος τρόπος για να προστατευτούμε, είναι να ελέγχουμε συνεχώς την εγκυρότητά τους.

Η σημερινή δράση είχε αυτό το σκοπό: να μάθουν τα παιδιά να προστατεύονται από τις ψευδείς ειδήσεις μέσα από τον κόσμο των ΜΜΕ και του Διαδικτύου όπου κινούνται καθημερινά.

 

Για να μπουν πιο βιωματικά στην έννοια της αλήθειας και του ψέματος, παίξαμε ένα παιχνίδι. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ζευγάρια και έδωσαν κάποιες πληροφορίες λανθασμένες για τον εαυτό τους. Μέσα από τη συζήτηση που ακολούθησε μάθαμε να «διαβάζουμε» εκφράσεις του σώματος και του προσώπου και να συνδυάζουμε πληροφορίες που μας οδηγούν στην αλήθεια.

 

Μετά διαβάσαμε την αφίσα της IFLA που μας έδωσε οδηγίες για να ελέγχουμε τις ψευδείς ειδήσεις ώστε να μην πιστεύουμε και διαδίδουμε κάτι που δεν ισχύει. Είδαμε και φωτογραφίες που διέδιδαν ψεύτικες ειδήσεις και μάθαμε να σκεφτόμαστε, να παρατηρούμε και να διακρίνουμε την αλήθεια της πληροφορίας.

Για να γνωρίσουμε καλύτερα τον κόσμο του Διαδικτύου, χωριστήκαμε σε δυο ομάδες και παίξαμε ένα κουίζ γνώσεων. Οι ερωτήσεις αφορούσαν τον κόσμο του Διαδικτύου και έγιναν αφορμή να μάθουμε να προφυλάσσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα!

Γελάσαμε πάρα πολύ κι είχαμε μεγάλη αγωνία για τη νίκη! Κέρδισαν στο τέλος οι «Νικήτριες» τους «Απίθανους» με πολύ μικρή διαφορά…

 

Στο τέλος, αφού αποκτήσαμε τόσες γνώσεις, κατασκευάσαμε τις δικές μας παραπλανητικές ειδήσεις. Με οδηγό τη φαντασία και αποκόμματα εφημερίδων δημιουργήσαμε τις δικές μας παράξενες και αληθοφανείς ειδήσεις. Έτσι καταλάβαμε τη διαφορά της αυθεντικής είδησης από την ψεύτικη και αποφασίσαμε να είμαστε πάντα με το μέρος της αλήθειας!

 

Ευχαριστούμε θερμά την κα Βασιλική Μιχαλοπούλου, ψυχολόγο, που με μοναδικό τρόπο προσέγγισε το δύσκολο σημερινό μας θέμα, κάνοντας το κατανοητό στους μικρούς μας φίλους.

 

πειραγμενα1

 

πειραγμενα2

 

πειραγμενα4jpg

 

πειραγμενα5 jpg