Το ιστορικό μυθιστόρημα “Μια θάλασσα δρόμος”, καρπός πολυετούς έρευνας του συγγραφέα, νομικού, ιστορικού και ερευνητή Ευθύμη Λεκάκη, παρουσιάστηκε την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018 στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του αναγνωστηρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, παρουσία του Δημάρχου Χανίων κ. Αναστάσιου Βάμβουκα, βουλευτών, Δημοτικών Συμβούλων, Αντιδημάρχων και δημοσιογράφων.
Στο βιβλίο ο Χανιώτης συγγραφέας ενσωματώνει 24 αυτοτελείς ιστορίες, προϊόν μυθοπλασίας βασισμένο όμως σε πραγματικά γεγονότα της περιόδου 1897-1924, τόσο στην Κρήτη, όσο και στη Μικρά Ασία.
Πηγές του σε αυτό το πόνημα ήταν έγγραφα που αναζήτησε και επεξεργάστηκε, σε μια μακρά περίοδο 12 ετών, από το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχείο Επαναστατικού στρατοπέδου Ακρωτηρίου, το Μουσείου Θερίσου, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων και άλλους φορείς.
Για το βιβλίο μίλησαν ο Νεκτάριος Νικολακάκης, Ιστορικός-Τουρκολόγος, Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη, η Άρτεμις Πατρελάκη, φιλόλογος, μέλος Συνδέσμου Φιλολόγων Χανίων , ο Πιτσιτάκης Γεώργιος, δάσκαλος-ιστορικός ερευνητήςκαι η Πελαγία-Οζλέμ Τσέγκα το γένος Μπιστολάκη, φιλόλογος-μεταφράστρια, ανταλλάξιμη τρίτης γενιάς.
Στην αρχή παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο από τη Θεατρική Ομάδα Χανίων της κόρης του συγγραφέα Μαρίας Λεκάκη ενώ την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα “Στριφτάλια”, δηλαδή οι Ηλίας και Δημήτρης Βλαμάκης και Κώστας Κουρκουνάκης που συμμετέχουν φιλικά και παρουσίασαν Ταμπαχανιώτικα Μικρασιάτικα τραγούδια, Σταφιδιανό και Καραγκιουλέ..
Οπως επισήμανε ο κ. Ευθ. Λεκάκης: «Το βιβλίο είναι ένα φλας μπακ στη ζωή ενός κρητικού μουσουλμάνου ανταλλάξιμου του 1924, μια αναδρομή, μιας βιωματικής δικής μου ιστορίας, στο πατρικό μου σπίτι στο Κάτω Κουμ Καπί, που δέθηκε με τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1898-1924 τόσο στην Κρήτη όσο και στη Μικρά Ασία. Παρουσιάζει τα ήθη, έθιμα, παραδόσεις της Κρήτης, τις σχέσεις των συνοίκων στοιχείων, και στόχο έχει να ενώσει και όχι να χωρίσει. Να καταδείξει το άδικο του ξεριζωμού των ανθρώπων με βάση το θρήσκευμα με στόχο την επίτευξη των γεωστρατηγικών στόχων των ισχυρών διαχειριστών της τύχης των λαών, εν αγνοία και παρά την αντίθεση των λαών!