5/3/2019, « Αποσπερίδες στη Βιβλιοθήκη », με την Ευδοκία Σκορδαλά-Κακατσάκη στην Παιδική Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: «Αποσπερίδες στη Βιβλιοθήκη»

 

Ξεκινώντας το νέο πρόγραμμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με τίτλο: « Αποσπερίδες στη Βιβλιοθήκη », βραδιές αφήγησης και ανταλλαγής ιστοριών για γονείς και παιδιά, στην πρώτη…αποσπερίδα, την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019, κοντά μας η καταξιωμένη Χανιώτισσα συγγραφέας, κα Ευδοκία Σκορδαλά-Κακατσάκη. Με τον μοναδικό της τρόπο, μας αφηγήθηκε ιστορίες των παιδικών της χρόνων κι όχι μόνο, ενθυμήσεις και παραμύθια της ιδιαίτερης πατρίδας της, της πανέμορφης Σαμοθράκη, αγαπημένα παραμύθια και έγινε μαγική, ξεχωριστή η βραδιά!

 

Πολυγραφότατη και μοναδική στη διήγηση της, μας περιγράφει την εμπειρία της:

«Αποσπερίδα θα πει συντροφιά. Θα πει συζήτηση. Θα πει βλέμματα τρυφερά, χαμόγελα γλυκά, φιλική ατμόσφαιρα. Θα πει αφήγηση παραμυθιών και αναμνήσεων. Θα πει ταξίδι στα παιδικά μας χρόνια.

Κι η αποσπερίδα που έγινε την Πέμπτη, 21 του Φλεβάρη 2019, στη ζεστή, πολύχρωμη και φιλόξενη «γωνιά» της Παιδικής –Εφηβικής Βιβλιοθήκης της Πόλης μας, είχε όλα τούτα τα χαρακτηριστικά. Και μοσχοβολούσε …Σαμοθράκη! Γιατί εκείνο το βράδυ, με συνταξιδιώτες μου μικρά παιδιά και αρκετούς μεγάλους, βρεθήκαμε στην μικρή, μακρινή και πανέμορφη πατρίδα μου και στα παιδικά μου χρόνια! Έτσι κι αλλιώς πατρίδα και παιδικά χρόνια, είναι ένα!

 

Χείμαρρος οι αναμνήσεις μου. Με πήγαν, και πού δεν με πήγαν! Και πήρα να ζωγραφίζω με λόγια τρυφερά την μοναδικότητα του νησιού μου. Να περιγράφω στους συνταξιδιώτες μου τις χάρες και τις ομορφιές του, το διάσπαρτο από αμέτρητες ζείδωρες φλέβες ποταμών, κορμί του.

 

Να μιλώ με δέος και συγκίνηση για το πανύψηλο βουνό του, τις λίμνες και τους καταρράχτες του, τις γριές βάθρες, τα ιαματικά λουτρά, τα βαθύσκιωτα δάση του! Για τα νυχτέρια,. Για τα αγαθά στοιχειά του, τους Τόπακες . Τους φύλακες- αγγέλους των δέντρων! Που ήταν θεόρατοι, από τη μέση και κάτω αέρας , κι από τη μέση και πάνω άντρες! Κυκλοφορούσαν στις ρεματιές, δεν πείραζαν κανένα και καμιά φορά πλησίαζαν τις συντροφιές των καρβουνιάρηδων και κάθονταν μαζί τους αμίλητοι, καπνίζοντας αρειμανίως τις τεράστιες πίπες τους!

 

Να μιλώ με χαρά και περηφάνια για την ιστορία του, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, για τα μνημεία και το ξακουστό άγαλμα της Νίκης, για την ντοπιολαλιά του. Για τα παιχνίδια των παιδικών μου χρόνων, για τους μύθους, τα δημοτικά τραγούδια και τα παραμύθια που άκουσα από την συχωρεμένη την μάνα μου. Για τις εκκλησιές και τα ξωκλήσια του! Για τα καλντερίμια και τα σπίτια του χωριού μου! Για την φρεσκάδα και την απέραντη γαλήνη του χιονιού που το κουκούλωνε! Ως και για το μοιρολόι της Παναγιάς, που το τραγουδούσαν οι γυναίκες όλο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης , ξενυχτώντας τον Χριστό, στην μεγάλη εκκλησιά του χωριού μου, μίλησα!

 

Κι οι ώρες κύλησαν. Και κάποια κεφαλάκια έγειραν. Κάποια ματάκια μισόκλεισαν νυσταγμένα, καθώς η αφήγηση του παραμυθιού μου «Ένα αστέρι πέφτει στη γη» έφτανε στο τέλος της. Κι εκεί κάπου τελείωσε η αποσπερίδα μας. Κι ενώ άρχισαν να φεύγουν με τα βλαστάρια τους οι μικρομάνες κι οι γιαγιάδες, κάποιοι μεγάλοι, που ξανάγιναν παιδιά, παρακαλούσαν να συνεχίσω τα παραμύθια! Κάποια άλλη φορά, τους υποσχέθηκα. Και τους ευχαρίστησα μέσα από την καρδιά μου, φεύγοντας.

 

Και τους ευχαριστώ ακόμα μια φορά όλους, που ήρθαν μαζί μου σ’ αυτό το υπέροχο ταξίδι-αποσπερίδα. Γιατί, χάρη σ’ αυτούς και στo νέο πρόγραμμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης μας, «Αποσπερίδες στη Βιβλιοθήκη» η αποσπερίδα μας πέτυχε! Κι όλοι, μικροί και μεγάλοι, δήλωσαν πως πέρασαν καλά! Κι εγώ, ε, εγώ… θέλει και ρώτημα; Ακόμα καλύτερα!»

 

Κι εμείς σας ευχαριστούμε θερμά κα Κακατσάκη!

 

aposperides1

 

aposperides2