5/7/2018, «Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2018», Δεδομένα για μένα,: Φωτογραφημένα δεδομένα, Τα ρούχα, Τρίτη 3 Ιουλίου 2018, Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού.

Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού

 

«Φωτογραφημένα δεδομένα. Τα ρούχα

 

Ένα ξεχωριστό εργαστήρι με άρωμα και αίσθηση άλλων εποχών στήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού.

Ρούχα ενός παλιού καιρού, καπέλα περίτεχνα και επιβλητικά, φωτογραφίες με ρούχα εποχής απ’ όλο τον κόσμο «παγώνουν» τον χρόνο και αποτυπώνουν πιστά το ύφος και το πνεύμα της εκάστοτε εποχής.

 

Ο δυνατός θεατρικός λόγος της Ρούλας Τατσοπούλου απλώνεται μαγικά στη βιβλιοθήκη και το ταξίδι ξεκινά… Είναι μεγάλο, οι φωτογραφίες πολλές, φωτογραφίες που μας κλείνουν το μάτι και μας λένε:
«Ναι έχουμε φωνή, κοιτάξτε μας προσεκτικά, μπορεί το χρώμα μας να έχει ξεθωριάσει, όμως με έντονο το συναίσθημα της νοσταλγίας έχουμε να σας πούμε την ιστορία μας.»

 

Ξαναζήσαμε στιγμές, ξανανιώσαμε συναισθήματα, ξεφυλλίσαμε βιβλία, ακουμπήσαμε ρούχα, τα φορέσαμε, τα μυρίσαμε, μάθαμε τα μυστικά τους, και μέσα από ένα διαδραστικό πρόγραμμα «διαβάσαμε» τα …απλωμένα δεδομένα και «τσεκάραμε» την …παρατηρητικότητά μας.!

 

Και μάθαμε ότι οι ενδυματολογικές συνήθειες ενός λαού ή μιας εποχής, αποτελεί μέσο έκφρασης, ιδεολογίας, αισθητικής, κοινωνικής θέσης, θρησκείας, προσωπικότητας, ψυχικής διάθεσης και γενικότερα πολιτισμού.

 

Και όταν το ταξίδι τέλειωσε οι μικροί μας φίλοι, μας είπαν ότι οι ιστορίες, που ακούσανε, που ξεπήδησαν από το θαμπό χρώμα των φωτογραφιών και τον ήχο ίσως κάποιου γραμμόφωνου τους θυμίζει παραμύθι, που θα ήθελαν να ξανακούσουν κάποιο βράδυ.!

 

Εμψυχωτές: Ρούλα Τατσοπούλου, θεατρολόγος και Νίκη Γαλάνη, εθελόντρια.

 

φωτογραφημενα σταλος2

 

φωτογραφημενα σταλος1

 

φωτογραφημενα σταλος3

 

φωτογραφημενα σταλος5

 

φωτογραφημενα σταλος6