6/9/2019, Συμμετοχή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων στο Παγκόσμιο Συνέδριο Βιβλιοθηκών

Συμμετοχή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων στο Παγκόσμιο Συνέδριο Βιβλιοθηκών

 

Το Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων (International Federation of Library Associations and Institutions IFLA), διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με θέμα: «Βιβλιοθήκες: διάλογος για αλλαγή» και αποτέλεσε το κορυφαίο γεγονός παγκοσμίως στο χώρο των βιβλιοθηκών με 3640 συμμετέχοντες από 140 χώρες.

 

Το Συνέδριο, που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από τις 24 έως και τις 30 Αυγούστου 2019, απευθυνόταν σε βιβλιοθήκες κάθε είδους, μεγέθους και τομέα και συνδύαζε την επιστημονική γραμματεία με την αναζήτηση πρακτικών λύσεων και την απόκτηση τεχνογνωσίας.

 

Η επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου έγινε την Κυριακή 25 Αυγούστου 2019 με την παρουσία της υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τους συμπροέδρους της Εθνικής Επιτροπής του Συνεδρίου, την πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης Αλεξάνδρα Παπάζογλου και τον γενικό διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος Φίλιππο Τσιμπόγλου, ενώ τις εναρκτήριες ομιλίες έκαναν η πρόεδρος της IFLA Gloria Perez-Salmeron και ο γενικός γραμματέας της Gerald Leitner. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης.

 

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων εκπροσώπησε η Προϊσταμένη Βιβή Χουδαλάκη, η οποία είχε κύκλο συναντήσεων με επίσημους φορείς του χώρου, όπως τον Δρ. Φίλιππο Τσιμπόγλου, Γενικό Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, και την Αλεξάνδρα Παπάζογλου, Διευθύντρια των Βιβλιοθηκών του Κολεγίου Αθηνών και Πρόεδρο της ΕΕΒΕΠ.

 

Στο Συνέδριο συμμετείχαν επίσης οι βιβλιοθηκονόμοι, Χρυσούλα Αντωνακάκη, Ανδρέας Σατλάνης, και η θεατρολόγος Σωτηρία Τατσοπούλου.

 

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, που προσέφερε πολλές ευκαιρίες στους συμμετέχοντες για δικτύωση, επιστημονική ανάπτυξη και ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις πάνω σε ζητήματα που αφορούν τις βιβλιοθήκες, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων είχε μια μοναδική ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο και τις δράσεις της στη διεθνή κοινότητα.

 

Με τη λήξη του συνεδρίου, καλωσόρισαν οι σύνεδροι την εκλογή της Αυστραλής Christine Mackenzie, ως την επόμενη πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων και ανανέωσαν τη συνάντησή τους, στο 86ο Συνέδριο της IFLA, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 15 έως 22 Αυγούστου 2020, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

 

Ευχαριστίες οφείλονται μεταξύ άλλων στην Οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, στην Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης και στους 160 εθελοντές, που ανταποκρίθηκαν με ζήλο στα καθήκοντα τους, συμβάλλοντας στην επιτυχία του Συνεδρίου.

 

 

ifla20

 

ifla7

 

ifla6

 

ifla11

 

ifla8

 

ifla4

 

ifla9