8/1/2015, Ο “Μήνας Εφηβείας” για δεύτερη χρονιά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί των Χανίων, φίλοι έφηβοι!

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων φιλοξενεί για δεύτερη χρονιά τον Μήνα Εφηβείας των Εκδόσεων Πατάκη καιπροσκαλεί οργανωμένες τάξεις Γυμνασίων και Λυκείων να συμμετάσχουν σε μια ξεχωριστή δημιουργική δράση, ειδικά σχεδιασμένη για μαθητές του νομού Χανίων, με θέμα:
“Τα Χανιά σάς καλωσορίζουν

Οι έφηβοι αναδεικνύουν τη μαγεία του τόπου τους!”

Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον χώρο του media lab της βιβλιοθήκης και εκεί με συντονιστή τον Χανιώτη συγγραφέα και Αναπληρωτή Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Πολυχρόνη Κουτσάκη να πάρουν μέρος σε ένα μικρό εργαστήριο σχεδιασμού μιας διαφημιστικής ιδέας που θα προβάλλει τον τόπο όπου ζουν.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η παρότρυνση των εφήβων να παρατηρήσουν με δημιουργική ματιά την καθημερινότητά τους, τα σημεία, ήθη και έθιμα του τόπου τους, τους ανθρώπους και τις συνήθειές τους, και όλα αυτά, χρησιμοποιώντας σύγχρονα τεχνικά μέσα, να τα αναδείξουν δημιουργικά μέσα από διαφημιστικά βίντεο και αφίσες.

> Η διάρκεια κάθε συνάντησης θα είναι περίπου δύο ώρες.
> Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα χρησιμοποιηθούν:
 Τεχνικές δημιουργικής σκέψης και γραφής
– Προβολή και ανάλυση οπτικοακουστικού υλικού σχετικού με διαφημιστικές καμπάνιες για τόπους της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 Ιστορίες και αφηγήσεις του τόπου
 Αποσπάσματα από το βιβλίο του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Καιρός για ήρωες» (1ο βιβλίο της τριλογίας μυστηρίου που διαδραματίζεται στα Χανιά) και από το υπό έκδοση 2o βιβλίο της τριλογίας «Μια ανάσα μόνο» που θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο. Στα αποσπάσματα αυτά, μέσα από τη δράση αναδεικνύονται γειτονιές των Χανίων.
> Κάθε ομάδα:
-Θα δημιουργήσει ένα σενάριο για ένα βίντεο μικρού μήκους 
ή
– Θα διαμορφώσει την ιδέα για μια διαφημιστική αφίσα και θα δημιουργήσει μια σύντομη διαφημιστική φράση «σλόγκαν»
Σχετικά με τα σενάρια:
Την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015 θα συγκεντρωθούν όλες οι ιδέες από όλες τις ομάδες που θα συμμετάσχουν και θα αναδειχθούν οι πέντε πιο πρωτότυπες και λειτουργικές. Οι αντίστοιχες ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν το σενάριό τους και να γυρίσουν ένα διαφημιστικό ταινιάκι μικρού μήκους χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό του media lab της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων έως την Παρασκευή 3 Απριλίου.
Τα ταινιάκια θα προβληθούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Απριλίου 2015 το πρωί στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, όπου και θα αναδειχθεί η ιδέα που ξεχώρισε.
Η νικήτρια ομάδα θα λάβει ως δώρο για τη βιβλιοθήκη της τάξης της ή του σχολείου της βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη αξίας 100 ευρώ.

Σχετικά με τις αφίσες:
Κάθε ομάδα που θα καταλήξει στην ιδέα της δημιουργικής αφίσας θα έχει τη δυνατότητα να στείλει την αφίσα της σχεδιασμένη και τυπωμένη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων έως την Παρασκευή 3 Απριλίου.

Οι αφίσες θα εκτεθούν σε ειδική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα, από 14 έως 20 Απριλίου, στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων και η ομάδα της οποίας η αφίσα θα διακριθεί θα λάβει ως δώρο για τη βιβλιοθήκη της τάξης της ή του σχολείου της βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη αξίας 100 ευρώ.
> Κάθε σχολείο μπορεί να καταθέσει έως τρεις συμμετοχές 
ανά κατηγορία.
> Κάθε συμμετοχή θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από την αίτηση συμμετοχής συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον αρμόδιο υπεύθυνο καθηγητή ή δάσκαλο ή συντονιστή. Η αίτηση συμμετοχής θα δίνεται στα σχολεία που θα συμμετέχουν από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.
Για περισσότερες πληροφορίες: 
-Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων : 2821 3 41662-3
-Τμήμα εκδηλώσεων Εκδόσεων Πατάκη: 
τηλ. 210.36.50.024, 025, [email protected]

 

Μηνας εφηβειας 2015