9/8/2019, “Για φαντάσου… Ότι ταξιδεύεις στο παρελθόν, στην αρχαία Αθήνα, στην Αθήνα του Περικλή!”, Τρίτη 30 Ιουλίου 2019, 11.00 το πρωί, την Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου Χανίων.

“Για φαντάσου… Ότι ταξιδεύεις στο παρελθόν, στην αρχαία Αθήνα, στην Αθήνα του Περικλή!”

 

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019, στην Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου Χανίων.

 

Αυτή τη φορά ταξιδέψαμε στην αρχαία Αθήνα, στην Αθήνα του Περικλή. Αναρωτηθήκαμε από πού πήρε το όνομά της και το ανακαλύψαμε διαβάζοντας το μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα μέσα από τα όμορφα στιχάκια του Φίλιππου Μανδηλαρά και το βιβλίο του «Αθήνα, η πόλη της Αθηνάς». Φανταστήκαμε πως θα λεγόταν η Αθήνα αν κέρδιζε ο Ποσειδώνας τον διαγωνισμό. Συζητήσαμε για τα οφέλη των δώρων των θεών και ποιο εμείς θα διαλέγαμε και γιατί.

 

Ύστερα, επισκεφθήκαμε μέσα από χάρτη, εικόνες και βίντεο την Ακρόπολη, τον Παρθενώνα, το Θέατρο του Διονύσου, το ναό του Ηφαίστου, το Ερέχθειο, το ναό της Αθηνάς Νίκης, την αγορά και τον Κεραμεικό.

 

Παρατηρήσαμε και σχολιάσαμε την αρχιτεκτονική των μνημείων και θυμηθήκαμε ποια μπορεί να έχουμε επισκεφθεί κι εμείς.

 

Στη συνέχεια, ενώσαμε τα κομμάτια του παζλ. Πήραμε κομμάτια από φωτογραφίες των μνημείων και ανακαλύψαμε που ταιριάζει το καθένα. Τα κολλήσαμε, γράψαμε τι απεικονίζει και τα παρουσιάσαμε στις υπόλοιπες ομάδες.

 

Τέλος, φτιάξαμε μία μακέτα της αρχαίας Αθήνας. Η κάθε ομάδα με τον δικό της μοναδικό τρόπο συζήτησε και κατασκεύασε με πλαστελίνη και πηλό το μνημείο που είχε στη φωτογραφία. Συγκεντρώσαμε τις δημιουργίες και απεικονίσαμε ένα μέρος της αρχαίας αυτής πόλης.

 

Το παιχνίδι, η ανακάλυψη και η φαντασία δεν πρέπει να σταματά, γιατί μας φέρνει με χαρά πιο κοντά στη γνώση.

 

Δημιουργός εργαστηρίου: Αργυρώ Πιπίνη, Συγγραφέας, Ηθοποιός, για την Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2019 που αποτελεί μία συνεργασία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) της ΕΒΕ με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και υλοποιήθηκε εξαιρετικά από τη Φωτεινή Δημοπούλου, εκπαιδευτικό!

 

fan1

 

fan2

 

fan3

 

fan6

 

fan4

 

fan5

 

fan7

 

fan8