Ιστορικό

Ιστορικό Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων

 

Ιδρύθηκε το 1953 με πρωτοβουλία του αείμνηστου Νικολάου Σκουλά, Δημάρχου της πόλης. Η δημιουργία της βιβλιοθήκης υπήρξε αναγκαία και ήρθε να καλύψει το κενό που άφησε η κατεστραμμένη βιβλιοθήκη του Φιλολογικού Συλλόγου «Χρυσόστομος» από τους βομβαρδισμούς των γερμανών κατακτητών.

 

Αρχικά, στεγάστηκε στο ισόγειο του Δημοτικού Μεγάρου επί της Υψηλαντών με διευθυντή τον Λεωνίδα Μανωλικάκη. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 14 Μαρτίου 1954. Σύντομα όμως αποδείχτηκε ότι ο χώρος δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες της. Έτσι στις 19 Ιουνίου 1960 αποφασίστηκε η οριστική μεταστέγαση της βιβλιοθήκης στον πρώτο όροφο του κτηρίου όπου στεγάζεται και σήμερα σε έκταση 800 τ.μ.

 

Scan0004 Scan0002

 

Scan0003

 

Λειτουργεί ως κεντρική βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων κι εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους του Νομού Χανίων.

 

Σε αυτήν ανήκουν η Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου, η Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη της Δημοτικής Ενότητας Σούδας και η Κινητή Βιβλιοθήκη.

 

Κατά την διάρκεια ύπαρξής της, σπουδαίες συλλογές ενσωματώθηκαν στην υπάρχουσα συλλογή όπως:

 

Βιβλιοθήκη Ελευθερίου Βενιζέλου, η συλλογή αυτή το 1941 στεγαζόταν στο σπίτι του στη Χαλέπα, με κίνδυνο να καταστραφεί ή να λεηλατηθεί. Ο δήμαρχος Νικόλαος Σκουλάς πέτυχε να δωρηθεί στο Δήμο και φιλοξενήθηκε προσωρινά στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης μέσα σε χαρτοκιβώτια. Το 1957 έγινε η γραπτή παραχώρησή της απο την οικογένειά του και απο το 1961 με τη μεταστέγαση της Βιβλιοθήκης στο σημερινό της χώρο αποτελεί ξεχωριστό τμήμα. Περιλαμβάνει 8.500 τόμους βιβλίων και είναι μια μουσειακή συλλογή. Το 2010 ξεκίνησε η μηχανογράφηση του υλικού και η ανακαίνιση του χώρου και είναι πλέον προσβάσιμη στους αναγνώστες και μελετητές.

 

P1171184

 

Βιβλιοθήκη Φιλολογικού Συλλόγου "Ο Χρυσόστομος" παραχωρήθηκε ένα μέρος της συλλογής των βιβλίων που διασώθηκαν το 1970.

 

Βιβλιοθήκη Βασιλείου Παπαδάκη, παραχωρήθηκαν 5.000 τόμοι βιβλίων το 1970 και αποτελεί ξεχωριστό τμήμα.

 

Βιβλιοθήκη Αντωνίου Μάλμου, παραχωρήθηκε η προσωπική του συλλογή το 1972 και ενσωματώθηκε στην κύρια συλλογή της Βιβλιοθήκης,

καθώς επίσης και  άλλες μικρότερες συλλογές αξιόλογων δωρητών όπως η Βιβλιοθήκη Αγαθάγγελου Ξηρουχάκη, Βιβλιοθήκη Γρηγορίου Γεωργουδάκη, Βιβλιοθήκη Αντωνίου Μαρή, Βιβλιοθήκη Εμμανουήλ Κουβαριτάκη, Βιβλιοθήκη Θάλειας Καλλιγιάννη, Βιβλιοθήκη Ιωάννη Καντάρα,  Βιβλιοθήκη Κωνσταντίνου Χιωτάκη, Βιβλιοθήκη Γεωργίου και Αθηνάς Σταυρουλάκη.

 

Εκτός από το έντυπο υλικό (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, αρχεία) περιλαμβάνει επίσης οπτικοακουστικό υλικό, φωτογραφίες και χάρτες.

 

Ξεχωριστά τμήματα αποτελούν τα βιβλία, τα περιοδικά και εφημερίδες  της τοπικής συλλογής που ενημερώνονται εξαντλητικά με όλες τις εκδόσεις που αφορούν την Κρήτη.

 

Η καταγραφή του υλικού βασίζεται στους Αγγλοαμερικάνικους Κανόνες Καταλογογράφησης και η ταξινόμηση στο Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης DEWEY. Η μηχανοργάνωση της βιβλιοθήκης βασίζεται στο πρόγραμμα ABEKT 5.6

 

Οι αναγνώστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους Η.Υ. και να έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων του υλικού της βιβλιοθήκης καθώς επίσης και στο διαδίκτυο (Internet). Υπάρχει ασύρματο δίκτυο για τη χρήση φορητών υπολογιστών. Η αναζήτηση βιβλίων μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά εδώ.

 

Μετά την ανακαίνιση του αναγνωστηρίου το 2008, άρχισαν να διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις με προσκαλεσμένους, αγαπημένους συγγραφείς όπως τον Πέτρο Μάρκαρη, τον Αργύρη Χιόνη, τη Μαρινέλα Βλαχάκη, την Ελένη Μαρινάκη, το Γιάννη Φίλη, το Σταμάτη Αποστολάκη, το Βασίλη Αλεξάκη, τη Βικτώρια Θεοδώρου, τη Γιώγια Σιώκου-Κοματσουλάκη.

 

DSC 0033

 

Σε συνεργασία με σχολεία και τοπικούς πολιτιστικούς φορείς διοργανώνονται εκδηλώσεις και  εικαστικές εκθέσεις.  

 

Από το 2009, λειτουργεί για τους βιβλιόφιλους η Λέσχη Ανάγνωσης, στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης, όπου τα μέλη της συναντιούνται μία φορά το μήνα και απολαμβάνουν μια ωραία συζήτηση γύρω από ένα βιβλίο που είχαν αποφασίσει να διαβάσουν από την προηγούμενη συνάντηση τα μέλη της.

 

9163 131178353705902 1915550324 n

 

Σήμερα είναι μια απο τις μεγαλύτερες και πιο αξιόλογες Βιβλιοθήκες της χώρας. Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση και ανάπτυξή της έπαιξαν οι άνθρωποι που εργάστηκαν σε αυτό το χώρο όπως ο Λεωνίδας Μανωλικάκης που υπήρξε ο πρώτος διευθυντής της, ο Ανδρέας και η Μαρίκα Κοτσιφάκη, ο Κώστας Πατεράκης, η Όλγα Λαζοπούλου, ο Μιχάλης Γρηγοράκης, η Χρυσούλα Καραπατάκη-Συντζανάκη.

 

Scan0001

 

(c) 2013 Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων | Website by IMMKO