Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2023, «Έχω δικαίωμα!» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού

Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου η Αννέτα Μαρκογιαννάκη (Ψυχολόγος – Συγγραφέας) με χαρά εμψύχωσε βιωματικό εργαστήρι και μίλησε με τα παιδιά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σταλού για τις σπουδαίες συγγραφείς ΑΛΚΗ ΖΕΗ και ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ με έναυσμα τα βιβλία τους “Με μολύβι Φαμπέρ νούμερο 2” και “Οι Νικητές” στα πλαίσια της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας με θέμα: “ ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ!”.

Στόχος του εργαστηρίου: Να αντιληφθούν τα παιδιά τη σημασία της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης τους, αποκτώντας κριτική σκέψη, ενώ παράλληλα άκουγαν το συνομιλητή τους με σεβασμό.

Η κυρία Μαρκογιαννάκη μίλησε στα παιδιά για τη φιλία των δύο συγγραφέων, η οποία σφυρηλατήθηκε στην Κατοχή και στη συνέχεια στην εξορία. Τους είπε ότι τόσο οι ίδιες στη ζωή τους, όσο και οι ήρωες των έργων τους είχαν ενεργό συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα. Το σύμπαν που οι δύο συγγραφείς έφτιαξαν είναι ένας κόσμος όπου τα παιδιά είναι πάντα μαχητές για το δίκαιο, υπερασπιστές της αλήθειας και των αδυνάτων!

Επεσήμανε δε: “Αυτά που εσείς παιδιά θεωρείτε αυτονόητο, για παράδειγμα ότι έχετε δικαίωμα να πείτε τη γνώμη σας ελεύθερα όταν διαφωνείτε με κάτι, σε άλλες εποχές ήταν αδιανόητο. Τα παιδιά έπρεπε απλά να σιωπούν και να κάνουν πάντα αυτό που λένε οι μεγάλοι! Το ξέρετε ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα -σε άλλες χώρες του κόσμου- παιδιά που πρέπει να εργαστούν σκληρά, παιδιά που πεθαίνουν χωρίς φάρμακα ή τρόφιμα, παιδιά που δεν ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν;”

Στη συνέχεια ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα, ζωηρή συζήτηση, εκφράζοντας τα παιδιά τη γνώμη τους και τα συναισθήματα τους. Τα θέματα ποικίλα, όπως:

 • Για ποιες αξίες πιστεύετε ότι αξίζει να αγωνίζεται κανείς; (δημοκρατία, δικαιοσύνη, ισότητα ελευθερία κ.α)
 • Δημοκρατία – Ελευθερία Έκφρασης και Πληροφόρησης
 • Χάρτα Δικαιωμάτων Μικρών Αναγνωστών
 • Κλιματική Αλλαγή
 • Ισότητα Φύλων
 • Ελευθερία στη διαχείριση του Ελεύθερου Χρόνου κ.α.
  Τα παιδιά ζωγράφισαν με μαρκαδόρους και έγραψαν το δικαίωμα που επιθυμούσε το καθένα, αποτυπώνοντας ελεύθερα αυτό που είχε επιλέξει η καρδιά τους!
  Στο τέλος του εργαστηρίου ακούγοντας μουσική, οι μικροί μας φίλοι πιασμένα χέρι-χέρι σε κύκλο, έκλεισαν τα μάτια, νιώθοντας την αξία και τη δύναμη του “μαζί”, με αποδοχή και αγάπη!
  “Ήταν ένα μαγικό ταξίδι συναισθημάτων, μια βιωματική εμπειρία εμπνευσμένη από δυνατές ανθρώπινες αξίες! Εικόνες, χρώματα και λέξεις δίχως περιορισμούς και “πρέπει”…
  Πόσα άραγε μπορούμε να μάθουμε από τα παιδιά! Από την αγνή ματιά τους, την αλήθεια τους, τη φαντασία, τη ζεστή αγκαλιά τους!
  Όταν η γνώση περνά μέσα από το συναίσθημα και το σώμα, τότε μένει ανεξίτηλα χαραγμένη όχι μόνο στο μυαλό, αλλά και στην καρδιά!” ανέφερε με ένα ζεστό χαμόγελο η κυρία Μαρκογιαννάκη.
  Τα παιδιά άλλα με συγκίνηση, άλλα με χαρά και ενθουσιασμό ευχαρίστησαν την γλυκιά Αννέτα κάνοντας την μια μεγάλη αγκαλιά, μια αγκαλιά που ισοδυναμούσε με χίλιες λέξεις!
  Εμψυχώτρια: Αννέτα Μαρκογιαννάκη, Msc Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια- Συγγραφέας
  Νίκη Γαλάνη, Εθελόντρια Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σταλού
  Χαμόγελα … Αγκαλιές ,,, Παιχνίδια … Ζωγραφιές … Διαδραστικές τεχνικές και τα δικαιώματα ξεπήδησαν και απλώθηκαν στη βιβλιοθήκη μας!
  Ευχαριστούμε θερμά την Ψυχολόγο-Συγγραφέα Αννέτα Μαρκογιαννάκη. Η προσέγγιση και η παρουσίαση της δράσης μοναδική !!!!!