Ιστορικό

Ιδρύθηκε το 1953 με πρωτοβουλία του αείμνηστου Νικολάου Σκουλά, Δημάρχου της πόλης. Η δημιουργία της Βιβλιοθήκης υπήρξε αναγκαία και ήρθε να καλύψει το κενό που άφησε η κατεστραμμένη βιβλιοθήκη του Φιλολογικού Συλλόγου «Χρυσόστομος» από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών κατακτητών.

Αρχικά, στεγάστηκε στο ισόγειο του Δημοτικού Μεγάρου επί της οδού Υψηλαντών, με διευθυντή τον Λεωνίδα Μανωλικάκη. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 14 Μαρτίου 1954. Σύντομα όμως αποδείχτηκε ότι ο χώρος δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες της. Έτσι στις 19 Ιουνίου 1960 αποφασίστηκε η οριστική μεταστέγαση της Βιβλιοθήκης στον πρώτο όροφο του κτηρίου όπου στεγάζεται και σήμερα σε έκταση 800 τ.μ.

Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση και ανάπτυξή της έπαιξαν οι άνθρωποι που εργάστηκαν σε αυτό το χώρο, ο Λεωνίδας Μανωλικάκης που υπήρξε ο πρώτος διευθυντής της, ο Ανδρέας και η Μαρίκα Κοτσιφάκη, ο Κώστας Πατεράκης, η Όλγα Λαζοπούλου, ο Μιχάλης Γρηγοράκης και η Χρυσούλα Καραπατάκη-Συντζανάκη.

Το έτος 2008 αποτελεί σταθμό για τη Βιβλιοθήκη. Με Προϊσταμένη τη Βιβή Χουδαλάκη ξεκίνησε αγώνας δρόμου…

  • Ανακαίνιση του Αναγνωστηρίου και άλλων χωρών της Βιβλιοθήκης,
  • Βιβλιοθηκονομική οργάνωση του υλικού της, αναζητήσιμο και προσβάσιμο από όλους στην ιστοσελίδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, www.librarychania.gr,
  • Εκδηλώσεις με συγγραφείς και παρουσιάσεις βιβλίων,
  • Σεμινάρια,
  • Λέσχες ανάγνωσης παιδιών & ενηλίκων,
  • Πλούσιες δραστηριότητες, ποικίλα προγράμματα φιλαναγνωσίας, Καλοκαιρινές Εκστρατείες Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας για παιδιά,
  • Συνεργασίες με Πολιτιστικούς Φορείς, Ιδρύματα, Σχολεία,

και τόσα άλλα που επιτευχθήκαν, που στόχευσαν στην ενίσχυση της αναγνωσιμότητας, στην αύξηση της επισκεψιμότητας και του δανεισμού, στην εθελοντική συμμετοχή και προσφορά και συγχρόνως στην αναβάθμιση και εξέλιξη της ίδιας της Βιβλιοθήκης και των Παιδικών Τμημάτων της.

Λειτουργεί ως Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων κι εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους του Νομού Χανίων.

Σε αυτήν ανήκουν:

Σπουδαίες συλλογές της βιβλιοθήκης

Κατά τη διάρκεια ύπαρξής της, σπουδαίες συλλογές ενσωματώθηκαν στην υπάρχουσα συλλογή όπως:

Βιβλιοθήκη Ελευθέριου Βενιζέλου

Η προσωπική Βιβλιοθήκη του Εθνάρχη, η δωρεά της οποίας έγινε προς τον Δήμο Χανίων από την ίδια την Έλενα Βενιζέλου, το 1957, αποτελεί μουσειακή συλλογή, αλλά παράλληλα και ζωντανή συλλογή.

Η Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 8.500 τόμους βιβλίων, στην ελληνική, γαλλική, αγγλική, γερμανική, ιταλική, οθωμανική και ρωσική γλώσσα.

Στη συλλογή επίσης περιλαμβάνονται 378 τίτλοι περιοδικών, καθώς και η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από το 1833. Μέρος της συλλογής αποτελεί το χειρόγραφο ημερολόγιό του, φωτογραφικά άλμπουμ και προσωπικά του αντικείμενα. Εξίσου σημαντικό είναι και το αρχείο του Ελευθερίου Βενιζέλου, το οποίο περιλαμβάνει δεκάδες δικόγραφα έγγραφα από την εποχή της δικηγορίας του, αλλά και σπάνια χειρόγραφα που φωτίζουν στιγμές από τον πολιτικό ή οικογενειακό του βίο.

Το 2009 ξεκίνησε η ανακαίνιση του χώρου και η μηχανογράφηση του υλικού. Στεγάζεται πλέον σε μια μεγάλη, καλαίσθητη αίθουσα, πλήρως οργανωμένη και προσβάσιμη σε μαθητές, αναγνώστες και ερευνητές.

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013, τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης του Ελευθερίου Βενιζέλου στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου.

Με τη λειτουργία της προσωπικής Βιβλιοθήκης του Ελ. Βενιζέλου αναβαθμίζεται στο μέγιστο βαθμό η λειτουργία των Βιβλιοθηκών όχι μόνο του Δήμου Χανίων αλλά ολόκληρης της χώρας, καθώς ήδη το υλικό του συγκεκριμένου χώρου συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ερευνητών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Βιβλιοθήκη Φιλολογικού Συλλόγου “Ο Χρυσόστομος” παραχωρήθηκε το 1970, ένα μέρος της συλλογής των βιβλίων που διασώθηκαν μετά τους βομβαρδισμούς του 1941.

Βιβλιοθήκη Βασιλείου Παπαδάκη, παραχωρήθηκαν 5.000 τόμοι βιβλίων το 1970 και αποτελεί ξεχωριστό τμήμα.

Βιβλιοθήκη Αντωνίου Μάλμου, παραχωρήθηκε η προσωπική του συλλογή το 1972 και ενσωματώθηκε στην κύρια συλλογή της Βιβλιοθήκης,

επίσης και άλλες μικρότερες συλλογές αξιόλογων δωρητών όπως η Βιβλιοθήκη Επισκόπου Αγαθάγγελου Ξηρουχάκη, Βιβλιοθήκη Γρηγορίου Γεωργουδάκη, Βιβλιοθήκη Αντωνίου Μαρή, Βιβλιοθήκη Εμμανουήλ Κουβαριτάκη, Βιβλιοθήκη Θάλειας Καλλιγιάννη, Βιβλιοθήκη Ιωάννη Καντάρα, Βιβλιοθήκη Κωνσταντίνου Χιωτάκη, Βιβλιοθήκη Γεωργίου & Αθηνάς Σταυρουλάκη.

Εκτός από το έντυπο υλικό (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, αρχεία) περιλαμβάνει επίσης οπτικοακουστικό υλικό, φωτογραφίες και χάρτες.

Ξεχωριστά τμήματα αποτελούν τα βιβλία, τα περιοδικά και εφημερίδες  της τοπικής συλλογής που ενημερώνονται εξαντλητικά με όλες τις εκδόσεις που αφορούν την Κρήτη.

Η καταγραφή του υλικού βασίζεται στους  Αγγλοαμερικάνικους Κανόνες Καταλογογράφησης και η ταξινόμηση στο Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης DEWEY. Η μηχανοργάνωση της βιβλιοθήκης βασίζεται στο πρόγραμμα openABEKT.

Οι αναγνώστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους Η.Υ. και να έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων του υλικού της βιβλιοθήκης καθώς επίσης και στο διαδίκτυο (Internet). Υπάρχει ασύρματο δίκτυο για τη χρήση φορητών υπολογιστών. Η αναζήτηση βιβλίων μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά εδώ.

Από το 1954 έως και σήμερα επιτελεί σημαντικό έργο στην τοπική κοινωνία. Η αξιόλογη συλλογή της εμπλουτίζεται τακτικά και περιλαμβάνει:

  • έντυπο υλικό,
  • βιβλία,
  • εφημερίδες,
  • περιοδικά,
  • σπάνιες εκδόσεις,
  • αρχεία,
  • φωτογραφίες,
  • χάρτες,
  • αφίσες,
  • οπτικοακουστικό υλικό.

Μεταμόρφωσε πλήρως και έδωσε νέα πνοή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, η δημιουργία του Media Lab, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, που εγκαινιάστηκε στις 6 & 7 Δεκεμβρίου 2013 και συνεχίζει τη λειτουργία του με μεγάλη επιτυχία έως και σήμερα:

  • Συνεργατικοί χώροι συναντήσεων,
  • ανάγνωσης,
  • χαλάρωσης,
  • πλοήγησης στο διαδίκτυο,
  • music studios για ηχογράφηση

συνθέτουν μια τελείως διαφορετική εκδοχή, αυτής της σύγχρονης βιβλιοθήκης, που οραματίστηκε και υλοποίησε το Future Library μέσω του Media Labs.

Κάθε χρόνο οι Βιβλιοθήκες του Δήμου μας, συνεργάζονται με Πολιτιστικούς Φορείς, Βιβλιοθήκες, Σχολεία, Μουσεία, Ιδρύματα κ.α. και διοργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων.
Γνωριμία με συγγραφείς και παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια, λέσχες ανάγνωσης, εκθέσεις, προγράμματα φιλαναγνωσίας, ποικίλες δραστηριότητες για παιδιά και επιμορφωτικές δράσεις, καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης & δημιουργικότητας κ.α.

Η Βιβλιοθήκη δίνει επίσης τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές Α/θμιας & Β/θμιας εκπαίδευσης να συμμετέχουν σε προγράμματα φιλαναγνωσίας και δημιουργικής απασχόλησης.
Καθημερινές είναι και οι επισκέψεις και οι ξεναγήσεις μαθητών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στο χώρο των Βιβλιοθηκών. Σκοπός των προγραμμάτων να καλλιεργηθεί η φιλαναγνωσία, η εφευρετικότητα, η δημιουργική φαντασία, το χιούμορ, η χαρά της μάθησης!

Με την Κινητή μονάδα που διαθέτει από το 2010, επισκέπτεται Σχολικές μονάδες – Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία για δανεισμό βιβλίων και τους καλοκαιρινούς μήνες, Συλλόγους που απασχολούν παιδιά δημιουργικά.

Τα τελευταία χρόνια λειτουργούν δύο Λέσχες Ανάγνωσης ενηλίκων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων εργάζεται εξειδικευμένο προσωπικό ήτοι, 7 βιβλιοθηκονόμοι και μία παιδαγωγός θεάτρου.

Οι Βιβλιοθήκες του Δήμου μας

Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ εν συντομία Ιδρύθηκε το 1953, στεγάζεται σε έκταση 800 τ.μ. στο κτίριο του Δημαρχείου και επιτελεί σημαντικό έργο στην τοπική κοινωνία, με την αξιόλογη συλλογή της, που [...]

Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου

Η Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη στεγάζεται στο χώρο του Δημοτικού Κήπου και εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο του 1987. Τα παιδιά από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο εξυπηρετούν η βιβλιοθηκονόμος Λίτσα Μαστορακάκη και η [...]

Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας

Η Βιβλιοθήκη ξεκίνησε την λειτουργία της τον Ιούνιο του 1999 και εξυπηρετεί παιδιά από 5-18 ετών. Στο χώρο της Βιβλιοθήκης εκτός από τη μελέτη τα παιδιά μπορούν επίσης να παίξουν [...]

Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού

Στον πάνω Σταλό, σ΄ ένα μικρό χωριό εφτά (7) χιλιομέτρων από την πόλη των Χανίων, στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού, η οποία ιδρύθηκε το 2012 και ενσωματώθηκε στο Δήμο Χανίων [...]

Κινητή Βιβλιοθήκη

H λειτουργία της Κινητής Βιβλιοθήκης είναι σε συνεργασία με την ΤΕΔΚ Χανίων. Το 2000 αγοράστηκε από την ΤΕΔΚ βιβλιοαυτοκίνητο, προφανώς για να χρησιμοποιηθεί, αλλά περίμενε αρκετά χρόνια!!! Από το Σεπτέμβριο [...]