Στατιστικά

2020: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ και νέες Υπηρεσίες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης & των Παιδικών – Εφηβικών Βιβλιοθηκών Δήμου Χανίων

Τη δύσκολη αυτή χρονιά που μας πέρασε, λόγω των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, οι Βιβλιοθήκες του Δήμου μας έστειλαν ένα αισιόδοξο μήνυμα σε μικρούς και μεγάλους, ώστε να μη στερηθούν το διάβασμα και τη χαρά της ανάγνωσης, προσφέροντας νέες υπηρεσίες, εξυπηρετώντας το κοινό τους.

Οι Υπηρεσίες των Βιβλιοθηκών του Δήμου μας με τις νέες συνθήκες της πανδημίας είναι:
–  Δανεισμός με παραγγελία
–  Δανεισμός κατ’ οίκον
–  Πρόγραμμα αφηγήσεων – αναγνώσεων παιδικών βιβλίων & δραστηριοτήτων για παιδιά.
–  Εξ αποστάσεως προγράμματα φιλαναγνωσίας-μέσω webex – με μαθητές Α/θμιας Εκπαίδευσης.

Κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς παραθέτουμε τα παρακάτω στατιστικά στοιχεία, υπενθυμίζοντας ότι, η εξυπηρέτηση με φυσική παρουσία στο χώρο των Βιβλιοθηκών πραγματοποιήθηκε μέχρι 12 Μαρτίου 2020 – μετά έκλεισαν – και από εκεί μέχρι τέλους του έτους, χρησιμοποίησε το κοινό τις νέες υπηρεσίες των Βιβλιοθηκών μας.

Συγκεκριμένα το έτος 2020, στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων
–  γράφτηκαν 816 νέα μέλη,
–  το σύνολο των χρηστών-αναγνωστών που τις χρησιμοποίησαν, έφθασε τους 19.304
–  συνολικά δανείστηκαν 32.768 βιβλία και 261 περιοδικά & οπτικοακουστικό υλικό (cd-dvd).
–  τo σύνολο των νέων τόμων μονογραφιών που αποκτήθηκαν ανέρχεται σε 1.826
–  ο συνολικός αριθμός τόμων συλλογής βιβλίων ξεπέρασε τους εκατό χιλιάδες, 118.171
–  51 τμήματα Σχολείων επισκέφτηκαν τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες του Δήμου μας και 1.849 μαθητές, (μέχρι 12 Μαρτίου 2020 που έκλεισαν) και πραγματοποιήθηκαν 43 προγράμματα φιλαναγνωσίας.

Τα μέλη της Α΄ Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων συναντήθηκαν με όλες τις προφυλάξεις, εννέα (9) φορές το έτος 2020 και διαβάστηκαν και σχολιάστηκαν 9 βιβλία, ενώ της Β΄ Λέσχης Ανάγνωσης συναντήθηκαν τρεις (3) φορές διαβάζοντας αντίστοιχα 3 βιβλία.

Η Κινητή Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων δε λειτούργησε το έτος 2020.

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων επισκέφτηκαν 11.798 χρήστες και εγγράφηκαν 481 νέα μέλη. Συνολικά, δανείστηκαν 18.573 τεκμήρια (έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό), εκ των οποίων 18.312 βιβλία, 261 περιοδικά & τεμάχια οπτικοακουστικού υλικού.

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη επισκέφθηκαν 6 τμήματα σχολείων και 286 μαθητές.

Τις υπηρεσίες Διαδικτύου χρησιμοποίησαν 1.256 αναγνώστες.

Στη συλλογή προστέθηκαν 1.471 τόμοι νέων βιβλίων, σύνολο μέχρι σήμερα 86.320 τόμοι και 120 τόμοι περιοδικών & εφημερίδων.

Κατά το έτος 2020 την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου χρησιμοποίησαν 6.703 αναγνώστες, γράφτηκαν 292 παιδιά ως νέα μέλη και δανείστηκαν 12.012 τεκμήρια.

Επισκέφτηκαν την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη 1.155 μαθητές από 32 τμήματα σχολείων και πραγματοποιήθηκαν 23 προγράμματα φιλαναγνωσίας.

Το έτος 2020 την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκης Σούδας χρησιμοποίησαν 640 αναγνώστες, προστέθηκαν 204 τόμοι βιβλίων στη συλλογή της, γράφτηκαν 43 παιδιά ως νέα μέλη και δανείστηκαν 2.071 τεκμήρια.

Επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη 8 τμήματα σχολείων και 245 μαθητές. Πραγματοποιήθηκαν 13 συναντήσεις για μαθήματα σκακιού.

Τη χρονιά 2020, στη συλλογή της Δημοτικής βιβλιοθήκης Σταλού, αποκτήθηκαν 36 τόμοι βιβλίων, φθάνοντας ο συνολικός αριθμός τόμων συλλογής βιβλίων σε 3.068, δανείστηκαν 373 βιβλία και επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη 5 τμήματα σχολείων και 163 μαθητές.

Πρόγραμμα αναγνώσεων – αφηγήσεων για παιδιά Α/θμιας Εκπαίδευσης μέσω webex.

Έκπληξη για τους μικρούς φίλους των εννέα (9) Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της πόλης μας, το νέο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων μέσω webex, μπαίνοντας στις τάξεις των μαθητών.
Μιλήσαμε για τις νέες υπηρεσίες και τον νέο τρόπο λειτουργίας των Βιβλιοθηκών μας, διαβάσαμε υπέροχα βιβλία λογοτεχνίας, παίξαμε κουκλοθέατρο και λάβαμε τις εργασίες των παιδιών.
Αναφέρουμε ενδεικτικά τα σχολεία που συνδεθήκαμε: 11ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, 1ο Δημοτικό Σχολείο Κουνουπιδιανών, 4ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων , 2ο Οικολογικό Νηπιαγωγείο Χανίων, Δημοτικό Σχολείο Βάμου, 3ο Νηπιαγωγείο Βαμβακόπουλου , 5ο Νηπιαγωγείο Νέας Κυδωνίας, Νηπιαγωγείο Στερνών, 5ο Νηπιαγωγείο, Κουνουπιδιανών.
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη Βιβή Χουδαλάκη,
Προϊσταμένη Βιβλιοθηκών Δήμου Χανίων & τη Ρούλα Τατσοπούλου, θεατρολόγο, υπάλληλο της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης Δημοτικού Κήπου.

 

Σειρά αφηγήσεων – αναγνώσεων παιδικών βιβλίων & δραστηριοτήτων για τα παιδιά, στο κανάλι youtube της Βιβλιοθήκης.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων θέλοντας να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα στα παιδιά που μένουν σπίτι, πραγματοποίησε σειρά αναγνώσεων – αφηγήσεων και δραστηριοτήτων, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, ηχογραφήθηκαν 12 video.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις αναγνώσεις: «Ασημάκης, το πολύχρωμο ψαράκι», «Οι πολιτείες του Ήλιου και του Φεγγαριού», “Μια μητέρα για τον Κόκο”, “Ο λύκος ξαναγύρισε”, “Στης καμηλοπάρδαλης τη μύτη” , “Είσαι το καλύτερο ποντικάκι του κόσμου” κ.α.

Τα νέα video αλλά και παλαιότερα αναζητήστε στον ακόλουθο σύνδεσμο,  στην ιστοσελίδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, καθώς και  στη σελίδα μας στο Facebook.

Για την ανάγνωση – αφήγηση και δραστηριότητες υπεύθυνες οι κυρίες:
Βιβή Χουδαλάκη, Προϊσταμένη Βιβλιοθηκών Δήμου Χανίων &
Ρούλα Τατσοπούλου, θεατρολόγος, υπάλληλος της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης Δημοτικού Κήπου.

 

Εφαρμόζεται η μέθοδος «Δανεισμού με παραγγελία»

Οι αναγνώστες μας τηλεφωνούν ή στέλνουν e-mail στη διεύθυνση: [email protected] ή με τα στοιχεία των βιβλίων που βρήκαν στον κατάλογο OPEN ABEKT – και είναι διαθέσιμα για δανεισμό – ο οποίος είναι προσβάσιμος σε 24ώρη βάση στην ιστοσελίδα  της Βιβλιοθήκης (κωδικούς, τίτλους κ.λπ.).
Το προσωπικό των Βιβλιοθηκών αφού κάνει την προετοιμασία ορίζει την παραλαβή με ραντεβού στο χώρο τους. Είναι ευνόητο πως για να δανειστεί κάποιος χρειάζεται κάρτα μέλους της ΔΒΧ. Εάν δεν διαθέτετε, τότε θα χρειαστεί πρώτα να ζητήσετε την έκδοσή της.
Για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 δανείστηκαν με παραγγελία 1.280 βιβλία.

«Η Βιβλιοθήκη στο σπίτι σας»

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων μέσω του προγράμματος «Η Βιβλιοθήκη στο σπίτι σας», δίδει τη δυνατότητα στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, να απολαύσουν την ανάγνωση των βιβλίων που διαθέτει η Βιβλιοθήκη μας, κατανοώντας τη σπουδαιότητα της μοναδικής συντροφιάς του βιβλίου στις σημερινές δύσκολες συγκυρίες.

Οι αναγνώστες μας επιλέγουν τα βιβλία που επιθυμούν και παραδίδονται στην εξώπορτα του σπιτιού ή της πολυκατοικίας όπου διαμένουν με όλες τις προφυλάξεις για τη νόσο covid-19 (μάσκα, γάντια, τοποθέτηση των βιβλίων σε σακούλα) και για τη διασφάλιση της υγείας του προσωπικού και του ηλικιωμένου ή του οικείου του που τα παραλαμβάνει.
Την περίοδο αυτή εξυπηρετήθηκαν 2 οικογένειες.

 

Παρακολούθηση «Διαδικτυακού σεμιναρίου για την ανάγνωση στις παιδικές ηλικίες»

Οι υπάλληλοι των Παιδικών-Εφηβικών Βιβλιοθηκών, Ευαγγελία Μαστορακάκη και Σωτηρία Τατσοπούλου και η Προϊσταμένη των Βιβλιοθηκών Βιβή Χουδαλάκη παρακολούθησαν Διαδικτυακό σεμινάριο (5 συναντήσεων), για την «ανάγνωση στις παιδικές ηλικίες» με εισηγήτρια την Ειρήνη Βοκοτοπούλου, κοινωνιολόγο, υπεύθυνη σχεδιασμού των Καλοκαιρινών Εκστρατειών Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας για παιδιά & υπεύθυνη της ιστοσελίδας Bookbook.gr
Ερευνήθηκε η εικόνα της βιβλιοθήκης για παιδιά –Δημοτικής/δημόσιας– ή σχολικής στον 21ο αιώνα και κατά πόσο η βιβλιοθήκη, έτσι όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, χωράει την ανάγνωση από άποψη εξοπλισμού, εξειδικευμένου προσωπικού, τρόπου λειτουργίας.
Θεωρούμε σημαντικό και απαραίτητο να συνεχίζουμε την επιμόρφωση μας, με όποιο τρόπο και ευχαριστούμε τη Δημοτική Αρχή και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Γιάννη Γιαννακάκη, που μας στηρίζουν και υποστηρίζουν τις προτάσεις μας.

Προβολή Βιβλιοθηκών Δήμου Χανίων στα ΜΜΕ

Η προϊσταμένη των Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων Βιβή Χουδαλάκη, καλεσμένη στο

 • κανάλι ΚΡΗΤΗ TV μίλησε με τον δημοσιογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο &
 • στο ZARPA RADIO 89.6 συζήτησε με τη φιλόλογο Ανδρονίκη Κοκοτσάκη.

για τις νέες Υπηρεσίες των Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων στον καιρό της πανδημίας & για τη συμμετοχή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο νέο διαδικτυακό χριστουγεννιάτικο εργαστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος για παιδιά, «ΑλλάΖΩ Σελίδα… στον χρόνο!» Αναλυτικά μπορείτε να παρακολουθήσετε στους παρακάτω συνδέσμους τη συνέντευξη:

Εκφράζονται θερμές ευχαριστίες στο δημοσιογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο και στη Δ/νση του τηλεοπτικού σταθμού ΚΡΗΤΗ TV και στην φιλόλογο Ανδρονίκη Κοκοτσάκη και στο ZARPA RADIO 89.6 για τη συμβολή τους στην προβολή του έργου των Βιβλιοθηκών του Δήμου μας.

 

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων συμμετέχει στην έκδοση του περιοδικού «Εν Χανίοις».

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων συμμετέχει στην ετήσια έκδοση του περιοδικού «Εν Χανίοις» του Δήμου μας, από την έναρξη κυκλοφορίας του. Η προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού. Στη φετινή έκδοση, συμμετέχει με εργασία της, που αναφέρετε στην «ιστορία ενός πιάνου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων».
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν με τις εργασίες τους για την έκδοση του 14ου τόμου «Εν Χανίοις», ενός τόμου με πλούσια θεματολογία , πρωτοτυπία και εγκυρότητα.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων ενισχύει την Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων

Ο Δήμος Χανίων και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων ενισχύουν την Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη, που παραχωρήθηκε πρόσφατα στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων “Αγ. Γεώργιος”, από τον Δήμο Χανίων και την Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (ΟΤΑ) και έχει μετατραπεί πλέον σε ένα στέκι φιλαναγνωσίας για ασθενείς, συνοδούς καθώς και για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στον εμπλουτισμό της Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων “Αγ. Γεώργιος” επιλέχθηκαν δεκάδες βιβλία από τους βιβλιοθηκονόμους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων και θα την εμπλουτίζει σε τακτά χρονικά διαστηματα.

Υπεύθυνη επίσης είναι και για την Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη που λειτουργεί στο αίθριο του Δημαρχείου Χανίων, διαθέσιμη για όλους τους δημότες.

 

Κλείνοντας, θέλουμε να επισημάνουμε ότι, στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων έλαβε εγκαίρως και παρείχε νέες υπηρεσίες για το κοινό της, για μικρούς και μεγάλους, για να έρθει το βιβλίο κοντά στον πολίτη, να μη στερηθεί κανείς τη χαρά του διαβάσματος γιατί, η ανάγνωση προσφέρει απίστευτη παρηγοριά, μειώνει το άγχος, μας δίδει θάρρος και μας κάνει να νιώθουμε πιο ολοκληρωμένοι και ευτυχισμένοι.

Κι όπως αναφέρει και ο κ. Γιαννακάκης, με μόνη προϋπόθεση την αγάπη για το διάβασμα και με τη σκέψη μας στραμμένη σε όσους έχουν την ανάγκη μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, ενεργοποιούμε κάθε μέσο που μπορεί να μειώσει τον πόνο, την απόσταση, τη μοναξιά.

2019: Μία σπουδαία χρονιά για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Χανίων

Οι Βιβλιοθήκες του Δήμου μας σε αριθμούς:

Συγκεκριμένα, το έτος 2019, στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων γράφτηκαν 1.542 νέα μέλη, ενώ το σύνολο των χρηστών-αναγνωστών που τις χρησιμοποίησαν, έφθασε τους 45.352 άτομα.

Συνολικά, δανείστηκαν 54.778 βιβλία και 413 περιοδικά και οπτικοακουστικό υλικό (cd-dvd).

To σύνολο των νέων τόμων που αποκτήθηκαν ανέρχεται σε 3.431, ενώ ο συνολικός αριθμός συλλογής βιβλίων ανέρχεται σε 166.284 τόμους.

Εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν την περσινή χρονιά όπου μαζί με τα σεμινάρια ανέρχονται σε 184.

Να σημειωθεί επίσης ότι, 166 τμήματα Σχολείων επισκέφτηκαν τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες του Δήμου μας και 5.829 μαθητές.

Η Κινητή Βιβλιοθήκη με 37 επισκέψεις σε σχολικές μονάδες, δάνεισε 1.141 βιβλία τους μαθητές.

Οι δύο (2) Λέσχες Ανάγνωσης Ενηλίκων συναντήθηκαν 23 φορές το έτος 2019 και διαβάστηκαν και σχολιάστηκαν πληθώρα βιβλίων.

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων επισκέφτηκαν 23.755 χρήστες και εγγράφηκαν 692 νέα μέλη. Συνολικά, δανείστηκαν 28.439 τεκμήρια (έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό), εκ των οποίων 28.026 βιβλία, 413 περιοδικά & τεμάχια οπτικοακουστικού υλικού.

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη επισκέφθηκαν επίσης 18 τμήματα σχολείων και 504 μαθητές. Τις υπηρεσίες Διαδικτύου χρησιμοποίησαν 3.589 αναγνώστες.

Στη συλλογή προστέθηκαν 2.975 τόμοι νέων βιβλίων, σύνολο σήμερα 84.850, 120 τόμοι περιοδικών & εφημερίδων.

Κατά το έτος 2019, την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου χρησιμοποίησαν 18.585 αναγνώστες, γράφτηκαν 773 παιδιά ως νέα μέλη, και δανείστηκαν 22.842 τεκμήρια.

Επισκέφτηκαν την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη 3.902 μαθητές από 118 τμήματα σχολείων και πραγματοποιήθηκαν 83 εκδηλώσεις.

Το έτος 2019 στη συλλογή της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης Σούδας, προστέθηκαν 213 τόμοι βιβλίων, γράφτηκαν 77 παιδιά ως νέα μέλη και δανείστηκαν 3.554 τεκμήρια. Επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη 14 τμήματα σχολείων και 801 μαθητές.

Πραγματοποιήθηκαν 56 εκδηλώσεις-εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.

Τη 2019, στη συλλογή της Δημοτικής βιβλιοθήκης Σταλού, αποκτήθηκαν 77 τόμοι βιβλίων, φθάνοντας ο συνολικός αριθμός τόμων συλλογής σε 3.032 βιβλία.

Δανείστηκαν 356 βιβλία και πραγματοποιήθηκαν 25 εκδηλώσεις -εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.

Οι υπεύθυνοι της Κινητής Βιβλιοθήκης, λαμβάνοντας υπόψη:
τη δυσκολία πρόσβασης, λόγω της απόστασης από τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες της πόλης και την έλλειψη ή μηδαμινή ύπαρξη Σχολικών Βιβλιοθηκών καθιέρωσαν πρόγραμμα επισκέψεων σε Σχολικές Μονάδες του Δήμου Χανίων, με εβδομαδιαίο δανεισμό.

Η Κινητή Μονάδα πραγματοποίησε 37 δρομολόγια σε 15 Σχολικές Μονάδες, (καθώς και στο ΝΟΧ το καλοκαίρι).
Οι μαθητές δανείστηκαν συνολικά 1.141 βιβλία.

Μεγάλη απήχηση έχουν οι Λέσχες Ανάγνωσης ενηλίκων, καθώς οι αναγνώστες της δείχνουν έντονο ενδιαφέρον και τα μέλη της ομάδας περιμένουν με ανυπομονησία και χαρά, τη μηνιαία καθιερωμένη συνάντηση.

Οι συναντήσεις των δύο Λεσχών Ανάγνωσης Ενηλίκων, πραγματοποιούνται σε σταθερή βάση, μία φορά το μήνα, με τόπο συνάντησης το Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, για να συζητήσουν τα μέλη τους για ένα βιβλίο, που συνεννοήθηκαν να διαβάσουν όλοι.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για το έτος 2019 συναντήθηκαν 23 φορές διαβάζοντας πολλά βιβλία εξαιρετικών συγγραφέων:
Jesmyn Ward, Αλμουδένα Γκράντες, Joseh Conrand, Μέλπω Αξιώτη, Χαϊνης Αποστολάκης, Anna Burns, Κων/νος Χρηστομάνος, Εκτόρ Αμπάδ Φασιολίνσε, Javier Marias, Ερνάν Ριβέρα Λετεριέρ, Θοδωρής Γκόνης, Νικολάι Γκόγκολ,
κ.α.

Πραγματοποιήθηκαν πληθώρα εκδηλώσεων, σύνολο 184 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και στις Παιδικές-Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου μας.

Εκδηλώσεις με συγγραφείς, ενδεικτικά αναφέρουμε τους συγγραφείς που προσκαλέσαμε και μας τίμησαν με την παρουσία τους, την χρονιά που μας πέρασε:
Philippe Lechermeier, Λίλη Λαμπρέλλη, Γιάννης Μακριδάκης, Ελένη Μαρινάκη, Νεκταρία Μενδρινού, Αντώνης Φωστιέρης, Χλόη Κουτσουμπέλη, Νίλος Ψιλάκης κ.α.

 

Συνεργασίες

 • με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,
 • το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν,
 • την Περιφερειακή Ενότητα Κρήτης,
 • τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Χανίων,
 • τη Β/θμια & Α/θμια Εκπαίδευση Ν. Χανίων,
 • το Ίδρυμα Ελευθερίου Βενιζέλου,
 • τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης,
 • τις Τοπικές Μονάδες Υγείας Χανίων (ΤΟΜΥ),
 • το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον,
 • την Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου (ΠΕΕΜΠΙΠ),
 • την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ν. Χανίων,
 • την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, την Εταιρεία Συγγραφέων και το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου,
 • τις εκδόσεις: «Καστανιώτη», «Πατάκη», «Πόλις», «Μελάνι», «Φουρφούρι» κ.α.

Αφιερώματα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με καλεσμένο τον ποιητή Αντώνη Φωστιέρη και στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, με καλεσμένες συγγραφείς την Άννα Κοντολέων και τη Λιλή Λαμπρέλλη.

Προγράμματα για παιδιά-γονείς-εκπαιδευτικούς
«Μιλάμε με ειδικούς για θέματα παιδιών»
«Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα»
«Αποσπερίδες στη Βιβλιοθήκη» – Βραδιές αφήγησης και ανταλλαγής ιστοριών.
«Προγράμματα φιλαναγνωσίας για μαθητές»
«Χτίζω την ενσυναίσθηση και αναπτύσσω την εμπιστοσύνη μου»
«Με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη»
«Εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού»
«Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2019»

 

Μοιράζομαι το χόμπι μου κι ότι αγαπώ

 • Νίκος Χαβρεδάκης: «Αγάπη για το κλασικό αυτοκίνητο»
 • Χρήστος Κοτσαύτης: «Αστροφωτογραφία βαθέως ουρανού, η καταγραφή του αόρατου σε παρελθόντα χρόνο.»

 

«Γνωρίζω από κοντά τις Βιβλιοθήκες της πόλης μου»

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Γνωρίζω από κοντά τις Βιβλιοθήκες της πόλης μου », η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων εκπροσωπούμενη από την προϊσταμένη και τους βιβλιοθηκονόμους, επισκέφτηκαν την
Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Καρυδίου Αποκορώνου και γνωρίσαν από κοντά τη βιβλιοθήκη της Μονής.

Εκθέσεις
Στο φουαγιέ της Βιβλιοθήκης εγκαινιάσαμε & φιλοξενούμε για το 2019, την έκθεση χαρακτικής «Ιχνηλατώντας τον Ερωτόκριτο» του Γρηγόρη Νιόλη.

Συνέδρια – Ημερίδες
Το προσωπικό των Βιβλιοθηκών του Δήμου μας συμμετείχε:

 • Ημερίδα ενημέρωσης για το Συνέδριο IFLA WLIC 2019, την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019, στη Βιβλιοθήκη του Πολυτεχνείου Χανίων.
 • Συμμετοχή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων στο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών στις 10-11 Οκτωβρίου 2019 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο.
 • Επιστημονική Ημερίδα, στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης με θέμα: «Βιβλιοθήκες στον 21ο αιώνα» την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019.
 • Συμμετοχή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων (International Federation of Library Associations and Institutions IFLA), με θέμα: «Βιβλιοθήκες: διάλογος για αλλαγή», από τις 24 έως και τις 30 Αυγούστου 2019,στην Αθήνα.

2018: Μία σπουδαία χρονιά για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Χανίων

Οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων με τη βιβλιοθηκονομική τους οργάνωση, την ανακαίνιση των χώρων, τις ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες, τις εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες, τα σεμινάρια, τις Λέσχες Ανάγνωσης, τις συνεργασίες με Πολιτιστικούς Φορείς, Ιδρύματα, Βιβλιοθήκες, Σχολεία και τόσα άλλα που πραγματοποίησαν… κατάφεραν να επιτευχθούν σημαντικά αποτελέσματα.

Στόχευσαν στην ενίσχυση της αναγνωσιμότητας, στην αύξηση της επισκεψιμότητας και του δανεισμού, στην εθελοντική συμμετοχή και προσφορά και συγχρόνως στην αναβάθμιση και εξέλιξη των ίδιων των Βιβλιοθηκών.

Οι Βιβλιοθήκες του Δήμου μας σε αριθμούς:

Συγκεκριμένα το έτος 2018, στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων γράφτηκαν 1.651 νέα μέλη, ενώ το σύνολο των χρηστών-αναγνωστών που τις χρησιμοποίησαν, έφθασε τους 46.454.

Συνολικά δανείστηκαν 55.556 βιβλία και 671 περιοδικά και οπτικοακουστικό υλικό (cd-dvd).
To σύνολο των νέων τόμων μονογραφιών που αποκτήθηκαν ανέρχεται σε 2.639, ενώ ο συνολικός αριθμός τόμων συλλογής βιβλίων ξεπέρασε τους εκατό χιλιάδες, 112.535.

Εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν την περσινή χρονιά όπου μαζί με τα σεμινάρια ανέρχονται σε 182.

Να σημειωθεί επίσης ότι, 238 τμήματα Σχολείων επισκέφτηκαν τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες του Δήμου μας και 6.909 μαθητές.

Η Κινητή Βιβλιοθήκη με 71 επισκέψεις σε σχολικές μονάδες, δάνεισε 2328 βιβλία τους μαθητές.

Οι δύο (2) Λέσχες Ανάγνωσης Ενηλίκων συναντήθηκαν 22 φορές το έτος 2018 και διαβάστηκαν και σχολιάστηκαν πληθώρα βιβλίων.

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων επισκέφτηκαν 26.038 χρήστες και εγγράφηκαν 752 νέα μέλη. Συνολικά, δανείστηκαν 30.458 τεκμήρια (έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό), εκ των οποίων 29.787 βιβλία, 671 περιοδικά & τεμάχια οπτικοακουστικού υλικού.

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη επισκέφθηκαν επίσης 41 τμήματα σχολείων και 1.195 μαθητές. Τις υπηρεσίες Διαδικτύου χρησιμοποίησαν 3.882 αναγνώστες.

Στη συλλογή προστέθηκαν 2.230 τόμοι νέων βιβλίων, σύνολο σήμερα 81.823, 120 τόμοι περιοδικών & εφημερίδων.

Κατά το έτος 2018, την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου χρησιμοποίησαν 17.506 αναγνώστες, γράφτηκαν 826 παιδιά ως νέα μέλη και δανείστηκαν 20.996 βιβλία.

Επισκέφτηκαν την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη 4.160 μαθητές από 140 τμήματα σχολείων και πραγματοποιήθηκαν 72 εκδηλώσεις.

Το έτος 2018 στη συλλογή της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης της Δημοτικής Ενότητας Σούδας προστέθηκαν 199 τόμοι βιβλίων, γράφτηκαν 73 παιδιά ως νέα μέλη και δανείστηκαν 4.102 βιβλία.

Επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη 35 τμήματα σχολείων και 730 μαθητές. Πραγματοποιήθηκαν 55 εκδηλώσεις-εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.

Τη χρονιά 2018, στη συλλογή της Δημοτικής βιβλιοθήκης Σταλού, αποκτήθηκαν 42 τόμοι βιβλίων, φθάνοντας ο συνολικός αριθμός τόμων συλλογής βιβλίων σε 2.955 και δανείστηκαν 512 βιβλία.

Πραγματοποιήθηκαν 32 εκδηλώσεις και συμμετείχαν 896 παιδιά. Επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη 22 τμήματα σχολείων και 824 μαθητές.

Οι υπεύθυνοι της Κινητής Βιβλιοθήκης, λαμβάνοντας υπόψη:
τη δυσκολία πρόσβασης, λόγω της απόστασης από τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες της πόλης και την έλλειψη ή μηδαμινή ύπαρξη Σχολικών Βιβλιοθηκών καθιέρωσαν πρόγραμμα επισκέψεων σε Σχολικές Μονάδες του Δήμου Χανίων, με εβδομαδιαίο δανεισμό.

Το βιβλιοαυτοκίνητο πραγματοποίησε 71 δρομολόγια σε 15 Σχολικές Μονάδες. Οι μαθητές δανείστηκαν συνολικά 2.171 βιβλία.

Για την καλοκαιρινή περίοδο, η Κινητή Βιβλιοθήκη υποστήριξε τα παιδιά που παρακολούθησαν προγράμματα του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, δανείζοντας 147 βιβλία τους μικρούς μας φίλους.

Μεγάλη απήχηση έχουν οι Λέσχες Ανάγνωσης ενηλίκων, καθώς οι αναγνώστες της δείχνουν έντονο ενδιαφέρον και τα μέλη της ομάδας περιμένουν με ανυπομονησία και χαρά, τη μηνιαία καθιερωμένη συνάντηση.

Οι συναντήσεις των δύο Λεσχών Ανάγνωσης Ενηλίκων, πραγματοποιούνται σε σταθερή βάση, μία φορά το μήνα, με τόπο συνάντησης το Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, για να συζητήσουν τα μέλη τους για ένα βιβλίο, που συνεννοήθηκαν να διαβάσουν όλοι.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για το έτος 2018 συναντήθηκαν 22 φορές διαβάζοντας πολλά βιβλία εξαιρετικών συγγραφέων:
Ρέα Γαλανάκη, Errie De Luka, Antony Marra, Joseph Roth, Αχιλλέα Κυριακίδη, Ισμήνη Καπάνταη, Sebastian Barry, Caryl Ferey, Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε, Ιωάννα Καρυστιάννη, Michael Kumpfmüller, Κοσμά Πολίτη, Clarice Lispector Στέφανου Δάνδολου, Doris Lessing, Χρήστου Χωμενίδη, Franz Kafka, Νίκου Καζαντζάκη, Amin Maalouf, Wilhelm Reich, Sofia Marta, Ευθύμη Λεκάκη κ.α.

Πραγματοποιήθηκαν πληθώρα εκδηλώσεων, σύνολο 182 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και στις Παιδικές-Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου μας.
Εκδηλώσεις με συγγραφείς, ενδεικτικά αναφέρουμε τους συγγραφείς που προσκαλέσαμε και μας τίμησαν με την παρουσία τους, την χρονιά που μας πέρασε:
Ρέα Γαλανάκη, Ζυράννα Ζατέλη, Μιχάλη Γκανά, Αχιλλέα Κυριακίδη, Ιωάννα Καρυστιάννη, Θανάση Λάλα, Χρήστο Χωμενίδη, Ελένη Δικαίου, Αλέξη Πολίτη, Τόνια Μποτονάκη, Ευρυβιάδη Σοφό, Ευθύμη Λεκάκη, Αγγελική Καραθανάση, Ηλία Καφάογλου, Αργυρώ Λουλαδάκη κ.α.

Συνεργασίες με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Δήμο Χανίων, την Περιφερειακή Ενότητα Κρήτης, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Χανίων, το «Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λωζάνης», τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, το Ίδρυμα Ελευθερίου Βενιζέλου, τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον, τον σύλλογο “Η προστασία των ζώων” και τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων, το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής των Εκδόσεων Ραδάμανθυς, τις εκδόσεις Καστανιώτη, Πατάκη, Αρμός, Ιωλκός, Έρεισμα κ.α.

Αφιερώματα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με καλεσμένο τον ποιητή Μιχάλη Γκανά και στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, με καλεσμένη τη συγγραφέα Ελένη Δικαίου.

Προγράμματα φιλαναγνωσίας «Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα», «Η συνέλευση των ζώων», «Με ένα βιβλίο ταξιδεύω», «Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2018» κ.α.

Εκθέσεις Στο φουαγιέ της Βιβλιοθήκης εγκαινιάσαμε & φιλοξενούμε την εικαστική έκθεση «Νέυ Ματογκρόσο: Ωραίος σαν Έλληνας-Η Ελληνική Μυθολογία εμπνέει έναν Επαναστάτη» της Άλκηστης Μιχηλίδου.

2017: Μία σπουδαία χρονιά για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Χανίων

Οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων με τη βιβλιοθηκονομική τους οργάνωση, την ανακαίνιση των χώρων, τις ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες, τις εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες, τα σεμινάρια, τις Λέσχες Ανάγνωσης, τις συνεργασίες με Πολιτιστικούς Φορείς, Ιδρύματα, Σχολεία και τόσα άλλα που πραγματοποίησαν… κατάφεραν να επιτευχθούν σημαντικά αποτελέσματα.

Στόχευσαν στην ενίσχυση της αναγνωσιμότητας, στην αύξηση της επισκεψιμότητας και του δανεισμού, στην εθελοντική συμμετοχή και προσφορά και συγχρόνως στην αναβάθμιση και εξέλιξη των ίδιων των Βιβλιοθηκών.

Συγκεκριμένα, το έτος 2017, στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων γράφτηκαν 1.542 νέα μέλη, ενώ το σύνολο των χρηστών-αναγνωστών που τις χρησιμοποίησαν, έφθασε τους 36.563.

Συνολικά δανείστηκαν 47.852 βιβλία και 775 περιοδικά και οπτικοακουστικό υλικό (cd-dvd).

To σύνολο των νέων τόμων μονογραφιών που αποκτήθηκαν ανέρχεται σε 1.821, ενώ ο συνολικός αριθμός τόμων συλλογής βιβλίων ξεπέρασε τους εκατό χιλιάδες, 110.354.

Εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν την περσινή χρονιά όπου μαζί με τα σεμινάρια ανέρχονται σε 150.

Να σημειωθεί επίσης ότι, 99 τμήματα Σχολείων επισκέφτηκαν τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες του Δήμου μας και 6.158 μαθητές.

Η Κινητή Βιβλιοθήκη με 70 επισκέψεις σε σχολικές μονάδες, δάνεισε 2300 βιβλία τους μαθητές.

Οι δύο (2) Λέσχες Ανάγνωσης Ενηλίκων συναντήθηκαν 20 φορές το έτος 2017 και διαβάστηκαν και σχολιάστηκαν πληθώρα βιβλίων.

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων επισκέφτηκαν 25.858 χρήστες και εγγράφηκαν 894 νέα μέλη. Συνολικά, δανείστηκαν 35.700 τεκμήρια (έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό), εκ των οποίων 34.926 βιβλία, 774 περιοδικά & τεμάχια οπτικοακουστικού υλικού.

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη επισκέφθηκαν επίσης 39 τμήματα σχολείων και 1.242 μαθητές. Τις υπηρεσίες Διαδικτύου χρησιμοποίησαν 3.542 αναγνώστες.

Στη συλλογή προστέθηκαν 1.410 τόμοι νέων βιβλίων, σύνολο σήμερα 79.765, 120 τόμοι περιοδικών & εφημερίδων και 53 τεμάχια οπτικοακουστικού υλικού.

Κατά το προηγούμενο έτος (2017), από τον Ιούλιο που επαναλειτούργησε, την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου χρησιμοποίησαν 7085 αναγνώστες, γράφτηκαν 591 παιδιά ως νέα μέλη, και δανείστηκαν 9098 βιβλία.

Επισκέφτηκαν την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη 1290 μαθητές από 36 τμήματα σχολείων και πραγματοποιήθηκαν 20 εκδηλώσεις.

Το έτος 2017 στη συλλογή της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης της Δημοτικής Ενότητας Σούδας προστέθηκαν 321 τόμοι βιβλίων, γράφτηκαν 57 παιδιά ως νέα μέλη και δανείστηκαν 3828 βιβλία.

Επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη 16 τμήματα σχολείων και 510 μαθητές. Πραγματοποιήθηκαν 76 εκδηλώσεις-εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.

Την περσινή χρονιά 2017, στη συλλογή της Δημοτικής βιβλιοθήκης Σταλού, αποκτήθηκαν 86 τόμοι βιβλίων, φθάνοντας ο συνολικός αριθμός τόμων συλλογής βιβλίων σε 2913, δανείστηκαν 638 βιβλία.

Πραγματοποιήθηκαν 39 εκδηλώσεις και συμμετείχαν 965 παιδιά. Επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη 24 τμήματα σχολείων και 806 μαθητές.

Οι υπεύθυνοι της Κινητής Βιβλιοθήκης, λαμβάνοντας υπόψη:
τη δυσκολία πρόσβασης, λόγω της απόστασης από τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες της πόλης και την έλλειψη ή μηδαμινή ύπαρξη Σχολικών Βιβλιοθηκών καθιέρωσαν πρόγραμμα επισκέψεων σε Σχολικές Μονάδες του Δήμου Χανίων, με εβδομαδιαίο δανεισμό.

Το βιβλιοαυτοκίνητο πραγματοποίησε 70 δρομολόγια σε 15 Σχολικές Μονάδες. Οι μαθητές δανείστηκαν συνολικά 2300 βιβλία.

Για την καλοκαιρινή περίοδο, η Κινητή βιβλιοθήκη υποστήριξε τα παιδιά που παρακολούθησαν προγράμματα του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, δανείζοντας 160 βιβλία τους μικρούς μας φίλους.

Μεγάλη απήχηση έχουν οι Λέσχες Ανάγνωσης ενηλίκων, καθώς οι αναγνώστες της δείχνουν έντονο ενδιαφέρον και τα μέλη της ομάδας περιμένουν με ανυπομονησία και χαρά, τη μηνιαία καθιερωμένη συνάντηση.

Οι συναντήσεις των δύο Λεσχών Ανάγνωσης Ενηλίκων, πραγματοποιούνται σε σταθερή βάση, μία φορά το μήνα, με τόπο συνάντησης το Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, για να συζητήσουν τα μέλη τους για ένα βιβλίο, που συνεννοήθηκαν να διαβάσουν όλοι.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για το έτος 2017 συναντήθηκαν 21 φορές διαβάζοντας πολλά βιβλία εξαιρετικών συγγραφέων:
Μιροσλάβ Πενκόφ, Άμος Όζ, Ζουλφί Λιβανελί, Μάριο Βάργκας Λιόσα, Κλαρίσε Λισπέκτορ, Αντόνιο Ταμπούκι, Τζόναθαν Κόου, Γιον Κάλμαν Στέφανσον, Mahi Binebine, Δημοσθένη Παπαμάρκου, Ισίδωρο Ζουργό, Αντωνη Σουρούνη, Milan Kundera, Ρέα Γαλανάκη, Αλέξανδρο Κοτζιά, Πέτρο Τατσόπουλο, Ivo Andric, Μ. Καραγάτση κ.α.

Πραγματοποιήθηκαν πληθώρα εκδηλώσεων, σύνολο 150 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και στις Παιδικές-Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου μας.

Εκδηλώσεις με συγγραφείς, ενδεικτικά αναφέρουμε τους:
Τίτο Πατρίκιο, Μαρία Αγγελίδου, Κώστα Πούλο, Λίλα Τρουλινού, Ισίδωρο Ζουργό, Ελένη Πριοβόλου, Αγγέλα Μάλμου, Αργυρώ και Βαγγέλη Λουλαδάκη, Δέσποινα Σωτηροπούλου , αφιέρωμα στη Μαρί Ναξάκη κ.α.

Συνεργασίες με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.),
το Ίδρυμα Ελευθερίου Βενιζέλου, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνης, τις εκδόσεις Πατάκη κ.α.

Αφιερώματα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με καλεσμένο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο και στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, με τους συγγραφείς Μαρία Αγγελίδου και Κώστα Πούλο.

Προγράμματα φιλαναγνωσίας «Σημεία Ανάγνωσης», Παραμύθι χωρίς όνομα», «Με ένα βιβλίο ταξιδεύω», «Μήνας Εφηβείας», «Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017» κ.α.

Μοιράζομαι το χόμπι μου κι ότι αγαπώ:
–  «Μαθαίνουμε για τη Mινωική ραφτοβελόνα», η Ομάδα OIDFA Χανίων, με υπεύθυνη την Αθανασία Γραμματικού-Ατσαλάκη, παρουσίασε τη «Μινωική ραφτοβελόνα», ιερό κόμβο των Μινωιτών, και
–  «Από τα Λευκά όρη στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου» με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων και τον Σταύρο Μπαδογιάννη και την Ελευθερία Λουκάκη.

«Γνωρίζω τις Βιβλιοθήκες της πόλης μου και όχι μόνο» Η διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων και της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνης εξετάστηκε στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017, στις εγκαταστάσεις της νέας Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου.

Εκθέσεις Αντίγραφα των έργων της Μαρί Ναξάκη «Η τέχνη της Σφακιανής δεσιάς», από την Αθανασία Γραμματικού-Ατσαλάκη, εκτίθενται στο φουαγιέ της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων.

Δωρεά 302 εξαιρετικών βιβλίων, στο πλαίσιο της σημαντικής δράσης «Ανάπτυξη Συλλογών δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών 2017», του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε) στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.

Το προσωπικό των Βιβλιοθηκών συμμετέχει ενεργά σε σεμινάρια και συνέδρια που αφορούν την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τον εμπλουτισμό των γνώσεων. Για τον απολογισμό της «Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017» για παιδιά, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στην Αθήνα 9 Δεκεμβρίου 2017, συμμετείχε η προϊσταμένη Χουδαλάκη Βιβή και η βιβλιοθηκονόμος Μαραβελάκη Μαρία.

Κλείνοντας θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι προσπαθούμε για να ενδυναμώσουμε το ρόλο και την αξία των Βιβλιοθηκών του Δήμου μας, ισχυροποιούμε τη φωνή μας, υποστηρίζουμε το όραμα, συνεργαζόμαστε, για να παρέχομε καλύτερες υπηρεσίες στον συνάνθρωπο μας …..Βιβλιοθήκες στην καρδιά της τοπικής κοινωνίας.

Στατιστικά στοιχεία για το έτος 2016

Συγκεκριμένα το έτος 2016, στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων γράφτηκαν 1.222 νέα μέλη, ενώ το σύνολο των χρηστών-αναγνωστών που τις χρησιμοποίησαν, έφθασε τους 32.255.
Συνολικά δανείστηκαν 41.379 βιβλία και 1.017 περιοδικά και οπτικοακουστικό υλικό (cd-dvd).

To σύνολο των νέων τόμων μονογραφιών που αποκτήθηκαν ανέρχεται σε 2.600, ενώ ο συνολικός αριθμός τόμων συλλογής βιβλίων ξεπέρασε τους εκατό χιλιάδες, 108.660.

Εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν την περσινή χρονιά όπου μαζί με τα σεμινάρια ανέρχονται σε 221.

Να σημειωθεί επίσης ότι, 133 τμήματα Σχολείων επισκέφτηκαν τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες του Δήμου μας και 4.417 μαθητές.

Η Κινητή Βιβλιοθήκη με 74 επισκέψεις σε σχολικές μονάδες, δάνεισε 3.344 βιβλία τους μαθητές.
Οι δύο (2) Λέσχες Ανάγνωσης Ενηλίκων συναντήθηκαν 20 φορές το έτος 2016 και διαβάστηκαν και σχολιάστηκαν πληθώρα βιβλίων.

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων επισκέφτηκαν 26.090 χρήστες και εγγράφηκαν 1.061 νέα μέλη. Συνολικά, δανείστηκαν 36.422 τεκμήρια (έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό), εκ των οποίων 35.405 βιβλία, 1.107 περιοδικά & τεμάχια οπτικοακουστικού υλικού.

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη επισκέφθηκαν επίσης 40 τμήματα σχολείων και 1.461 μαθητές. Τις υπηρεσίες Διαδικτύου χρησιμοποίησαν 4.198 αναγνώστες.

Στη συλλογή προστέθηκαν 2.338 τόμοι νέων βιβλίων, σύνολο σήμερα 78.392, 120 τόμοι περιοδικών & εφημερίδων και 103 τεμάχια οπτικοακουστικού υλικού.

Το έτος 2016 στη συλλογή της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης της Δημοτικής Ενότητας Σούδας προστέθηκαν 448 τόμοι βιβλίων, γράφτηκαν 161 παιδιά ως νέα μέλη και δανείστηκαν 4859 τεκμήρια. Επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη 26 τμήματα σχολείων και 750 μαθητές.

Πραγματοποιήθηκαν 76 εκδηλώσεις-εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.

Την περσινή χρονιά 2016, στη συλλογή της Δημοτικής βιβλιοθήκης Σταλού, αποκτήθηκαν 446 τόμοι βιβλίων, φθάνοντας ο συνολικός αριθμός τόμων συλλογής βιβλίων σε 3243, δανείστηκαν 1115 βιβλία. Επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη 47 τμήματα σχολείων και 1500 μαθητές.

Πραγματοποιήθηκαν 84 εκδηλώσεις και συμμετείχαν 2206 παιδιά.

Οι υπεύθυνοι της Κινητής Βιβλιοθήκης, λαμβάνοντας υπόψη:
τη δυσκολία πρόσβασης, λόγω της απόστασης από τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες της πόλης και την έλλειψη ή μηδαμινή ύπαρξη Σχολικών Βιβλιοθηκών καθιέρωσαν πρόγραμμα επισκέψεων σε Σχολικές Μονάδες του Δήμου Χανίων, με εβδομαδιαίο δανεισμό.

Το βιβλιοαυτοκίνητο πραγματοποίησε 74 δρομολόγια σε 15 Σχολικές Μονάδες.
Οι μαθητές δανείστηκαν συνολικά 3344 βιβλία.

Μεγάλη απήχηση έχουν οι Λέσχες Ανάγνωσης ενηλίκων, καθώς οι αναγνώστες της δείχνουν έντονο ενδιαφέρον και τα μέλη της ομάδας περιμένουν με ανυπομονησία και χαρά, τη μηνιαία καθιερωμένη συνάντηση.

Οι συναντήσεις των δύο Λεσχών Ανάγνωσης Ενηλίκων, πραγματοποιούνται σε σταθερή βάση, μία φορά το μήνα, με τόπο συνάντησης το Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, για να συζητήσουν τα μέλη τους για ένα βιβλίο, που συνεννοήθηκαν να διαβάσουν όλοι.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για το έτος 2016 συναντήθηκαν 20 φορές διαβάζοντας πολλά βιβλία εξαιρετικών συγγραφέων:

«Ο παλαιοβιβλιοπώλης Μέντελ» του Στέφαν Τσβάιχ, «Το φαράγγι» της Ιωάννας Καριτσιάννη, «Νόμος περί τέκνων» του Ιαν Μακ Γιούαν, «Η αριστερόχειρη γυναίκα» του Πέτερ Χάντκε, «Η συγκέντρωση» της Ανν Ενραϊτ, «Οι ανυπεράσπιστοι» του Δημήτρη Χατζή, «Γυναικών» του Μιχάλη Γκανά κ.α.

Πραγματοποιήθηκαν πληθώρα εκδηλώσεων και σεμιναρίων, σύνολο 221 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και στις Παιδικές-Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου μας.
Εκδηλώσεις με συγγραφείς, ενδεικτικά αναφέρουμε τους:

Ιωάννα Καρυτσιάνη, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Μάρω Δούκα, Γιάννη Κιουρτσάκη, Πολυχρόνη Κουτσάκη, Αγγελική Καραθανάση, Μάνο Κοντολέων, Άννα Κοντολέων κ.α.

Συνεργασίες με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τη Βιβλιοθήκη του Πολυτεχνείου Κρήτης, τους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων, το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας ΑμεΑ & Ισότητας και το Τμήμα Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Χανίων, το δίκτυο Διαβάζω για τους άλλους, τις εκδόσεις Πατάκη κ.α.

Αφιερώματα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Προγράμματα φιλαναγνωσίας «Με ένα βιβλίο ταξιδεύω», «Μήνας Εφηβείας», «Κορίτσια –αγόρια Ίσα σε Όλα», «Ξεχωριστές Κυριακές», «Συλλέγω εμπειρίες», «Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας» κ.α.

Σεμινάρια: «Ιστορίας της Τέχνης», «Τοπική Κοινότητα Μάθησης: Λέσχη Κινηματογράφου» και «Βασικές γνώσεις διαμόρφωσης Σχολικής Βιβλιοθήκης»

Μοιράζομαι το χόμπι μου κι ότι αγαπώ: «Παρουσίαση και Έκθεση χειροποίητης κιθάρας» και “ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΦΑΚΟΣ -ΦΩΣ”

Μαθήματα εκμάθησης σκακιού για παιδιά και τόσα άλλα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου δεν λειτούργησε το 2016 λόγω εργασιών ανακαίνισης του χώρου.

Στατιστικά στοιχεία για το έτος 2015

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων επισκέφτηκαν 24643 χρήστες και εγγράφηκαν 1067 νέα μέλη. Συνολικά, δανείστηκαν 30579 τεκμήρια (έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό), εκ των οποίων 29250 βιβλία, 1326 περιοδικά & τεμάχια οπτικοακουστικού υλικού.

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη επισκέφθηκαν επίσης 55 τμήματα σχολείων και1092

μαθητές.

Τις υπηρεσίες Διαδικτύου χρησιμοποίησαν 4198 αναγνώστες.

Στη συλλογή προστέθηκαν 2084 τόμοι νέων βιβλίων, σύνολο σήμερα 76084

120 τόμοι περιοδικών, εφημερίδων και 48 τεμάχια οπτικοακουστικού υλικού.

Λειτούργησε μέχρι τον Ιούνιο 2015 λόγω των εργασιών ανακαίνισης χώρου.

Το έτος 2015, στη συλλογή της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Κήπου δεν προστέθηκε κανένα βιβλίο. Η συλλογή της ανέρχεται σε 20656 τόμους, γράφτηκαν 176 παιδιά ως νέα μέλη και δανείστηκαν 9920 τεκμήρια. Επισκέφτηκαν την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη 44 τμήματα σχολείων και 500 μαθητές.

Το έτος 2015 στη συλλογή της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης της Δημοτικής Ενότητας Σούδας προστέθηκαν 448 τόμοι βιβλίων, γράφτηκαν 119 παιδιά ως νέα μέλη και δανείστηκαν 3801 τεκμήρια. Επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη 27 τμήματα σχολείων και 520 μαθητές.

Την περσινή χρονιά 2015, στη συλλογή της Δημοτικής βιβλιοθήκης Σταλού, αποκτήθηκαν 122 τόμοι βιβλίων, φθάνοντας ο συνολικός αριθμός τόμων συλλογής βιβλίων σε 2529, δανείστηκαν 390 βιβλία, πραγματοποιήθηκαν 28 εκδηλώσεις και συμμετείχαν 730 παιδιά.

Οι υπεύθυνοι της Κινητής Βιβλιοθήκης, λαμβάνοντας υπόψη:

τη δυσκολία πρόσβασης, λόγω της απόστασης από τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες της πόλης και την έλλειψη ή μηδαμινή ύπαρξη Σχολικών Βιβλιοθηκών καθιέρωσαν πρόγραμμα επισκέψεων σε Σχολικές Μονάδες του Δήμου Χανίων, με εβδομαδιαίο δανεισμό.

Στατιστικά στοιχεία για το έτος 2015:

Εξυπηρετήθηκαν 15 Σχολικές Μονάδες

Το βιβλιοαυτοκίνητο πραγματοποίησε 65 δρομολόγια σε 15 Σχολικές Μονάδες.

Οι μαθητές δανείστηκαν συνολικά 2784 βιβλία.

Στατιστικά στοιχεία για το έτος 2014

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων επισκέφτηκαν 25212 χρήστες και εγγράφηκαν 1198 νέα μέλη. Συνολικά, δανείστηκαν 30234 τεκμήρια (έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό), εκ των οποίων 28098 βιβλία, 449 περιοδικά και 1.776 τεμάχια οπτικοακουστικού υλικού.

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη επισκέφθηκαν επίσης 71 τμήματα σχολείων και 1743 μαθητές.

Τις υπηρεσίες Διαδικτύου χρησιμοποίησαν 1.147 αναγνώστες.

Στη συλλογή προστέθηκαν 2284 τόμοι νέων βιβλίων, 113 τόμοι περιοδικών, εφημερίδων και 144 τεμάχια οπτικοακουστικού υλικού.

Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου

Το προηγούμενο έτος 2014, στη συλλογή της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Κήπου προστέθηκαν 320 τόμοι βιβλίων, φθάνοντας τη συλλογή σε 20656 τόμους, γράφτηκαν 601 παιδιά ως νέα μέλη και δανείστηκαν 24940 τεκμήρια. Επισκέφτηκαν την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη 88 τμήματα σχολείων και 2284 μαθητές.

Το προηγούμενο έτος 2014, στη συλλογή της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Κήπου προστέθηκαν 320 τόμοι βιβλίων, φθάνοντας τη συλλογή σε 20656 τόμους, γράφτηκαν 601 παιδιά ως νέα μέλη και δανείστηκαν 24940 τεκμήρια. Επισκέφτηκαν την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη 88 τμήματα σχολείων και 2284 μαθητές.

Το έτος 2014 στη συλλογή της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης της Δημοτικής Ενότητας Σούδας προστέθηκαν 535 τόμοι βιβλίων, γράφτηκαν 105 παιδιά ως νέα μέλη και δανείστηκαν 3073 τεκμήρια. Επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη 13 τμήματα σχολείων και 200 μαθητές.

Οι υπεύθυνοι της Κινητής Βιβλιοθήκης, λαμβάνοντας υπόψη:

– τη δυσκολία πρόσβασης, λόγω της απόστασης από τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες της πόλης και

– την έλλειψη ή μηδαμινή ύπαρξη Σχολικών Βιβλιοθηκών

καθιέρωσαν πρόγραμμα επισκέψεων μία φορά την εβδομάδα σε 20 Σχολικές Μονάδες του Δήμου Χανίων, με εβδομαδιαίο δανεισμό – ανάλογα με το δυναμικό του σχολείου, 250-300 βιβλία.

Στατιστικά στοιχεία για το έτος 2014:

Εξυπηρετήθηκαν 15 Σχολικές Μονάδες

Το βιβλιοαυτοκίνητο πραγματοποίησε 82 δρομολόγια σε 15 Σχολικές Μονάδες.

Οι μαθητές δανείστηκαν συνολικά 3845 βιβλία.

Στατιστικά στοιχεία για το έτος 2013

Το έτος 2013, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων επισκέφτηκαν 18.339 χρήστες και εγγράφηκαν 1.266 νέα μέλη. Συνολικά, δανείστηκαν 26.241 τεκμήρια (έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό), εκ των οποίων 24.016 βιβλία, 449 περιοδικά και 1.776 τεκμήρια οπτικοακουστικού υλικού.

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη επισκέφθηκαν επίσης 21 τμήματα σχολείων.

Τις υπηρεσίες Διαδικτύου χρησιμοποίησαν 1.147 αναγνώστες.

Στη συλλογή προστέθηκαν 1.368 τόμοι νέων βιβλίων, 110 τόμοι περιοδικών, 40 τόμοι εφημερίδων και 144 τεμάχια οπτικοακουστικού υλικού.

Το προηγούμενο έτος 2013, στη συλλογή της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Κήπου προστέθηκαν 205 τόμοι βιβλίων, γράφτηκαν 624 παιδιά ως νέα μέλη, αγοράστηκαν 294 τόμοι βιβλίων, και δανείστηκαν 26.409 τεκμήρια. Επισκέφτηκαν την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη 110 τμήματα σχολείων.

Το έτος 2013 στη συλλογή της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης της Δημοτικής Ενότητας Σούδας προστέθηκαν 300 τόμοι βιβλίων, γράφτηκαν 128 παιδιά ως νέα μέλη, και δανείστηκαν 2.675 τεκμήρια. Επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη 9 τμήματα σχολείων.

Οι υπεύθυνοι της Κινητής Βιβλιοθήκης, λαμβάνοντας υπόψη:

– τη δυσκολία πρόσβασης, λόγω της απόστασης από τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες της πόλης και

– την έλλειψη ή μηδαμινή ύπαρξη Σχολικών Βιβλιοθηκών

καθιέρωσαν πρόγραμμα επισκέψεων μία φορά την εβδομάδα σε 20 Σχολικές Μονάδες του Δήμου Χανίων, με εβδομαδιαίο δανεισμό – ανάλογα με το δυναμικό του σχολείου, 250-300 βιβλία.

Στατιστικά στοιχεία για το έτος 2013:

Εξυπηρετήθηκαν 15 Σχολικές Μονάδες

Το βιβλιοαυτοκίνητο πραγματοποίησε 93 δρομολόγια σε 15 Σχολικές Μονάδες.

Οι μαθητές δανείστηκαν συνολικά 4.342 βιβλία.

Στατιστικά στοιχεία για το έτος 2012

Κατά το έτος 2012 επισκέφτηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων 18.952 αναγνώστες και γράφτηκαν 1010 νέα μέλη.

Οι δανεισμοί έφτασαν τους 25.967, από τους οποίους οι 24.416 αφορούν σε έντυπο υλικό και οι 1.551 σε οπτικοακουστικό υλικό.

Το αρχειακό υλικό χρησιμποίησαν 1.438 αναγνώστες.

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη επισκέφθηκαν 13 τμήματα σχολείων.

Στη συλλογή προστέθηκαν 1.459 τόμοι νέων βιβλίων,

 • 110 τεύχη περιοδικών,
 • 35 τόμοι εφημερίδων και
 • 103 τεμάχια οπτικοακουστικού υλικού.

Στατιστικά στοιχεία για το έτος 2011

Κατά το έτος 2011 επισκέφτηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων 16.801 αναγνώστες και γράφτηκαν 963 νέα μέλη.

Οι δανεισμοί έφτασαν τους 22.694, από τους οποίους οι 21.115 αφορούν σε έντυπο υλικό και οι 1.579 σε οπτικοακουστικό υλικό.

Το αρχειακό υλικό χρησιμποίησαν 1.470 αναγνώστες

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη επισκέφθηκαν 17 τμήματα σχολείων.

Στη συλλογή προστέθηκαν 1.417 τόμοι νέων βιβλίων,

 • 28 τόμοι περιοδικών,
 • 45 τόμοι εφημερίδων και
 • 272 τεμάχια οπτικοακουστικού υλικού.

Στατιστικά στοιχεία για το έτος 2011

Κατά το έτος 2011 επισκέφτηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων 16.801 αναγνώστες και γράφτηκαν 963 νέα μέλη.

Οι δανεισμοί έφτασαν τους 22.694, από τους οποίους οι 21.115 αφορούν σε έντυπο υλικό και οι 1.579 σε οπτικοακουστικό υλικό.

Το αρχειακό υλικό χρησιμποίησαν 1.470 αναγνώστες

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη επισκέφθηκαν 17 τμήματα σχολείων.

Στη συλλογή προστέθηκαν 1.417 τόμοι νέων βιβλίων,

 • 28 τόμοι περιοδικών,
 • 45 τόμοι εφημερίδων και
 • 272 τεμάχια οπτικοακουστικού υλικού.

Οι Βιβλιοθήκες του Δήμου μας

Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ εν συντομία Ιδρύθηκε το 1953, στεγάζεται σε έκταση 800 τ.μ. στο κτίριο του Δημαρχείου και επιτελεί σημαντικό έργο στην τοπική κοινωνία, με την αξιόλογη συλλογή της, που [...]

Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου

Η Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη στεγάζεται στο χώρο του Δημοτικού Κήπου και εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο του 1987. Τα παιδιά από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο εξυπηρετούν η βιβλιοθηκονόμος Λίτσα Μαστορακάκη και η [...]

Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας

Η Βιβλιοθήκη ξεκίνησε την λειτουργία της τον Ιούνιο του 1999 και εξυπηρετεί παιδιά από 5-18 ετών. Στο χώρο της Βιβλιοθήκης εκτός από τη μελέτη τα παιδιά μπορούν επίσης να παίξουν [...]

Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού

Στον πάνω Σταλό, σ΄ ένα μικρό χωριό εφτά (7) χιλιομέτρων από την πόλη των Χανίων, στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού, η οποία ιδρύθηκε το 2012 και ενσωματώθηκε στο Δήμο Χανίων [...]

Κινητή Βιβλιοθήκη

H λειτουργία της Κινητής Βιβλιοθήκης είναι σε συνεργασία με την ΤΕΔΚ Χανίων. Το 2000 αγοράστηκε από την ΤΕΔΚ βιβλιοαυτοκίνητο, προφανώς για να χρησιμοποιηθεί, αλλά περίμενε αρκετά χρόνια!!! Από το Σεπτέμβριο [...]