Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2023, «Και οι τοίχοι έχουν φωνή», στην Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου

KE2023 #forEBEr «Και οι τοίχοι έχουν φωνή»

Ένα ιδιαίτερο ερμηνευτικό μονοπάτι σχεδιάστηκε και εμψυχώθηκε από την Μαρία Δρακάκη, επιμελήτρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής Δήμου Χανίων, στην Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη του Κήπου, στο πλαίσιο της φετινής Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας με θέμα: «Και οι τοίχοι έχουν φωνή».

Η Μαρία Δρακάκη πατώντας στον ιστό της θεματικής και της στοχοθεσίας του εργαστηρίου, ξεδίπλωσε επιδέξια την αλληλεπίδραση του κύκλου των παιδιών, αξιοποιώντας αποσπάσματα βιβλίων της Άλκης Ζέη και της Ζωρζ Σαρρή και στρέφοντας την περιέργεια των μικρών σε απτές αντιθέσεις.

Δηλαδή σε ένα τεράστιο και βαρύ βιβλίο του Πανεπιστημίου Κρήτης των Π. Καλλογιαννάκη και Κ. Καρρά με τίτλο “Η Γλώσσα των τοιχών”, γεμάτο από εικόνες με συνθήματα σε τοίχους των Πανεπιστημίων της χώρας μας και σε μικροσκοπικούς τετράγωνους τοίχους, από ένα παιχνίδι μνήμης street art με έργα της τέχνης του δρόμου, από διάφορες πόλεις της Ευρώπης.

Επενδύοντας στη διεργασία της ομάδας και στο δομικό της στοιχείο, τη δυάδα, η εμψυχώτρια ενθάρρυνε τα παιδιά να συστηθούν αρχικά με το δικό τους οπτικό μήνυμα. Στη συνέχεια, αφού ψηλάφισαν το νόημα στα έργα steet art που διάλεξαν, έφτιαξαν τις δικές τους συνθέσεις συμμετοχικά ανά δύο, σε φανταστικούς τοίχους με την πρόκληση να δώσουν ένα ξεχωριστό οπτικό μήνυμα για το βιβλίο, βάζοντας και τη δική τους πινελιά στον νόημα των έργων τέχνης που ξεχώρισαν.

Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με “εργασία για το σπίτι” που ξάφνιασε τα παιδιά γιατί η εμψυχώτρια τους παρότρυνε, μαζί με τους γονείς τους, να στρέψουν το βλέμμα τους σε μια κυριακάτικη βόλτα τους, σε έργα τέχνης του δρόμου, σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης και να ανακαλύψουν τα κρυμμένα μηνύματά τους.

Δέσμευση όλων να συναντηθούν ξανά στο Μουσείο Σχολικής Ζωής τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, στη νέα του έκθεση, για να φιλοτεχνήσουν όλοι μαζί ένα συμμετοχικό έργο σε ένα εξωτερικό τοίχο και σε αυτό να βάλουν έξυπνα τις ιδέες που μοιράστηκαν και τους όρους που συζήτησαν, για να έχει ο τοίχος τους στο Μουσείο, τη φωνή που …θα ακουστεί με ενδιαφέρον ! Τη δική τους φωνή !!!