Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2024, «Αν ήμουν δέντρο!», στην Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου

ΚΕ2023gr #forEBEr “Αν ήμουν δέντρο!”

ο τίτλος του προγράμματος της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2024, με στόχο να μάθουν τα παιδιά σημαντικές πληροφορίες για τα δέντρα, να αντιληφθούν την αξία των δέντρων και τη σημασία τους για το περιβάλλον και να κατανοήσουν ότι τα δέντρα είναι ζωντανοί οργανισμοί, που έχουν παρόμοιες ανάγκες και λειτουργίες με τους ανθρώπους.

Συμμετείχαν 22 παιδιά, τα οποία παρουσιάστηκαν στην ομάδα, στον εξωτερικό χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης, στον Κήπο, με ένα παιχνίδι γνωριμίας:

“Αν ήμουν δέντρο, θα ήμουν…” και “ν’ αλλάξει θέση, όποιος…”

Στη συνέχεια το κάθε παιδί διάλεξε το δικό του δέντρο και του έδειξε σημάδια ευγνωμοσύνης με μια αγκαλιά ή μ’ ένα ψίθυρο, αφού προηγήθηκε κουβέντα για την προσφορά των δέντρων στο περιβάλλον.

Με την τεχνική του φροτάζ το κάθε παιδί αποτυπώνει σε χαρτί το αποτύπωμα του δέντρου του. Έπειτα σε ομάδες πια, τα παιδιά ανταλλάσσουν χρήσιμες πληροφορίες για τα δέντρα με τη βοήθεια καρτών. Αμέσως μετά με τη βοήθεια υφασμάτων μεταμορφώνονται σε δέντρα, η κάθε ομάδα με τον δικό της τρόπο.

Στο χώρο της βιβλιοθήκης ακολουθεί η ανάγνωση αποσπάσματος: “Στον ίσκιο του παραμυθόδεντρου”, έργο από τη Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου και παιχνίδι με το ζάρι.

Τα παιδιά και με τη βοήθεια του αποσπάσματος και του παιχνιδιού, ενεργοποιούν τη φαντασία τους!

Μερικές από τις ιδέες τους:

” Αν ήμουν δέντρο στα κλαδιά μου θα φύτρωναν παιχνίδια ή αστέρια ή καραμέλες και θα έρχονταν παιδιά…

Στη συνέχεια, ένα παιδί από την ομάδα, ο Αντώνης γίνεται το μοντέλο για να σχεδιαστεί με το σώμα του ένα δέντρο στο χαρτί του μέτρου.

Με τα αποτυπώματα που είχαν συλλέξει τα παιδιά από τα δέντρα του Κήπου “ντύνουν” το συλλογικό τους δέντρο.

Το πρόγραμμα κλείνει με την εικαστική αποτύπωση των δακτυλίων του “δικού τους” κορμού με την τεχνική της μονοτυπίας σε ένα χάρτινο πιάτο.

Ανάλογα με την ηλικία τους τόσοι και οι δακτύλιοι και τον γεμίζουν ζωγραφίζοντας όσα έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα.
Έχει βέβαια προηγηθεί παρατήρηση δακτυλίων σε κορμούς ελιάς.

Την υπέροχη δράση υλοποίησε εξαιρετικά και ενθουσίασε τα παιδιά, η εκπαιδευτικός Δήμητρα Βαλαβάνη! Σ ευχαριστούμε πολύ Δήμητρα!!!

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 στην Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου

Οι βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, ανάμεσά τους και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανιών, υποδέχονται τους μικρούς μας φίλους, προσκαλώντας τους σε ένα συναρπαστικό ταξίδι αναζήτησης… από τη Γη ως τον ουρανό!
Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2024 με θέμα: “Από τη Γη έως τον Ουρανό, Μαθαίνω, Σκέφτομαι, Ζω” διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ (Διευθυντής: Καθηγητής Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης).