Πρόγραμμα φιλαναγνωσίας: “΄Έχω δικαίωμα” στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου

Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα να είμαι όπως θέλω; Να έχω την ταυτότητά μου; Να εκφράζομαι ελεύθερα; Να έχω ένα σπίτι;

Με αυτά τα ερωτήματα και με άλλα τόσα ξεκίνησε η συζήτησή μας, με τα παιδιά. Μια ομάδα δυνατή που γνώριζε πολλά και είχε κέφι να ακούσει άλλα τόσα. Και το σημαντικότερο ήταν έτοιμη για …δράση!

Παιχνίδια με γράμματα και λέξεις μας οδήγησαν στην “ταυτότητα” των δικαιωμάτων, μια πόλη μας αποκάλυψε διαδραστικά τις κρυψώνες τους κι όσα μας ξέφυγαν τα ανακαλύψαμε μέσα από θεατρικά δρώμενα που έστησαν τα παιδιά σε ομάδες και τα παρουσίασαν στους συμμαθητές τους.

Κι από το θέατρο – ως μέσο εκπαίδευσης – στον κινηματογράφο, με μια βραβευμένη με Νόμπελ ταινία μικρού μήκους από τον Καναδά για το δικαίωμα στην ταυτότητα κι από εκεί στην ποίηση με ένα μελοποιημένο ποίημα του Γ. Ρίτσου που εικονογράφησαν τα παιδιά σε ένα μικρό χειροποίητο βιβλιαράκι που πέρασε από τα χέρια όλων.

Στην τελευταία του σελίδα ο στίχος του ποιητή… “Τούτη είναι η ζωή μας τούτο το μεγάλο —τίποτ’ άλλο. Γέλα, κλάψε, πες ό,τι θες.Το παιδί: ζωή. Τίποτ’ άλλο!” Και κάπως έτσι αποχαιρετιστήκαμε με την επιθυμία να ξανανταμώσουμε!

  • Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024, ΣΤ ΄ τάξη Δημοτικού Σχολείου Περιβολίων
  • Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024, Ε΄ τάξη Δημοτικού Σχολείου Χανίων
  • Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024, ΣΤ ΄ τάξη 3ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων

Η ταινία μικρού μήκους Every child για το δικαίωμα στην ταυτότητα, βραβευμένη με Όσκαρ το 1979, μαζί με την αλφαβήτα των δικαιωμάτων, ήταν η αφορμή για παιχνίδι αλλά και οδηγός μας.

Τα σώματα ξύπνησαν, ο λόγος έδωσε τη θέση του στους ήχους και η έκφραση απογειώθηκε σε ένα παιχνίδι ρόλων, μιας και σε αυτή τη δράση η θεατρική πράξη συναντά τα βιβλία δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να συναντήσουν τη γνώση βιωματικά.

Τα χειροκροτήματα και τα γέλια διαδέχθηκε η σιωπή, καθώς το μελοποιημένο απόσπασμα του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου “Αναφυλλητό.ΧΧΧVIIΙ”, μας βρήκε όλους με ένα στίχο του στο χέρι να προσπαθούμε να τον βρούμε ανάμεσα στις νότες.

Κι έπειτα “εγώ” μέσα στα χρώματα. Ο εαυτός μου, οι άλλοι και τα δικαιώματα μέσα από ζωγραφιές και σκίτσα, σε ένα συλλογικό έργο που από σήμερα βρίσκεται στην Παιδική- Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου Χανίων να μας θυμίζει.

Mε αφορμή το βιβλίο “΄Έχω δικαίωμα; έχω δικαίωμα!” του Πάνου Χριστοδούλου από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

Προγράμματα φιλαναγνωσίας για μαθητές Α/θμιας Εκπαίδευσης στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων.