Πρόγραμμα φιλαναγνωσίας: «Μίλα μη φοβάσαι»

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά της Σχολικής βίας και τον εκφοβισμό την 6η Μαρτίου, ένα σημαντικό διαδραστικό εργαστήρι στήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού.

Τρείς συγγραφείς η Ελένη Δικαίου, ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος και η Τζένη Τασάκου με το βιβλίο τους «Μίλα μη φοβάσαι» οδηγούν τα παιδιά σ’ ένα σχολείο όπου έχει στηθεί το σκηνικό του εκφοβισμού.

Ο «θύτης», το «θύμα» και οι «Σιωπηλοί μάρτυρες» έχουν πάρει τη θέση τους. και παίζουν τους ρόλους τους χωρίς ρεπό και αργίες. Η δύναμη των λέξεων, των πράξεων και των συμπεριφορών πετάγονται σαν σπίθες και φωτίζουν το σκηνικό του εκφοβισμού.

Οι μικροί φίλοι παίζουν με «ζόρικες καταστάσεις». Ο «θύτης» χωρίς ενσυναίσθηση νοιώθει την «γοητεία της εξουσίας» φοβάται όμως τον εαυτό του και ψάχνει μία ταυτότητα. Εκεί και οι σιωπηλοί μάρτυρες επιδοκιμάζουν με γέλια και χαμόγελα. Τα θύματα βιώνουν δυνατά συναισθήματα πόνο, απογοήτευση, μοναξιά, αισθήματα ενοχής, περιθωριοποίηση και παίρνουν αποφάσεις. Μιλάμε δεν φοβόμαστε … τα λέμε όλα … Βάζουμε όρια στις λέξεις πλάκες, αστεία, πειράγματα, χοντρά πειράγματα και κακοήθεις πρακτικές. Είμαστε παιδιά ξεχωριστά, διαφορετικά και έχουμε δικαίωμα στα όμορφα λόγια, στα όμορφα χρώματα, και μας αρέσει να «μυρίζουμε την αγάπη».

Και επειδή ο σεβασμός στα δικαιώματα αρχίζει απ’ το σχολείο με τον σεβασμό στον συμμαθητή αποφασίσαμε να παίξουμε με την λέξη μαζί! Κοινότητα ονομάσαμε την παρέα μας και ορίσαμε την σημασία της έννοιας της, Φυτέψαμε το δικό μας δέντρο συνεργασίας και στείλαμε τα δικά μας μηνύματα … κατά της ενδοσχολικής βίας με ένα δυνατό «μπουλο-απωθητικό» την πίστη στον εαυτό μας.

Εμψυχωτής Νίκη Γαλάνη, εθελόντρια

Στο πλαίσιο του προγράμματος φιλαναγνωσίας που οργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων και δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές Α/θμιας Εκπαίδευσης να συμμετέχουν.
Πέμπτη 3 Μαρτίου 2023, Ε΄ τάξη 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουρνιών.