Πρόγραμμα φιλαναγνωσίας: «Ο δρόμος της μάσκας»

Με αποκριάτικη διάθεση σήμερα τρυπώσαμε στην πιο τρελή γιορτή του χρόνου με οδηγό το βιβλίο του διάσημου ανθρωπολόγου Κλώντ Λεβί «Ο δρόμος της μάσκας».

Ταξιδέψαμε … ανακαλύψαμε … μάθαμε … μεταμφιεστήκαμε … Βουτήξαμε … στον πρωτόγονο κόσμο των φυλών της γης μέσα από μια δέσμη καρτών με μάσκες αυτών των φυλών.

Ταξιδέψαμε από την Αφρική μέχρι τον Ειρηνικό, από την Αμερική μέχρι την Ασία, από τους Παπούα της Νέας Γουϊνέας με τους μουσώνες και τα δεντρόσπιτα μέχρι τους Ινουίτ της παγωμένης Αλάσκας, με το Βόρειο Σέλας να φωτίζει το ταξίδι μας.

Εξερευνήσαμε ένα κόσμο πρωτόγονο. Ένα κόσμο με αφηγήσεις ανώνυμες χωρίς γραφή. Εξερευνήσαμε τις μάσκες όπου η λειτουργία τους συνδέεται με τη μαγεία, τη δύναμη, την εξουσία, το χορό και την ψυχαγωγία.

Οι μάσκες μας «μίλησαν» και μας είπαν μοναδικές ιστορίες. Το American Museum of Natural History επισκεφθήκαμε και ακούσαμε μια ξεχωριστή ινδιάνικη ιστορία…

Οι μικροί μας φίλοι εντυπωσιάζονται, εμπνέονται και δημιουργούν τις δικές τους μάσκες πρωτότυπες, τρομακτικές, πολύχρωμες, μοναδικές. Μάσκες που θα προσθέσουν περισσότερη «τρέλα» στα πιο χαρούμενα χρωματιστά και απρόβλεπτα αποκριάτικα πάρτι τους. Ήθη … Έθιμα … και Παραδόσεις … απλώθηκαν στη βιβλιοθήκη μας.

Το Αποκριάτικο εργαστήρι τελείωσε με τις πολύχρωμες χρωματιστές κορδέλες να μας προσκαλούν να «μπλεχτούμε» και να «ξεμπλεχτούμε» στο χορευτικό μας έθιμο το Γαϊτανάκι με πολύ ρυθμό και μουσική … στο φιλόξενο χώρο της βιβλιοθήκης μας.

Εμψυχωτής Νίκη Γαλάνη, εθελόντρια, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού.