Αξιόλογες δωρεές που ενσωματώθηκαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων είναι:
Συλλογή ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Π. ΠΑΠΑΔΑΚΗ
Πρέσβης της Ελλάδος επί της κυβερνήσεως Ιωάννου Μεταξά. Μετά το θάνατό του η οικογένεια δώρισε τη βιβλιοθήκη του στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.
Στις 26 Μαρτίου 1970 δωρίσθηκαν 5.862 τόμοι βιβλίων και περιοδικών επί δημαρχίας Γ. Μπρεδάκη. Περιλαμβάνει συγγράμματα αναφερόμενα στην ιστορία, πολιτική, κοινωνιολογία, λογοτεχνία, φιλολογία, τέχνη, βιογραφίες, κ.α.
Η βιβλιοθήκη του αποτελεί ξεχωριστή κλειστή συλλογή, τα βιβλία είναι ταξινομημένα και καταχωρημένα στον κατάλογο της Βιβλιοθήκης μας. Οι αναγνώστες μπορούν να μελετήσουν τα συγγράμματα εντός του χώρου της.
Συλλογή ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΛΜΟΥ (1901-1971)
Ο Αντώνης Μάλμος γεννήθηκε στα Χανιά το 1901 και ήταν ιταλικής καταγωγής. από τον πατέρα του και μαλτέζικης καταγωγής από τη μητέρα του. Οι γονείς του εγκαταστάθηκαν στα Χανιά στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Α. Μάλμος έμαθε τα πρώτα γράμματα στο σπίτι από ιδιώτες δασκάλους. Ορφάνεψε από πατέρα στην ηλικία των 11 χρονών με αποτέλεσμα να αναλάβει την επιβίωση της οικογένειάς του. Το 1927 παντρεύεται την Αγγελική Πλουμιδάκη, ανιψιά της Στυλιανής Πλουμιδάκη μητέρας του Ελευθερίου Βενιζέλου και αποκτούν έναν γιο.
Παρ΄ όλη τη φτώχεια του όμως φρόντιζε να προμηθεύεται βιβλία που με τον καιρό έγιναν πολλά. Υπήρξε ιδρυτής και ιδιοκτήτης της “Μάλμειου βιβλιοθήκης” την οποία συνέστησε επίσημα το 1927. Λάτρης του βιβλίου και της τέχνης, μανιώδης συλλέκτης δημιούργησε μια πλούσια βιβλιοθήκη και πινακοθήκη, στερούμενος τα αναγκαία για να ζήσει.
Η βιβλιοθήκη αρχικά στεγάζονταν στην οδό Θεοφάνους, στο ενετικό λιμάνι των Χανίων και από το 1957 μέχρι και το 1971 εγκαταστάθηκε σε παλιό τουρκικό μέγαρο στην συμβολή των οδών Χατζημιχάλη Νταλιάνη και στην μικρή πάροδο που σήμερα φέρει το όνομα του ιδρυτή της. Στο κτίριο αυτό στέγασε από το τέλος της κατοχής τη βιβλιοθήκη και τις συλλογές του. Το μόνο του έσοδο ήταν από την ενοικίαση κάποιων δωματίων στο υπάρχων κτίριο.
Κατά την περίοδο της κατοχής υπήρξε πρόξενος της Ιταλίας, και διερμηνέας στο Γερμανικό Προξενείο Χανίων όπου και κατηγορήθηκε για συνεργασία με τους κατακτητές και τελικά αθωώθηκε. Για αρκετά χρόνια η Μάλμειος βιβλιοθήκη ήταν η μοναδική ανοιχτή στο κοινό βιβλιοθήκη. Η ακμή της κράτησε έως το θάνατο του ιδρυτή της. Πολλά κλάπηκαν μετά το θάνατό του έως να παραχωρηθεί από τον γιό του Βασίλειο Μάλμο, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, το 1972.
Δεν συντάχτηκε πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε τον ακριβή αριθμό τεκμηρίων που έφτασαν στη Δημοτική βιβλιοθήκη. Η δωρεά αποτελούνταν από βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, χειρόγραφα, αρχεία, χάρτες, απολιθώματα, αμφορείς. Ενσωματώθηκαν στην κύρια συλλογή της Βιβλιοθήκης και αναγνωρίζονται από τη σφραγίδα με τη νεκροκεφαλή και με το ρητό «Μη λησμονείς ότι είσαι άνθρωπος».
Συλλογή ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ (1872-1958)
Ο κατά κόσμον Άγγελος Ξηρουχάκης γεννήθηκε στο χωριό Σούρη, της Επαρχίας Αποκορώνου, του Νομού Χανίων το 1872. Το 1892 έγινε μοναχός στην Ιερά Μονή Γουβερνέτου. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1894 από τον Επίσκοπο Κυδωνίας Νικηφόρο και Πρεσβύτερος το 1905 από τον ίδιο Επίσκοπο.
Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Σταυρού Ιεροσολύμων το 1905. Υπηρέτησε ως Εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βενετίας (1906-1920) και του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Βιέννης (1920-1936). Την 1 Μαρτίου 1936 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κυδωνίας και Αποκορώνου.
Εκοιμήθει στις 24 Φεβρουαρίου 1958.
Μετά το θάνατό του, η οικογένειά του δώρισε μέρος της βιβλιοθήκης του, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων (Ιούνιο 1958). Η δωρεά αποτελείται από 613 τόμους, βιβλία ιστορικού και θρησκευτικού περιεχομένου, περιοδικά και φωτογραφίες.
Η συλλογή του αποτελεί ξεχωριστή κλειστή συλλογή, τα βιβλία είναι ταξινομημένα και καταχωρημένα στον κατάλογο της Βιβλιοθήκης μας. Οι αναγνώστες μπορούν να μελετήσουν τα συγγράμματα εντός του χώρου της.
Συλλογή ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΟΥΔΑΚΗ (1885-1969)
Γεννήθηκε στα Χανιά το 1885. Σπούδασε ιατρική και ασχολήθηκε με την επιστήμη της παιδιατρικής. Συγγραφέας ποιητικών συλλογών και βιβλίων με φιλοσοφικό περιεχόμενο. Για αυτό χαρακτηρίστηκε ως ιατροφιλόσοφος.
Η δωρεά της συλλογής του προς τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων αποτελείται από βιβλία, φωτογραφίες και έπιπλα.
Η συλλογή του αποτελεί ξεχωριστό τμήμα στη Βιβλιοθήκη μας και δεν έχει καταχωρεί ακόμα στον κατάλογό.
Συλλογή ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ “ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ”
Ο Φιλολογικός Σύλλογος «Ο Χρυσόστομος» είναι το αρχαιότερο πνευματικό και πολιτιστικό Σωματείο όχι μόνο της πόλης των Χανίων, αλλά και όλης της Κρήτης. Ιδρύθηκε το 1899 και δραστηριοποιούνταν σε θέματα ευρύτερου κοινωνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Συνέβαλε στην πνευματική ανάπτυξη της κοινωνίας με διαλέξεις, δεξιώσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ίδρυση σχολών για τη μόρφωση των νέων, έκδοση περιοδικού και τη συγκρότηση βιβλιοθήκης με την επωνυμία “Αθηνά”. Η βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με αξιόλογα βιβλία, και συνενώθηκε με τη βιβλιοθήκη του Θρησκευτικού Συλλόγου Χανίων “Ο Απόστολος Τίτος”, του “Κρητικού Φιλολογικού Συλλόγου” και τη βιβλιοθήκη του Αντωνίου Γιάνναρη. Θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη των Χανίων, που θα φτάσει τους 16.000 τόμους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και 350 παλαίτυπα βιβλία.
Η δράση του συλλόγου θα συνεχιστεί μέχρι το 1941 όπου το κτίριο καταστράφηκε από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα να αποτεφρωθεί σχεδόν όλη η βιβλιοθήκη. Διασώθηκε ωστόσο το αρχείο του συλλόγου και ένας μικρός αριθμός βιβλίων. Το 1970 ο σύλλογος αποφάσισε την παραχώρηση 3000 περίπου βιβλίων στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.
Μεταπολεμικά το κτίριο επισκευάστηκε και ξεκίνησε η επαναλειτουργία του συλλόγου το 1964. Το 1977 απόκτησε το φωτογραφικό αρχείο του Περικλή Διαμαντόπουλου, προσωπικό φωτογράφου του Πρίγκηπα Γεωργίου και το 1982 θα τιμηθεί με το αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την προσφορά του στον τόπο.
Σήμερα πραγματοποιούνται διαλέξεις, συνέδρια, τιμητικές εκδηλώσεις για επιφανείς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, μουσικές εκδηλώσεις και εικαστικές εκθέσεις.
Βρίσκεται στην οδό Χάληδων 83 απέναντι από τη Δημοτική Πινακοθήκη.
Συλλογή ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧ. ΧΙΩΤΑΚΗ
Ο Γιάννης Χιωτάκης γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1905. Το 1922 ήρθε ως πρόσφυγας στην Ελλάδα. Μπήκε στη Σχολή Ευελπίδων και το 1927 βγήκε ανθυπολοχαγός. Συμμετείχε στο δημοκρατικό κίνημα του 1935 γι’ αυτό αποτάχθηκε από το στρατό και εξορίστηκε.
Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής συμμετείχε στην επιτροπή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων Μ. Ανατολής. Στο κομμουνιστικό κίνημα προσχώρησε στα τέλη του 1941 και στη συνέχεια αποκτά σπουδαία αντιστασιακή δράση βοηθώντας στην απελευθέρωση από τους κατακτητές.
Το 1946 φυλακίζεται για ένα χρόνο στα Γιούρα, και το 1948 εξορίζεται στη Μακρόνησο και Α-Στράτη. Ελευθερώνεται το 1962 με τη διάλυση του στρατοπέδου. Φυλακίζεται ξανά το 1967 στα Γιούρα και ελευθερώνεται για λόγους υγείας, το 1972.
Ο Γιάννης Χιωτάκης δώρισε 1.145 βιβλία στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων το 1993, ιστορικού κυρίως ενδιαφέροντος. Η συλλογή του αποτελεί ξεχωριστό τμήμα και βρίσκεται στον κατάλογο της Βιβλιοθήκης.
Συλλογή ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΗ
Υπήρξε δικηγόρος και Δήμαρχος Χανίων τα έτη 1975-1978. Μετά το θάνατό του η οικογένειά του δώρισε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων τη συλλογή του. Το 1983 παραλάβαμε 917 τόμους βιβλίων και αρχειακό υλικό. Αποτελεί ξεχωριστή συλλογή και τα βιβλία του δεν έχουν καταχωρηθεί στον κατάλογο της βιβλιοθήκης.
Συλλογή ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΝΤΑΡΑ
Μετά το θάνατό του, το 1998, η οικογένεια του Ιωάννη Καντάρα δώρισε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, βιβλία, περιοδικά, αντικείμενα, φωτογραφικά άλμπουμ προσκοπικού περιεχομένου.
Αποτελεί ξεχωριστή συλλογή και μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορία του προσκοπισμού στον τόπο μας.
Συλλογή ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΥΒΑΡΙΤΑΚΗ
Ο Εμμανουήλ Κουβαριτάκης υπήρξε δικηγόρος στην πόλη μας. Απεβίωσε το 1977. Πριν το θάνατό του είχε εκφράσει την επιθυμία να θωρηθούν τα βιβλία του στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων. Έτσι το 1984 η οικογένειά του δώρισε στη Βιβλιοθήκη 2.713 τόμους βιβλίων, επί Δημαρχίας Γεωργίου Κατσανεβάκη.
Η συλλογή του ενσωματώθηκε στην κύρια συλλογή της Βιβλιοθήκης.
Άλλες μικρότερες αξιόλογες δωρεές βιβλίων που ενσωματώθηκαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων είναι:
του Λεωνίδα Μανωλικάκη, της Θάλειας Καλλιγιάννη, του Γεωργίου & Αθηνάς Σταυρουλάκη, του Μιχάλη Γρηγοράκη, του Α΄ Γυμνασίου Χανίων με πολλά βιβλία σπάνιων εκδόσεων των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, κ.α.
Το ζεύγος, Γεωργίου Ι. Καρδαμάκη μετά της συζύγου Αντιγόνης, δώρισε στις 14 Νοεμβρίου 1962, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, αντικείμενα αποτελούμενα μουσειακό υλικό, έπιπλα κλασικά, βιβλία, έργα ζωγραφικής, φωτογραφίες κ.α.