11/2/2019, “Το παλάτι της μνήμης” στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού, την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος φιλαναγνωσίας, με τίτλο: « Με το σχολείο μου στη Βιβλιοθήκη» που οργανώνει και φέτος η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, επισκέφθηκαν την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού η Ε΄ τάξη Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Θεοδωρόπουλου, με την εκπαιδευτικό κα Μανουσακάκη Ιφιγένεια, και 5 παιδιά της Ε΄ τάξης από το International School των παραπάνω εκπαιδευτηρίων, για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Το Παλάτι της μνήμης».

 

Τα παιδιά ανυπόμονα ξεκίνησαν να χτίσουν …. το δικό τους μαγικό Παλάτι μνήμης και να γνωρίσουν τη Βασίλισσα Θύμηση και τον Βασιλιά των Αναμνήσεων.

 

Ξεναγήθηκαν στα μονοπάτια του μυαλού και έμαθαν μέσα από παιχνίδια μνήμης, μνημοτεχνικές στρατηγικές, που μας έρχονται από τον 6ο π.Χ. αιώνα από τον λυρικό ποιητή Σιμωνίδη τον Κείο.

Στρατηγικές που εμπλουτίζουν την ικανότητα των παιδιών να δημιουργούν και να αποθηκεύουν ζωντανές αναμνήσεις και να τις επαναφέρουν όποτε τις έχουν ανάγκη.

 

Πήραν τα …κλειδιά και έχτισαν τα δικά τους «Παλάτια μνήμης». Παλάτια με πόρτες μυστικές, που τις ξεκλείδωσαν και τοποθέτησαν γέφυρες για να περνούν οι μνήμες. Οι μνήμες με τα πολλά πρόσωπα για να τους λένε ιστορίες απ’ όλες τις διαδρομές της ζωής τους, περασμένες χάνδρα – χάνδρα σε κόκκινη κλωστή δεμένες …..

 

Ένας χώρος αναζωογονητικός, ιδιωτικός, ένας κρυψώνας για τα δικά τους προσωπικά δεδομένα.

Εμψυχωτής κα Νίκη Γαλάνη

 

παλατι μνημης1

παλατι μνημης2

 

παλατι μνημης3

 

παλατι μνημης5

 

παλατι μνημης6