13/2/2017, Σημαντική χρονιά για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Χανίων το 2016 – Στατιστικά στοιχεία

Η ενίσχυση της αναγνωσιμότητας, η αύξηση της επισκεψιμότητας και του δανεισμού, η εθελοντική συμμετοχή και προσφορά, με αποτέλεσμα την αναβάθμιση και την εξέλιξη και των ίδιων των Βιβλιοθηκών είναι μερικοί από τους στόχους, που επιτεύχθηκαν το 2016 για τις Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων.

 

Στα θετικά αυτά αποτελέσματα συνέβαλαν μεταξύ άλλων η άρτια βιβλιοθηκονομική οργάνωση, η ανακαίνιση των χώρων των Βιβλιοθηκών, η πραγματοποίηση ποικίλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων για παιδιά και ενήλικες, σεμιναρίων, οι Λέσχες Ανάγνωσης, οι συνεργασίες με πολιτιστικούς Φορείς, Ιδρύματα και Σχολεία.

 

Σε δήλωσή της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού, Δια Βίου Μάθησης & Βιβλιοθηκών, Βαρβάρα Περράκη, αναφορικά με τις δραστηριότητες, που αναπτύχθηκαν κατά το προηγούμενο έτος στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων, επισημαίνει “Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης”, υποστήριζε ο Αργεντινός συγγραφέας, Μπόρχες. Αυτή ακριβώς η διαρκής δυνατότητα στην ευτυχία μέσω της μελέτης, της ανάγνωσης αλλά κι άλλων συναφών δραστηριοτήτων, που σχετίζονται με το βιβλίο, είναι κεντρικός και απαρέγκλιτος άξονας του έργου των βιβλιοθηκών του Δήμου μας”.

 

 

Παραθέτουμε τα στατιστικά στοιχεία για το έτος 2016

 

Συγκεκριμένα το έτος 2016, στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων γράφτηκαν 1.222 νέα μέλη, ενώ το σύνολο των χρηστών-αναγνωστών που τις χρησιμοποίησαν, έφθασε τους 32.255

 

Συνολικά δανείστηκαν 41.379 βιβλία και 1.017περιοδικά και οπτικοακουστικό υλικό (cd-dvd).

 

To σύνολο των νέων τόμων μονογραφιών που αποκτήθηκαν ανέρχεται σε 2.600, ενώ ο συνολικός αριθμός τόμων συλλογής βιβλίων ξεπέρασε τους εκατό χιλιάδες, 108.660

 

Εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν την περσινή χρονιά όπου μαζί με τα σεμινάρια ανέρχονται σε 221.

 

Να σημειωθεί επίσης ότι, 133 τμήματα Σχολείων επισκέφτηκαν τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες του Δήμου μας και 4.417 μαθητές.

 

Η Κινητή Βιβλιοθήκη με 74 επισκέψεις σε σχολικές μονάδες, δάνεισε 3.344 βιβλία τους μαθητές.

 

Οι Λέσχες Ανάγνωσης Ενηλίκων συναντήθηκαν 20 φορές το έτος 2016 και διαβάστηκαν και σχολιάστηκαν πληθώρα βιβλίων.

 

Αναλυτικά:

 

Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων

 

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων επισκέφτηκαν 26.090 χρήστες και εγγράφηκαν 1.061 νέα μέλη. Συνολικά, δανείστηκαν 36.422 τεκμήρια (έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό), εκ των οποίων 35.405 βιβλία, 1.107 περιοδικά & τεμάχια οπτικοακουστικού υλικού.

 

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη επισκέφθηκαν επίσης 40 τμήματα σχολείων και 1.461 μαθητές. Τις υπηρεσίες Διαδικτύου χρησιμοποίησαν 4.198 αναγνώστες.

 

Στη συλλογή προστέθηκαν 2.338 τόμοι νέων βιβλίων, σύνολο σήμερα 78.392, 120 τόμοι περιοδικών & εφημερίδων και 103 τεμάχια οπτικοακουστικού υλικού.

 

Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικής Ενότητας Σούδας

 

Το έτος 2016 στη συλλογή της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης της Δημοτικής Ενότητας Σούδας προστέθηκαν 448 τόμοι βιβλίων, γράφτηκαν 161 παιδιά ως νέα μέλη και δανείστηκαν 4859 τεκμήρια. Επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη 26 τμήματα σχολείων και 750 μαθητές.

Πραγματοποιήθηκαν 76 εκδηλώσεις-εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.

 

Δημοτική βιβλιοθήκη Σταλού

 

Την περσινή χρονιά 2016, στη συλλογή της Δημοτικής βιβλιοθήκης Σταλού, αποκτήθηκαν 446 τόμοι βιβλίων, φθάνοντας ο συνολικός αριθμός τόμων συλλογής βιβλίων σε 3243, δανείστηκαν 1115 βιβλία. Πραγματοποιήθηκαν 84 εκδηλώσεις και συμμετείχαν 2206 παιδιά. Επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη 47 τμήματα σχολείων και 1500 μαθητές.

 

Κινητή Βιβλιοθήκη

 

Οι υπεύθυνοι της Κινητής Βιβλιοθήκης, λαμβάνοντας υπόψη:

τη δυσκολία πρόσβασης, λόγω της απόστασης από τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες της πόλης και την έλλειψη ή μηδαμινή ύπαρξη Σχολικών Βιβλιοθηκών καθιέρωσαν πρόγραμμα επισκέψεων σε Σχολικές Μονάδες του Δήμου Χανίων, με εβδομαδιαίο δανεισμό.

 

Στατιστικά στοιχεία για το έτος 2016:

Το βιβλιοαυτοκίνητο πραγματοποίησε 74 δρομολόγια σε 15 Σχολικές Μονάδες.

Οι μαθητές δανείστηκαν συνολικά 3344 βιβλία.

 

Λέσχες Ανάγνωσης Ενηλίκων Δημοτικής Βιβλιοθήκης

 

Μεγάλη απήχηση έχουν οι Λέσχες Ανάγνωσης ενηλίκων, καθώς οι αναγνώστες της δείχνουν έντονο ενδιαφέρον και τα μέλη της ομάδας περιμένουν με ανυπομονησία και χαρά, τη μηνιαία καθιερωμένη συνάντηση.

Οι συναντήσεις των δύο Λεσχών Ανάγνωσης Ενηλίκων, πραγματοποιούνται σε σταθερή βάση, μία φορά το μήνα, με τόπο συνάντησης το Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, για να συζητήσουν τα μέλη τους για ένα βιβλίο, που συνεννοήθηκαν να διαβάσουν όλοι.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για το έτος 2016 συναντήθηκαν 20 φορές  διαβάζοντας πολλά βιβλία εξαιρετικών συγγραφέων:

«Ο παλαιοβιβλιοπώλης Μέντελ» του Στέφαν Τσβάιχ, «Το φαράγγι» της Ιωάννας Καριτσιάννη, «Νόμος περί τέκνων» του Ιαν Μακ Γιούαν, «Η αριστερόχειρη γυναίκα» του Πέτερ Χάντκε, «Η συγκέντρωση» της Ανν Ενραϊτ, «Οι ανυπεράσπιστοι» του Δημήτρη Χατζή, «Γυναικών» του Μιχάλη Γκανά κ.α.

 

Εκδηλώσεις Δημοτικών Βιβλιοθηκών

Πραγματοποιήθηκαν πληθώρα εκδηλώσεων και σεμιναρίων, σύνολο 221 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και στις Παιδικές-Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου μας.

 

Εκδηλώσεις με συγγραφείς, ενδεικτικά αναφέρουμε τους:

Ιωάννα Καρυτσιάνη, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Μάρω Δούκα, Γιάννη Κιουρτσάκη, Πολυχρόνη Κουτσάκη, Αγγελική Καραθανάση, Μάνο Κοντολέων, Άννα Κοντολέων κ.α.

Συνεργασίες με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τη Βιβλιοθήκη του Πολυτεχνείου Κρήτης, τους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων, το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας ΑμεΑ & Ισότητας και το Τμήμα Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Χανίων, το δίκτυο Διαβάζω για τους άλλους, τις εκδόσεις Πατάκη κ.α.

Αφιερώματα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Προγράμματα φιλαναγνωσίας «Με ένα βιβλίο ταξιδεύω», «Μήνας Εφηβείας», «Κορίτσια –αγόρια Ίσα σε Όλα», «Ξεχωριστές Κυριακές», «Συλλέγω εμπειρίες», «Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας» κ.α.

Σεμινάρια: «Ιστορίας της Τέχνης», «Τοπική Κοινότητα Μάθησης: Λέσχη Κινηματογράφου» και «Βασικές γνώσεις διαμόρφωσης Σχολικής Βιβλιοθήκης»

Μοιράζομαι το χόμπι μου κι ότι αγαπώ: «Παρουσίαση και Έκθεση χειροποίητης κιθάρας» και “ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΦΑΚΟΣ -ΦΩΣ”

Μαθήματα εκμάθησης σκακιού για παιδιά και τόσα άλλα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου δεν λειτούργησε το 2016 λόγω εργασιών ανακαίνισης του χώρου.

Κλείνοντας θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι προσπαθούμε για να ενδυναμώσουμε το ρόλο και την αξία των Βιβλιοθηκών του Δήμου μας, ισχυροποιούμε τη φωνή μας, υποστηρίζουμε το όραμα, συνεργαζόμαστε, για να παρέχομε καλύτερες υπηρεσίες στον συνάνθρωπο μας …..Βιβλιοθήκες στην καρδιά της τοπικής κοινωνίας.

 

statistic1

 

statistic2

 

statistic3