14/12/2018, Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων : 5 χρόνια λειτουργίας του Media Lab.

Ένας νέος ελκυστικός και άνετος χώρος δημιουργικότητας και πρόσβασης στο Διαδίκτυο με την ονομασία Media Lab   είναι στη διάθεση του κοινού της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, από τον Δεκέμβριο του 2013, αλλά και όλων των κατοίκων και επισκεπτών των Χανίων!

Το MEDIA Lab, που υποστηρίζεται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Future Library, είναι το ιδανικό στέκι για εφήβους, μαθητές, φοιτητές, νέους επαγγελματίες, ανέργους αλλά και για όλους τους χρήστες της Βιβλιοθήκης, με ποιοτικές υπηρεσίες που δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη και έκφραση της δημιουργικότητας.

Με όχημα τις νέες τεχνολογίες, ποικίλες δράσεις  αναπτύσσονται και υλοποιούνται στο νέο μας χώρο, με στόχο την προώθηση της άτυπης μάθησης, της καινοτομίας και της κοινωνικής δικτύωσης. Συνεργατικοί χώροι συναντήσεων, ανάγνωσης, χαλάρωσης, πλοήγησης στο διαδίκτυο, studios όπου μπορεί κανείς να κάνει ηχογράφηση, να επεξεργαστεί και να δημιουργήσει το δικό του βίντεο, παρουσιάσεις, σεμινάρια, εκθέσεις, συνθέτουν μια τελείως διαφορετική εκδοχή, αυτή της σύγχρονης Βιβλιοθήκης.

Είμαστε περήφανοι για τη δημιουργία του χώρου αυτού αλλά και για τη μεγάλη  ανταπόκριση, το «αγκάλιασμα» του, από το νεανικό κοινό και όχι μόνο, της πόλης μας.  

Παραθέτουμε αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία των 5 χρόνων   λειτουργίας,  από τον Δεκέμβριο 2013 έως τον Δεκέμβριο 2018,  του Media  Lab της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: 257 εκδηλώσεις και σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν τα 5 χρόνια, με πολλές παρουσιάσεις βιβλίων, συγγραφέων,  και πλήθος σεμιναρίων.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: 231 τμήματα σχολείων επισκέφτηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, τη χρονική αυτή περίοδο, συμμετέχοντας  σε προγράμματα φιλαναγνωσίας και ξεναγήσεων.

 

MUSIC STUDIO: 1.969 άτομα χρησιμοποίησαν για ηχογραφήσεις το Music studio της Βιβλιοθήκης.

 

 D3V0736

BRAIN PULSE: 2.186 οι χρήστες του Brain Pulse, του χώρου δημιουργικών συναντήσεων.

 

 D3V0706

CO-WORKING LOUNGE: 18.008 άτομα χρησιμοποίησαν τον χώρο διαδραστικής συνεργασίας. (Χρήση Η.Υ.)

 

 D3V0665

 

Αναφέρουμε επίσης ότι, το χρονικό διάστημα των 5 ετών, το σύνολο αναγνωστών που δανείστηκαν, επισκέφτηκαν  και χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης, ξεπέρασε τις 121. 500 άτομα.  

 

Εγράφησαν νέα μέλη 4.923 άτομα  και  154.402 τεκμήρια δανείστηκε το κοινό.

 

Θα επαναπαυτούμε; Θα πάψουμε να ονειρευόμαστε; Και βέβαια όχι. Σχεδιάζουμε νέες δράσεις, ονειρευόμαστε νέους χώρους…Δυναμικά και μαχητικά στην επίλυση προβλημάτων, στήριγμα, πνευματικοί Φάροι της τοπικής κοινωνίας.

Ανοικτοί σε προτάσεις και επιθυμίες των μελών μας, υλοποίηση ποικίλων προγραμμάτων, συνεργασία με τους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου μας, με πολιτιστικούς Φορείς, Βιβλιοθήκες, Μουσεία και Σχολεία, εμπλουτισμός των συλλογών μας, μεταστέγαση στο νεοκλασικό  κτίριο, καλύτερη εξυπηρέτηση του αναγνωστικού κοινού και εύρυθμη λειτουργία και αναβάθμιση των Βιβλιοθηκών του Δήμου μας,  τα σχέδια μας.

Γιατί ανοικτές – λειτουργικές Βιβλιοθήκες, σημαίνει περισσότερο διάβασμα, πλατύτερο άνοιγμα οριζόντων….