17/8/2016, Γίνε εξερευνητής του κόσμου – Αποστολή: “Γραμματόσημα”, στις Παιδικές – Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων.

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016, στην Παιδική Βιβλιοθήκη Σούδας.

 

Εργαστήρι : Συλλογές των παιδιών

 

“Σήμερα μάθαμε ότι το πρώτο γραμματόσημο στον κόσμο φτιάχτηκε το 1840 στην Αγγλία και απεικόνιζε τη Βασίλισσα Βικτωρία, ενώ το πρώτο γραμματόσημο στην Ελλάδα φτιάχτηκε το 1861 και απεικόνιζε το κεφάλι του Ερμή.! Μάθαμε ακόμη τι σημαίνει φιλοτελισμός και πόσο σημαντική ενασχόληση είναι, καθώς ακονίζει το μυαλό μας. Γιατί από τα γραμματόσημα μαθαίνουμε την ιστορία μιας χώρας.

Στη συνέχεια ακούσαμε πώς πλένονται, πώς στεγνώνουν τα γραμματόσημα και πώς κάνουμε τη διαλογή τους. Πώς είναι μια καθαρή και πώς μια μουντζουρωμένη σφραγίδα, πώς είναι ένα γραμματόσημο που έχει διπλώσει και πώς ένα γραμματόσημο που του λείπουν τα δόντια.

Ακούσαμε επίσης με έκπληξη ότι τα κακοσφραγισμένα και τα κολλημένα σε χρωματιστό χαρτί γραμματόσημα δεν αξίζουν τίποτα.!!

Για να ξεκινήσουμε μια συλλογή, αρχίζουμε να μαζεύουμε τα γραμματόσημα από την ημερομηνία της γέννησής μας και προτιμούμε να είναι ελληνικά. Γιατί έτσι μπορούμε να συμπληρώσουμε αυτά που μας λείπουν και αν θελήσουμε να τα πουλήσουμε, πωλούνται πιο εύκολα. Εκτός όμως από μια εθνική συλλογή μπορούμε να κάνουμε και μια θεματική : λουλούδια, ψάρια, οικιακά ζώα, άγρια ζώα, ποδόσφαιρο, μεγάλοι ζωγράφοι, αρχαιολογία… Επειδή τα θεματικά γραμματόσημα δεν έχουν πατρίδα, μπορεί να συμπληρώσει κανείς πολύ εύκολα τη συλλογή του.

Ο Κύριος Πολύκαρπος Αποστολάκης μας έκανε δώρο γραμματόσημα, για να ξεκινήσουμε τη δική μας θεματική συλλογή, με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Διάστημα και τον Αθλητισμό για τ’ αγόρια, τα λουλούδια, τις πεταλούδες και τα πουλιά για τα κορίτσια.

Για παραλλαγή φτιάξαμε με κολάζ μια θεματική συλλογή με γραμματόσημα της καλοκαιρινής μας εκστρατείας!!!!”

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Πολύκαρπο Αποστολάκη, που για μια ακόμη φορά στήριξε τις δράσεις μας ακούραστα, φέρνοντας τα παιδιά πιο κοντά στον όμορφο κόσμο του φιλοτελισμού.

 

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016 για παιδιά, είναι μια συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

γραμματ1

 

γραμματ2

 

γραμματ3

 

γραμματ4

 

γραμματ5

 

γραμματ6

 

γραμματ7

 

γραμματ9