20/2/2019, «Το Παλάτι της μνήμης» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού.

Στο πλαίσιο του προγράμματος φιλαναγνωσίας, που οργάνωσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων επισκέφθηκαν την Τρίτη 19/2/2019, στις 10 το πρωί, την Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού η Ε’ τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Κυδωνίας, με τους εκπαιδευτικούς κυρία Ψαρουδάκη και κυρία Χαρδαλιά, για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Το Παλάτι της μνήμης».

Γέμισε φωνές και χαμόγελα η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού με τα παιδιά ανυπόμονα να χτίσουν …. το δικό τους μαγικό Παλάτι μνήμης και να γνωρίσουν την Βασίλισσα Θύμηση και τον Βασιλιά των αναμνήσεων.

Στο σημερινό εργαστήρι τα παιδιά ξεναγήθηκαν στα μονοπάτια του μυαλού μας, και έμαθαν μέσα από παιχνίδια μνήμης, μνημοτεχνικές στρατηγικές, που μας έρχονται από τον 6ο π.Χ. αιώνα από τον λυρικό ποιητή Σιμωνίδη τον Κείο. στρατηγικές που εμπλουτίζουν την ικανότητα των παιδιών να δημιουργούν και να αποθηκεύουν ζωντανές αναμνήσεις, και να τις επαναφέρουν όποτε τις έχουν ανάγκη.

Και έτσι πήραν τα κλειδιά και έχτισαν τα δικά τους «Παλάτια μνήμης». Παλάτια με πόρτες μυστικές, που τις ξεκλείδωσαν και τοποθέτησαν γέφυρες για να περνούν οι μνήμες. Οι μνήμες με τα πολλά πρόσωπα για να τους λένε ιστορίες απ’ όλες τις διαδρομές της ζωής τους, περασμένες χάνδρα χάνδρα σε κόκκινη κλωστή δεμένες …..
Ένας χώρος αναζωογονητικός, ιδιωτικός, ένας κρυψώνας για τα δικά τους προσωπικά δεδομένα.

Εμψυχωτής Νίκη Γαλάνη

 

image018

 

image019

 

image022

 

image017

 

image020

 

image023

 

image024