20/4/2018, Στις βιβλιοθήκες κάθε μήνα έχουμε…θέμα! Ο Απρίλιος είναι ένας εικαστικός μήνας.

Έχοντας ως στόχο – για τον μήνα Απρίλιο – την γνωριμία με τον σουρεαλιστή ζωγράφο Ρενέ Μαγκρίτ, δουλέψαμε με τα παιδιά την 3η συνάντηση.

 

 

Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας

Τα έργα με τίτλο ‘‘ Λέξεις και εικόνες” .
Στην πρώτη φάση της δράσης μας, δραματοποιήσαμε το κεφάλαιο ” Η Πίπη βρίσκει ένα σκλουζούκλι” από το βιβλίο ”Η Πίπη Φακιδομύτη στις νότιες θάλασσες’‘.

Τα παιδιά παρακολούθησαν την ιστορία της Πίπης με αμείωτο ενδιαφέρον, συζητήσαμε πως γεννιούνται οι λέξεις και πώς αντιστοιχίζονται με τα αντικείμενα. Έτσι π.χ. είπαν ότι η λέξη υποβρύχιο μπορεί να κρύβει μέσα της τον ήχο μηχανής κάτω απ’ το νερό και το αντιστοίχησαν με το βρ της λέξης. Ή η λέξη ψησταριά, τον ήχο που κάνει το κρέας που ψήνεται κ.α.

Στη συνέχεια τους ζητήσαμε να φτιάξουν μια δική τους λέξη, να τη ζωγραφίσουν και τέλος να αποκαλύψουν τι σημαίνει η λέξη τους και να δώσουν έναν τίτλο που θα σχετίζεται ποιητικά με την ζωγραφιά τους.
Τα παιδιά ήταν απίστευτα δημιουργικά.! Έφτιαξαν λέξεις με κέφι, όπως: Λακοκόλα που θα πει πλανήτης νεροτσουλήθρα, Σολορέκο που θα πει στραβή πόλη ή Περναντόρο που θα πει απέραντο…και άλλα πολλά.!
Και έδωσαν τίτλους πρωτότυπους στα έργα τους, όπως για τη λέξη κουλοπιπίνη που θα πει το μάτι με τις 4 ίριδες, έδωσαν τον τίτλο ”Μια ματιά που βυθίζεται”.!

Μιλήσαμε για τον Ρενέ Μαγκρίτ… Είδαμε τους πίνακες και τους τίτλους των έργων του Μαγκρίτ και συζητήσαμε όλοι μαζί.
Τα παιδιά συσχέτισαν στοιχεία που πρόσεξαν, έπλασαν ιστορίες, κατά κάποιον τρόπο ονειρεύτηκαν!!!
Χωριστήκαμε με μια ωραία αίσθηση για όλα αυτά που κρύβονται πίσω από λέξεις, πίνακες ζωγραφικής, πίσω απ’ το κάθε τι που μας περιβάλλει!

Εμψυχώτρια: Ρούλα Τατσοπούλου
Τετάρτη 18-4-2018Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας
2 τμήματα της Έ΄ Δημοτικού του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σούδας.

 

Στις βιβλιοθήκες κάθε μήνα έχουμε…θέμα! Ο Απρίλιος είναι ένας εικαστικός μήνας. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τους πίνακες του Ρενέ Μαγκρίτ που κρύβουν φιλοσοφικές σκέψεις και ιδέες.

 

 

ωωωμακριτ1

ωωωμακριτ2

 

ωωωμακριτ3

 

ωωωμακριτ5

 

 

 

Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου.

 

Ρενέ Μαγκρίτ 2η συνάντηση: Καθετί που βλέπουμε κρύβει κάτι άλλο

 

Τα παιδιά γνώρισαν τον ζωγράφο μέσα από το βιβλίο του Κλας Βεεπλάνκε ‘‘Το μήλο του Μαγκρίτ” και με αφετηρία τον πίνακα” Ο γιος του ανθρώπου”, συζητήσαμε.

 

Συγκρίναμε τον πίνακα με άλλους πίνακες (Ο μεγάλος πόλεμος”, ”Η γεύση του αόρατου”) βλέποντας ομοιότητες και διαφορές και αναρωτηθήκαμε πάνω στα λόγια του ζωγράφου γι’ αυτό που είναι κρυμμένο και που το ορατό δεν μας το δείχνει.

 

Σε δεύτερη φάση ένα μήλο ταξίδεψε μπροστά από τα πρόσωπα των παιδιών κρύβοντας τις εκφράσεις τους που αντίστοιχα οι συμμαθητές τους προσπαθούσαν να μαντέψουν. Στο τέλος ο καθένας μίλησε για την κρυμμένη πραγματικότητα του προσώπου του.

 

Στη συνέχεια, με αφορμή τον πίνακα με τη γυναίκα και το κρυμμένο πρόσωπο πίσω από ένα λουλούδι, το κάθε παιδί αναζήτησε στις σελίδες έγχρωμων περιοδικών μια φωτογραφία ενός προσώπου και αφού την έκοψε την κόλλησε σε μια λευκή σελίδα. Μετά βρήκε μια φωτογραφία ενός αντικειμένου και την κόλλησε στο σημείο του προσώπου δίνοντας ένα τίτλο στο έργο του.

 

Εμψυχώτριες: Τατσοπούλου Ρούλα, Μαστορακάκη Ευαγγελία

30 Απριλίου 2018 –
Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου

Θέμα: Ρενέ Μαγκρίτ 2η συνάντηση: Καθετί που βλέπουμε κρύβει κάτι άλλο
Δ Τάξη του 18ου Δημοτικού σχολείου Χανίων.

 

ωωωμακριτ6

 

ωωωμακριτ7

 

ωωωμακριτ8

 

ωωωμακριτ9