21/12/2015,”Πεσσόα και σία: εταιρεία ετερωνύμων”, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων σε συνεργασία με τις εκδόσεις Gutenberg και το βιβλιοπωλείο «1866» της Γεωργίας Ξερογιαννάκη, με αφορμή τα 80 έτη από το θάνατο του Πορτογάλου ποιητή και συγγραφέα Φερνάντο Πεσσόα, τον « άνθρωπο με τη μάσκες», που δημιούργησε πάνω από 72 ετερώνυμες προσωπικότητες και έγραψε εν ονόματί τους και με τους εκλεκτούς ομιλητές μας και την καλεσμένη μας καθηγήτρια στο Τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και βραβευμένη μεταφράστρια του Πεσσόα Μαρία Παπαδήμα, «τη φωνή του Πεσσόα στα ελληνικά» πραγματοποίησε την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015 εκδήλωση με θέμα: “Πεσσόα και σία: εταιρεία ετερωνύμων“, στο χώρο του Media Lab της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων.

 

«Αγγλομανής , μύωψ, ευγενής, αλλοπαρμένος, μαυροντυμένος, απόμακρος και οικείος, κοσμοπολίτης που κηρύσσει τον εθνικισμό, επίσημος ερευνητής των ασήμαντων πραγμάτων, άνθρωπος με χιούμορ που δεν χαμογελάει ποτέ και που μας παγώνει το αίμα, επινοητής άλλων ποιητών και εξολοθρευτής του εαυτού του, συγγραφέας ενός παράδοξου λόγου καθαρού σαν το νερό και σαν κι αυτό απύθμενου: προσποίηση σημαίνει αυτογνωσία. Μυστηριώδης σαν το φεγγάρι το καταμεσήμερο. Σιωπηλό φάντασμα του πορτογαλικού μεσημεριού. Ποιος είναι άραγε ο Πεσσόα;».

«Είμαι μια σκηνή που παρελαύνουν ηθοποιοί και ο καθένας λέει τον ρόλο του».
Με αυτά τα λόγια ο Πορτογάλος ποιητής περιέγραφε τα δεκάδες πρόσωπα- ετερώνυμα που έδωσε ζωή και υπηρέτησε ο ίδιος μέσα από το τεράστιο πολυσχιδές έργο του αλλά και η οξυδερκής περιγραφή του Οκτάβιο Πας απαριθμεί ένα προς ένα όλα τα στοιχεία του μύθου, προσπαθώντας να απαντήσει στο αίνιγμά του, ανέφερε μεταξύ άλλων η μεταφράστρια των έργων του Μαρία Παπαδήμα, που μίλησε για τη ζωή και το έργο του.

Ο ποιητής Λεωνίδας Κακάρογλου προλόγισε με το δικό του μοναδικό τρόπο και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Χανίων Βαρβάρα Περράκη σχολίασε και απήγγειλε ποιήματα του.

Στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε η ταινία: «Όταν ο Καβάφης συνάντησε τον Πεσσόα» σε σκηνοθεσία Στέλιου Χαραλαμπόπουλου.

Με το αφιέρωμα στον εθνικό ποιητή της Πορτογαλίας Φερνάντο Πεσσόα, ολοκλήρωσε τις εκδηλώσεις της γι αυτό το έτος, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.

 

pessoa2

 

 

pessoa3

 

pessoa4

 

pessoa5