21/8/2019, “Για φαντάσου… Τι μπορούμε να επιτύχουμε χρησιμοποιώντας τα μαθηματικά”, Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019, 11.00 το πρωί, στην Παιδική- Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου Χανίων.

“Για φαντάσου… Τι μπορούμε να επιτύχουμε χρησιμοποιώντας τα μαθηματικά”

 

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019, 11.00 το πρωί, στην Παιδική- Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου Χανίων.


 

Στα τρία παιχνίδια που παίξαμε στην Παιδική -Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου, συμμετείχαν 20 παιδιά ηλικίας 8-12 ετών. Σκοπός των παιχνιδιών ήταν να εξοικειωθούν τα παιδιά με τις έννοιες των πιθανοτήτων της στατιστικής και των χρήσεων των μαθηματικών στην καθημερινή μας ζωή.

Πραγματικά τα παιδιά συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι όλοι χρησιμοποιούμε τα μαθηματικά σε καθημερινές εφαρμογές είτε το γνωρίζουμε είτε όχι.

 

Ψάξαμε και βρήκαμε ότι τα μαθηματικά συνδέονται με πολλούς τομείς της ζωής μας. Απλές εφαρμογές των μαθηματικών, στην καθημερινότητα μας, που καταγράψαμε ήταν ανάμεσα στα άλλα τα καθημερινά μας ψώνια, στο μαγείρεμα, στην αποταμίευση, στον προγραμματισμό του χρόνου μας, στα ταξίδια μας.

 

Μεγαλύτερα παιδιά μας είπαν για πιο σύνθετες εφαρμογές των μαθηματικών όπως στην Ιατρική, στην Μετεωρολογία, στους υπολογιστές, στο διαδίκτυο, στα μεταφορικά μέσα, στην κατασκευή κτιρίων, στους λογαριασμούς μας στις επιχειρήσεις, στη μουσική κ.τ.λ.

 

Το 1ο παιχνίδι ήταν ένα πρόβλημα πιθανοτήτων στο οποίο οι ομάδες μάντευαν σε ποιο από τα τρία κουτιά κρύβεται μια μπαλίτσα. Στη συνέχεια, έπρεπε να επιλέξουν αν θα επιμείνουν στην επιλογή τους ή όχι.

 

Στο 2ο παιχνίδι το κάθε παιδί υπολόγισε πόσες σοκολάτες υπήρχαν σε ένα γυάλινο βάζο. Υπολογίσαμε το μέσο όρο των προβλέψεων τους και τέλος αποκαλύψαμε το κορίτσι που με σχετική ακρίβεια μάντεψε τον αριθμό. Κάθε παιδί πήρε από 2 μικρές σοκολάτες.!

 

Στο 3ο παιχνίδι κατασκευάσαμε μικρά χάρτινα ελικόπτερα κι υπολογίσαμε-μετά από αρκετές δοκιμές- ποια είναι τα στοιχεία που επηρεάζουν την διάρκεια της πτήσης τους.

 

Δημιουργός εργαστηρίου: Καλλιόπη Μυλωνά, Λέκτορας King’s College London. Υλοποίηση: Κυριάκος Βασιλομανωλάκης, εκπαιδευτικός-συγγραφέας.

 

b1

 

b2

 

b3

 

b4

 

b5

 

b6

 

b7

 

b8