22/03/2017, Ο Δήμος Χανίων και η Δημοτική Βιβλιοθήκη τίμησαν τον μεγάλο Έλληνα ποιητή, πεζογράφο και μεταφραστή, Τίτο Πατρίκιο

Στην κατάμεστη αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων στο πλαίσιο μιας σεμνής εκδήλωσης με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης τιμήθηκε την Τρίτη 21/3/2017 ο μεγάλος Έλληνας ποιητής, πεζογράφος και μεταφραστής της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, Τίτος Πατρίκιος.

 

Δεκάδες ήταν οι συμπολίτες μας, που κατέκλυσαν τους χώρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, προκειμένου να συναντήσουν τον σπουδαίο εκπρόσωπο της ποίησης, την εμβληματική αυτή προσωπικότητα της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας.

 

“Ο ποιητής, Τίτος Πατρίκιος, σηματοδοτεί την άνοιξη εδώ στη Βιβλιοθήκη μας. Εκπρόσωπος της πολιτικής και ποιητικής ηθικής, με το δικό του λόγο περί ποιητικής, με πόθο και πάθος ζωής, οφειλής, έρωτα και συνέπειας. Συμπολίτης μας εδώ και χρόνια, μας αγαπάει κι εμείς του το ανταποδίδουμε”

με την τοποθέτηση αυτή καλωσόρισε τον Τίτο Πατρίκιο η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Δημοτικών Βιβλιοθηκών, Δια Βίου Μάθησης και Παιδείας, Βαρβάρα Περράκη.

 

“Υποκύπτει με στέρεη αντίληψη στον πειρασμό της νοσταλγίας, πιστεύει στη συνέχεια της ποίησης, γι΄ αυτό και ο ίδιος είναι πάντα παρών. Στην εποχή της πυροτεχνηματικής λογικής, της πολυδιάσπασης, της θεοποίησης του προσωρινού, έχουμε ανάγκη αυτή τη στερεότητα της συνέχειας και των αρχών της ποίησης”

πρόσθεσε η κα. Περράκη, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έναν χαρισματικό άνθρωπο, που παρατηρεί, προτείνει, καταγράφει και συνεχίζει να ποιεί.

 

Στη ζωή και το έργο του Τίτου Πατρίκιου αναφέρθηκε από την πλευρά της και η Προϊσταμένη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών, Βιβή Χουδαλάκη.

 

Διεξοδικότερα στο έργο του ποιητή αναφέρθηκαν ο ομότιμος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αλέξης Πολίτης, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Χανίων, Μαρίνα Αρετάκη, ενώ η εκπαιδευτικός, Ρούλα Κονσολάκη, ανέπτυξε το θέμα: «Μεταφράζοντας τον Πατρίκιο».

 

Ακολούθησε συζήτηση του Τίτου Πατρίκιου με το κοινό.

 

Νωρίτερα, μαθητές σχολείων της πόλης μας είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν και να συζητήσουν με τον μεγάλο εκπρόσωπο της ποίησης, στους χώρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

 

patrikio 1

 

patrikio 2

 

patrikio 3

 

patrikio 4