22/1/2018, 2017: Μια σπουδαία χρονιά για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων

«2017: Μία σπουδαία χρονιά για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Χανίων»

Οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων με τη βιβλιοθηκονομική τους οργάνωση, την ανακαίνιση των χώρων, τις ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες, τις εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες, τα σεμινάρια, τις Λέσχες Ανάγνωσης, τις συνεργασίες με Πολιτιστικούς Φορείς, Ιδρύματα, Σχολεία και τόσα άλλα που πραγματοποίησαν… κατάφεραν να επιτευχθούν σημαντικά αποτελέσματα.

Στόχευσαν στην ενίσχυση της αναγνωσιμότητας, στην αύξηση της επισκεψιμότητας και του δανεισμού, στην εθελοντική συμμετοχή και προσφορά και συγχρόνως στην αναβάθμιση και εξέλιξη των ίδιων των Βιβλιοθηκών.

 

Οι Βιβλιοθήκες του Δήμου μας σε αριθμούς:

 

Παραθέτουμε τα στατιστικά στοιχεία για το έτος 2017
Συγκεκριμένα το έτος 2017, στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων γράφτηκαν 1.542 νέα μέλη, ενώ το σύνολο των χρηστών-αναγνωστών που τις χρησιμοποίησαν, έφθασε τους 36.563
Συνολικά δανείστηκαν 47.852 βιβλία και 775 περιοδικά και οπτικοακουστικό υλικό (cd-dvd).
To σύνολο των νέων τόμων μονογραφιών που αποκτήθηκαν ανέρχεται σε 1.821, ενώ ο συνολικός αριθμός τόμων συλλογής βιβλίων ξεπέρασε τους εκατό χιλιάδες, 110.354
Εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν την περσινή χρονιά όπου μαζί με τα σεμινάρια ανέρχονται σε 150.
Να σημειωθεί επίσης ότι, 99 τμήματα Σχολείων επισκέφτηκαν τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες του Δήμου μας και 6.158 μαθητές.
Η Κινητή Βιβλιοθήκη με 70 επισκέψεις σε σχολικές μονάδες, δάνεισε 2300 βιβλία στους μαθητές.
Οι δύο (2) Λέσχες Ανάγνωσης Ενηλίκων συναντήθηκαν 21 φορές το έτος 2017 και διαβάστηκαν και σχολιάστηκαν πληθώρα βιβλίων.

 

Αναλυτικά:

Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων επισκέφτηκαν 25.858 χρήστες και εγγράφηκαν 894 νέα μέλη. Συνολικά, δανείστηκαν 35.700 τεκμήρια (έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό), εκ των οποίων 34.926 βιβλία, 774 περιοδικά & τεμάχια οπτικοακουστικού υλικού.
Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη επισκέφθηκαν επίσης 39 τμήματα σχολείων και 1.242
μαθητές. Τις υπηρεσίες Διαδικτύου χρησιμοποίησαν 3.542 αναγνώστες.
Στη συλλογή προστέθηκαν 1.410 τόμοι νέων βιβλίων, σύνολο σήμερα 79.765, 120 τόμοι περιοδικών & εφημερίδων και 53 τεμάχια οπτικοακουστικού υλικού.

Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου

Κατά το προηγούμενο έτος (2017), από τον Ιούλιο που επαναλειτούργησε, την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου χρησιμοποίησαν 7085 αναγνώστες, γράφτηκαν 591 παιδιά ως νέα μέλη, και δανείστηκαν 9098 βιβλία.
Επισκέφτηκαν την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη 1290 μαθητές από 36 τμήματα σχολείων και πραγματοποιήθηκαν 20 εκδηλώσεις.

 

Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικής Ενότητας Σούδας

Το έτος 2017 στη συλλογή της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης της Δημοτικής Ενότητας Σούδας προστέθηκαν 321 τόμοι βιβλίων, γράφτηκαν 57 παιδιά ως νέα μέλη και δανείστηκαν 3828 βιβλία. Επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη 16 τμήματα σχολείων και 510 μαθητές. Πραγματοποιήθηκαν 76 εκδηλώσεις-εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.

 

Δημοτική βιβλιοθήκη Σταλού

Την περσινή χρονιά 2017, στη συλλογή της Δημοτικής βιβλιοθήκης Σταλού, αποκτήθηκαν 86 τόμοι βιβλίων, φθάνοντας ο συνολικός αριθμός τόμων συλλογής βιβλίων σε 2913, δανείστηκαν 638 βιβλία. Πραγματοποιήθηκαν 39 εκδηλώσεις και συμμετείχαν 965 παιδιά. Επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη 24 τμήματα σχολείων και 806 μαθητές.

 

Κινητή Βιβλιοθήκη

Οι υπεύθυνοι της Κινητής Βιβλιοθήκης, λαμβάνοντας υπόψη:
τη δυσκολία πρόσβασης, λόγω της απόστασης από τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες της πόλης και την έλλειψη ή μηδαμινή ύπαρξη Σχολικών Βιβλιοθηκών καθιέρωσαν πρόγραμμα επισκέψεων σε Σχολικές Μονάδες του Δήμου Χανίων, με εβδομαδιαίο δανεισμό.
Στατιστικά στοιχεία για το έτος 2017:
Το βιβλιοαυτοκίνητο πραγματοποίησε 70 δρομολόγια σε 15 Σχολικές Μονάδες. Οι μαθητές δανείστηκαν συνολικά 2300 βιβλία.
Για την καλοκαιρινή περίοδο, η Κινητή βιβλιοθήκη υποστήριξε τα παιδιά που παρακολούθησαν προγράμματα του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, δανείζοντας 160 βιβλία τους μικρούς μας φίλους.

Λέσχες Ανάγνωσης Ενηλίκων Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Μεγάλη απήχηση έχουν οι Λέσχες Ανάγνωσης ενηλίκων, καθώς οι αναγνώστες της δείχνουν έντονο ενδιαφέρον και τα μέλη της ομάδας περιμένουν με ανυπομονησία και χαρά, τη μηνιαία καθιερωμένη συνάντηση.
Οι συναντήσεις των δύο Λεσχών Ανάγνωσης Ενηλίκων, πραγματοποιούνται σε σταθερή βάση, μία φορά το μήνα, με τόπο συνάντησης το Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, για να συζητήσουν τα μέλη τους για ένα βιβλίο, που συνεννοήθηκαν να διαβάσουν όλοι.
Οι Λέσχες Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για το έτος 2017 συναντήθηκαν 21 φορές  διαβάζοντας πολλά βιβλία εξαιρετικών συγγραφέων:
Μιροσλάβ Πενκόφ, Άμος Όζ, Ζουλφί Λιβανελί, Μάριο Βάργκας Λιόσα, Κλαρίσε Λισπέκτορ, Αντόνιο Ταμπούκι, Τζόναθαν Κόου, Γιον Κάλμαν Στέφανσον, Mahi Binebine, Δημοσθένη Παπαμάρκου, Ισίδωρο Ζουργό, Αντωνη Σουρούνη, Milan Kundera, Ρέα Γαλανάκη, Αλέξανδρο Κοτζιά, Πέτρο Τατσόπουλο, Ivo Andric, Μ. Καραγάτση κ.α.

Εκδηλώσεις Δημοτικών Βιβλιοθηκών

Πραγματοποιήθηκαν πληθώρα εκδηλώσεων, σύνολο 150 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και στις Παιδικές-Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου μας.

Εκδηλώσεις με συγγραφείς, ενδεικτικά αναφέρουμε τους:

Τίτο Πατρίκιο, Μαρία Αγγελίδου, Κώστα Πούλο, Λίλα Τρουλινού, Ισίδωρο Ζουργό, Ελένη Πριοβόλου, Αγγέλα Μάλμου, Αργυρώ και Βαγγέλη Λουλαδάκη, Δέσποινα Σωτηροπούλου , αφιέρωμα στη Μαρί Ναξάκη κ.α.

Συνεργασίες με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.), το Ίδρυμα Ελευθερίου Βενιζέλου, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνης, τις εκδόσεις Πατάκη κ.α.

Αφιερώματα:

Στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με καλεσμένο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο και

στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, με τους συγγραφείς Μαρία Αγγελίδου και Κώστα Πούλο.

Προγράμματα φιλαναγνωσίας «Σημεία Ανάγνωσης», Παραμύθι χωρίς όνομα», «Με ένα βιβλίο ταξιδεύω», «Μήνας Εφηβείας», «Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017» κ.α.

Μοιράζομαι το χόμπι μου κι ότι αγαπώ:

-«Μαθαίνουμε για τη Mινωική ραφτοβελόνα», η Ομάδα OIDFA Χανίων, με υπεύθυνη την Αθανασία Γραμματικού-Ατσαλάκη, παρουσίασε τη «Μινωική ραφτοβελόνα», ιερό κόμβο των Μινωιτών, και

-«Από τα Λευκά όρη στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου» με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων και τον Σταύρο Μπαδογιάννη και την Ελευθερία Λουκάκη.

 

«Γνωρίζω τις Βιβλιοθήκες της πόλης μου και όχι μόνο» Η διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων και της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνης εξετάστηκε στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017, στις εγκαταστάσεις της νέας Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου.

 

Εκθέσεις Αντίγραφα των έργων της Μαρί Ναξάκη «Η τέχνη της Σφακιανής δεσιάς», από την Αθανασία Γραμματικού-Ατσαλάκη, εκτίθενται στο φουαγιέ της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων.

 

Δωρεά 302 εξαιρετικών βιβλίων, στο πλαίσιο της σημαντικής δράσης «Ανάπτυξη Συλλογών δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών 2017», του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε) στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων. 

 

Εκπαίδευση – επιμόρφωση προσωπικού

Το προσωπικό των Βιβλιοθηκών συμμετέχει ενεργά σε σεμινάρια και συνέδρια που αφορούν την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τον εμπλουτισμό των γνώσεων. Για τον απολογισμό της «Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2017» για παιδιά, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στην Αθήνα 9 Δεκεμβρίου 2017, συμμετείχε η προϊσταμένη Χουδαλάκη Βιβή και η βιβλιοθηκονόμος Μαραβελάκη Μαρία.

 

 

Κλείνοντας θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι προσπαθούμε για να ενδυναμώσουμε το ρόλο και την αξία των Βιβλιοθηκών του Δήμου μας, ισχυροποιούμε τη φωνή μας, υποστηρίζουμε το όραμα, συνεργαζόμαστε, για να παρέχομε καλύτερες υπηρεσίες στον συνάνθρωπο μας …..Βιβλιοθήκες στην καρδιά της τοπικής κοινωνίας.

 

ωωαπολογισμος 2017